Διαβατήρια: Μια σκληρή πραγματικότητα για τους Βρετανούς μετά το Brexit

 Διαβατήρια: Μια σκληρή πραγματικότητα για τους Βρετανούς μετά το Brexit

Το Brexit βάζει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Βρετανοί θα πρέπει να έχουν διαβατήριο που λήγει σε περισσότερους από έξι μήνες προκειμένου να ταξιδέψουν.

Τα πράγματα δεν είναι απλά γιατί η παραμονή τους σε χώρα της ΕΕ πάνω από 90 ημέρες μπορεί να απαιτήσει βίζα.

Επίσης, μπαίνει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Λονδίνο θα χρησιμοποιήσει ένα σύστημα μετανάστευσης με βαθμολόγηση, με βάση το οποίο εργαζόμενοι από το εξωτερικό θα πρέπει να αποδείξουν ότι πληρούν τα κριτήρια πριν ταξιδέψουν για εργασία στη χώρα.

Τα κριτήρια περιλαμβάνουν την γνώση της αγγλικής γλώσσας, την προϋπήρεσία και απολαβές άνω των 20.480 λιρών το χρόνο.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, με τη Μεγάλη Βρετανία να μην είναι πλέον μέλος της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς, το εμπόριο δεν θα είναι τόσο ομαλό όσο πριν. Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες θα χάσουν το «διαβατήριο» που τους επέτρεπε να προσφέρουν υπηρεσίες στην ΕΕ. Οι καταναλωτές θα δουν τα δικαιώματά τους να ζουν τις δυο πλευρές του καναλιού της Μάγχης να περιορίζονται. Ακόμα και το να μετακινήσεις ένα κατοικίδιο γίνεται πλέον πιο περίπλοκη διαδικασία.

Η συμφωνία εξασφαλίζει την αεροπορική, οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των βρετανικών νησιών με την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά η Βρετανία θα απολέσει ορισμένα από τα πλεονεκτήματά που απολάμβανε όταν ήταν μέλος της ενιαίας αγοράς.

Ο στόχος είναι να μην υπονομευθούν τα δικαιώματα των επιβατών, των εργαζομένων αλλά και η ασφάλεια των μεταφορών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει σε ορισμένα προγράμματα της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, όπως το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμβάλλει στον προϋπολογισμό τους.

Δικαστική συνεργασία

Η συμφωνία καθορίζει «ένα νέο πλαίσιο» στην αστυνομική και δικαστική συνεργασία των δύο πλευρών, ιδίως για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος.

Η συνεργασία αυτή θα μπορεί να διακοπεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο αναστείλει τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Εξωτερική πολιτική

Η συνεργασία σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα, δεν καλύπτεται από τη συμφωνία, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήθελε να διαπραγματευτεί αυτά τα ζητήματα.

Σχετικά Άρθρα