Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ- Έγκριση από FDA για Pfizer-BioNTech

 Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ- Έγκριση από FDA για Pfizer-BioNTech

Οι αρχές των ΗΠΑ χορήγησαν το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας) άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech εναντίον του νέου κορονοϊού, όπως ενημέρωσε η επιστημονική διευθύντρια του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA) με επιστολή της.

Αναμένεται να αρχίσει αμέσως εφοδιαστική επιχείρηση γιγαντιαίων διαστάσεων για τη διανομή δόσεων του εμβολίου σε όλη τη χώρα, η οποία υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε απόλυτους αριθμούς.

Οι υγειονομικές αρχές, εταιρείες μεταφορών και νοσοκομεία των ΗΠΑ βρίσκονταν σε ετοιμότητα το βράδυ της Παρασκευής ενόψει της άμεσης έναρξης εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης, με διαστάσεις άνευ προηγουμένου, καθώς ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) χορήγησε, όπως αναμενόταν, την άδεια να χρησιμοποιηθεί κατεπειγόντως ένα πρώτο εμβόλιο εναντίον του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Πυρετικές προετοιμασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού πλησίαζε τους 300.000 νεκρούς ως εδώ, έπειτα από εβδομάδες έξαρσης των μολύνσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία που έχουν φέρει τα συστήματα υγείας των αμερικανικών πολιτειών στα όρια των αντοχών τους.

Άλλοι 2.902 θάνατοι καταγράφηκαν την Πέμπτη, μία ημέρα μετά το ρεκόρ 3.253 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, κι ο εφιαλτικός ρυθμός αυτός αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους δύο ως τρεις μήνες, ακόμα και καθώς θα κλιμακώνεται η εκστρατεία ανοσοποίησης και θα αυξάνεται η διαθεσιμότητα εμβολίων.

Ο πρώτος εμβολιασμός αναμένεται να γίνει μέσα σε «λιγότερες από 24 ώρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που αυτοπροβάλλεται ως η αιχμή του δόρατος της εκστρατείας για να νικηθεί η πανδημία, η οποία ανέτρεψε την καθημερινότητα στις ΗΠΑ και κατάφερε βαρύ πλήγμα στην αμερικανική οικονομία, τη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ έγιναν η πέμπτη χώρα που έδωσε πράσινο φως (μετά τη Βρετανία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και το Μεξικό). Αρμόδια επιτροπή του FDA αναμένεται να εξετάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα την έγκριση ενός δεύτερου εμβολίου, αυτού της Moderna.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα