Μειώνονται τα τεστ αυξάνεται το lockdown – Μικρή ανάπαυλα και παράταση… δύο μηνών στα περιοριστικά μέτρα

 Μειώνονται τα τεστ αυξάνεται το lockdown – Μικρή ανάπαυλα και παράταση… δύο μηνών στα περιοριστικά μέτρα

Τα επόμενα 24ωρα θα κρίνουν τον τρόπο που θα ανοίξουν κομμωτήρια και λιανεμπόριο με τη γενική καραντίνα να παρατείνεται μέχρι 7 Ιανουαρίου και με προοπτική για ακόμη περισσότερο. Ο μεγάλος φόβος των ειδικών είναι τι θα γίνει ειδικά μόλις ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και ο κόσμος ξεχυθεί στους δρόμους.

Την ίδια ώρα οι αριθμοί και τα στατιστικά δεν βγαίνουν, όπως δεν βγαίνει και η λογική του μοντέλου που ακολουθεί η Ελλάδα στα τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού: Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 1.251 νέα κρούσματα, 89 νέοι θάνατοι και σταθερός αριθμός διασωληνωμένων στους 600.

Οι νέες διαγνώσεις όμως έγιναν σε σύνολο μόλις 6.105 μοριακών τεστ, γεγονός που δίνει εκρηκτικό ποσοστό θετικότητας, της τάξης του 20,49% – δηλαδή, ένας στους πέντε που υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ ήταν θετικός στον κοροναϊό.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό τεστ που έχει γίνει από τις 14 Οκτωβρίου, ενώ ακόμη κι εάν συνυπολογιστούν και τα 4.421 rapid tests που έγιναν το τελευταίο 24ωρο, ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 11,88% την ώρα που το όριο συναγερμού σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται μόλις στο 4%.

Πιο απλά, μετά από έναν μήνα καθολικού lockdown ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται καθημερινά, αλλά μαζί του μειώνεται κατακόρυφα και ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων, όπως τονίζουν και δημόσια πια οι ειδικοί επιστήμονες, δείχνει αναντίστοιχος με τον – επίσημο τουλάχιστον – αριθμό κρουσμάτων. Και ακόμη, σύμφωνα και πάλι με την επίσημη ενημέρωση από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, μετά από έναν μήνα απαγόρευσης κυκλοφορίας το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει «στάσιμο» και στα ίδια επίπεδα με εκείνα των αρχών Νοεμβρίου χωρίς ουδείς να εξηγεί το γιατί.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία συγκυρία που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα περιορισμού και εντείνουν τους ελέγχους ανίχνευσης του ιού – σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως στο Βέλγιο και την Σλοβακία, τους επεκτείνουν και στο σύνολο του πληθυσμού, αναγνωρίζοντας ότι τα lockdowns από μόνα τους δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ανάσχεση της πανδημίας.

Και όλα αυτά αφού θεωρείται πιθανό αμέσως μετά τις γιορτές να υπάρξει νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και να χρειασθεί νέο lockdown.

Σύμφωνα με το ethnos.gr ειδικοί εντός της επιτροπής, ήταν απολύτως αρνητικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσα στις γιορτές, αφού θεωρούν ότι θα συμβεί ότι και στο εξωτερικό με συνωστισμό και περαιτέρω διασπορά του κοροναϊού.

Ωστόσο φαίνεται ότι επικρατεί και η άποψη ότι οι πολυήμεροι περιορισμοί έχουν προκαλέσει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στους πολίτες και θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει μία ανάπαυλα από το lockdown αλλά με προσεκτικά βήματα.

Προς την Παρασκευή πάντως και εφόσον εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση θα κριθεί πότε και με ποιον τρόπο θα ανοίξουν κομμωτήρια αλλά και μικρά καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, οι οποίες περιορίσθηκαν και πάλι έως τις 7 Ιανουαρίου, πιθανώς δεν θα επιτραπεί ούτε μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Lockdown για δύο μήνες ακόμη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περιέγραψε με σαφήνεια τα χρονοδιαγράμματα και τον «οδικό χάρτη» για την άρση του lockdown και το πώς θα πορευτούμε μετά τα Χριστούγεννα στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, ωστόσο έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα.

  • Πρώτον, απηύθυνε νέα έκκληση για την τήρηση των μέτρων, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας που θα τινάξει στον αέρα το σύστημα υγείας.
  • Δεύτερον, παραδέχθηκε μεν ότι θα υπάρξει «λελογισμένο άνοιγμα» πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά τόνισε πως ακριβώς γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων, ούτως ώστε να μη χρειαστεί – όπως είπε χαρακτηριστικά – «να κλείσουμε ξανά άρον-άρον».
  • Τρίτον – και σημαντικότερο: ότι έως το τέλος του έτους θα δοθεί έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπερ σημαίνει ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν και στην Ελλάδα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Αυτό, όμως, όπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, και με δεδομένες τις δύο απαραίτητες δόσεις του εμβολίου με διαφορά 3-4 εβδομάδων, σημαίνει πως ο πληθυσμός δεν θ’ αρχίσει ν’ αποκτά ανοσία νωρίτερα από το Φεβρουάριο.

Πρακτικά, δηλαδή, απομένουν δύο μήνες «γεμάτοι», οι οποίοι απαιτούν εγρήγορση και όχι εφησυχασμό, ούτως ώστε να κερδηθεί οριστικά ο πόλεμος με τον κορονοϊό.

Προς τούτο, σ’ αυτό το χρονικό διάστημα θα παραμείνουν αρκετοί από τους περιορισμούς που ισχύουν και σήμερα, με αποτέλεσμα το lockdown που ισχύει από τις αρχές Νοεμβρίου τυπικά να συνεχίσει να υφίσταται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα SMS για τις μετακινήσεις ή η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες που θα παραμείνουν κλειστές, τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση είναι γνωστό πως δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν πριν το εμβόλιο δώσει οριστικό τέλος στην περιπέτεια του κορονοϊού – με τον πρωθυπουργό στη συνέντευξή του να βάζει ως ορίζοντα το Πάσχα – ενώ το τοπίο σχετικά με την εορταστική περίοδο άρχισε να ξεκαθαρίζει με τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τις αρχές του 2021 τα σχολεία, τα δικαστήρια, η εστίαση, η ψυχαγωγία, οι αθλητικές δραστηριότητες, τα χιονοδρομικά κέντρα κτλ. Επίσης, θ’ απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και διατηρείται η απαγόρευση συναθροίσεων. Το μόνο που θα επιτραπεί, όπως είπε στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης, είναι να κάνει κάποιος Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά με μία ακόμη οικογένεια και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο αριθμό τα εννέα άτομα σε κάθε σπίτι, προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο μεγαλύτερος συγχρωτισμός και η πιθανότητα διασποράς του ιού.

Σχετικά Άρθρα