Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Ο Ερντογάν καταγγέλλει… ιμπεριαλισμό και εμφανίζεται υπέρμαχος του διαλόγου!

 Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Ο Ερντογάν καταγγέλλει… ιμπεριαλισμό και εμφανίζεται υπέρμαχος του διαλόγου!

Ένα πρωτότυπο επιχείρημα επιστράτευσε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις της χώρας του στην ανατ. Μεσόγειο. «Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς (…) Δεν θα επιτρέψουμε ιμπεριαλιστικές επεκτάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, λίγο προτού ξεκινήσει η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και τρεις ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής.

Με τον τρόπο αυτό στράφηκε κυρίως εναντίον της Γαλλίας και των χωρών που συμπαρατάσσονται μαζί της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Σε δύο στρατόπεδα η ΕΕ για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του για μια διεθνή διάσκεψη που θα περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους (αν και δεν αποδέχεται ως συνομιλητή την Κυπριακή Δημοκρατία…), προκειμένου να λυθούν όλες οι διαφορές.

  • «Στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, η χώρας ποτέ δεν τάχθηκε με την πλευρά της έντασης, αλλά υποστήριξε την ειρήνης, τη συνεργασία, τη δικαιοσύνη και την εφαρμογή του δικαίου. Ο δρόμος προς αυτό περνά μέσα από τις διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό», πρόσθεσε.

Έτσι, για μια ακόμη φορά, ο «σουλτάνος» επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του διαλόγου, την παραμονή σοβαρών συνεδριάσεων και αποφάσεων των «27», επιχειρώντας να θολώσει τα νερά. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και η (προσωρινή) απόσυρση του Ορούτς Ρέις σε τουρκικό λιμάνι.