Επιχείρηση IRINI στη Λιβύη: O Έλληνας διοικητής των ναυτικών δυνάμεων που εξόργισε την Άγκυρα

 Επιχείρηση IRINI στη Λιβύη: O Έλληνας διοικητής των ναυτικών δυνάμεων που εξόργισε την Άγκυρα

O διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της επιχείρηση IRINI είναι Έλληνας. Πρόκειται για τον Θεόδωρο Μικρόπουλο, τον οποίο μετά τα τουρκικά μέσα τον στοχοποιεί εμμέσως πλην σαφώς και η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αναφέροντας: «Είναι προφανές ότι ο Διοικητής που ελέγχει τα πλοία στη θάλασσα ενήργησε μεροληπτικά και συναισθηματικά σε αυτήν την λανθασμένη πρακτική».

Το γερμανικό Spiegel, αποκάλυψε πως η Άγκυρα εμπόδισε τον έλεγχο τουρκικού πλοίου από τη γερμανική φρεγάτα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη

Αναφέρει μεταξύ άλλων το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του:

«Η έρευνα των ένοπλων Γερμανών στο πλοίο έγινε με τη βία παρότι δεν είχαμε δώσει τη συγκατάθεσή μας και επί 16 ώρες το πλήρωμα είχε αντιμετώπιση εγκληματιών. Το κέντρο της επιχείρησης ήταν στη Ρώμη, ο διοικητής Ιταλός, ο αναπληρωτής του Γάλλος και ο διοικητής ναυτικών δυνάμεων Έλληνας. Τα επιχειρησιακά στοιχεία στη θάλασσα αποτελούνται από ελληνικές, ιταλικές και γερμανικές φρεγάτες. Είναι προφανές ότι ο Διοικητής που ελέγχει τα πλοία στη θάλασσα ενήργησε μεροληπτικά και συναισθηματικά (σ.σ. επειδή είναι Έλληνας) σε αυτήν την λανθασμένη πρακτική. Έχουμε όλα τα δίκαια σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ένας τέτοιος εκφοβισμός θα είναι ένα παράδειγμα για άλλες πρακτικές».

«Πρόκληση από τον Έλληνα διοικητή στην Ανατολική Μεσόγειο», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του trthaber.com, που συνοδεύεται με βίντεο από την επιχείρηση.

Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Ο ανώτερος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Θεόδωρος Μικρόπουλος είναι διοικητής των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη», από τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και ανέλαβε τα ηνία για τον έλεγχο στη θάλασσα, από τον Ιταλό Ναύαρχο Fabio Agostini.

Από την πλευρά του και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε δήλωση για το θέμα: «Θα δώσουμε την απάντηση στο πεδίο και θα ακολουθήσουμε επίσης τη δικαστική και πολιτική διαδικασία. Θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο. Αυτή είναι η εντολή του Προέδρου μας. Δεν θα αφήσουμε κάτι αναπάντητο. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Τώρα η πειρατεία εμπορικών πλοίων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Επομένως, από τώρα και στο εξής, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, καθώς δεν θα επιτρέπουμε τέτοια πράγματα».

Σχετικά Άρθρα