Ο βοηθός του Γκουαρντιόλα στο libre: Έτσι μας ανακοίνωσε ο Πεπ την ανανέωση της συμφωνίας με “Σίτι” – Το παρασκήνιο

 Ο βοηθός του Γκουαρντιόλα στο libre: Έτσι μας ανακοίνωσε ο Πεπ την ανανέωση της συμφωνίας με “Σίτι” – Το παρασκήνιο

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα μπορεί να έχασε πέρυσι το πρωτάθλημα από τη Λίβερπουλ, μπορεί φέτος η Σίτι να μην βρίσκεται ακόμα στις θέσεις που διεκδικούν το τρόπαιο του πρωταθλητή στην Αγγλία όμως ο Ισπανός τεχνικός ανανέωσε τη συνεργασία του με τους “πολίτες” και το libre σας έχει όλο το απολαυστικό παρασκήνιο. 

Ο Γκουαρντιόλα λατρεύεται στο Μάντσεστερ, από τους φιλάθλους της Σίτι σαν θεός και αυτό είναι λογικό και φυσικό επακόλουθο. Γιατί; γιατί πολύ απλά έχει πάει τους “πολίτες” σε άλλο επίπεδο, μεταφέροντας ουσιαστικά τον τρόπο παιχνιδιού που είχε στην Μπαρτσελόνα, στην Αγγλία. 

Όταν πρωτοϋπέγραφε στη Σίτι γνώριζε πως θα είχε όλα τα εχέγγυα για να μπορέσει να δουλέψει απρόσκοπτα και ό,τι ζητούσε θα γινόταν πραγματικότητα. Η διοίκηση των “πολιτών” ξόδεψε πολλά εκατομμύρια λίρες για να μπορέσει να στελεχώσει μία ομάδα ικανή να κατακτήσει τα πάντα και να δημιουργήσει μία δυναστεία. 

Και τα κατάφερε. Φυσικά, κάθε κορυφή για να την ανέβεις θα πρέπει να μοχθήσεις και ο Γκουαρντιόλα το γνώριζε. Ήξερε ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα αναλαμβάνοντας τα ηνία μίας ομάδας με μηδενικές επιτυχίες στο παρελθόν αλλά με όλες τις προϋποθέσεις για να κατακτήσει το σύμπαν στο μέλλον.

Πριν από λίγες ώρες κυκλοφόρησε στα βρετανικά και στα ισπανικά Μέσα ότι ο Ισπανός τεχνικός ανανέωσε με την Μάντσεστερ Σίτι για τα επόμενα δύο χρόνια και εμείς επικοινωνήσαμε με τον Ισπανό δημοσιογράφο, Άλβαρο ντε Γκράδο, που έβγαλε πρώτος την είδηση για την επέκταση του συμβολαίου του Καταλανού τεχνικού. 

-Ήταν αναμενόμενη η επέκταση του συμβολαίου του Πεπ; 

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει από το καλοκαίρι προφορικά. Η διοίκηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Γκουαρντιόλα, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα σε μία εποχή που ήταν ασήμαντη και έχει καταφέρει να την κάνει όχι μόνο φόβητρο αλλά και διεκδικήτρια κάθε τίτλου κάθε σεζόν. 

Κάποιος μπορεί να πει ότι εύκολο είναι με τόσα χρήματα που επενδύει η Σίτι αλλά αυτό είναι εύκολο μονάχα στα λόγια. Στην πράξη πιστέψτε με δεν είναι τόσο εύκολο.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος. Υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιο του Γκουαρντιόλα. Θα πρέπει μέσα στην επόμενη διετία να κατακτήσει πρωτάθλημα ή Τσάμπιονς Λιγκ αλλιώς δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό του μετά το πέρας της”. 

-Αυτό το μαθαίνουμε μόλις τώρα! Εάν όμως τα καταφέρει; 

Τότε υπάρχει επίσης ρήτρα που αναφέρει πως σε περίπτωση κατάκτησης πρωταθλήματος ή Τσάμπιονς Λιγκ εκείνος θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα ανανεώσει τη συνεργασία του με την ομάδα ή αν θα θελήσει να αποχωρήσει. 

-Πόσο δύσκολο είναι να διαχειρίζεται ένα ρόστερ τόσων εκατομμυρίων; 

Ο Πεπ έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Να τον σέβονται όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Είναι πάνω απ’ όλους, όσα εκατομμύρια και να κοστίζει κάποιος παίκτης, όποιος έρχεται στο Έτιχαντ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι πάνω από τον Πεπ.

Και αυτό αποπνέει μία εμπιστοσύνη γιατί είναι απόλυτα δίκαιος αλλά και μία ασφάλεια γιατί καλύπτει τους παίκτες του και αυτό τον έχει ανεβάσει πολύ στα μάτια τους. 

-Υπήρξε ενδεχόμενο αποχώρησης μετά την απώλεια του περσινού πρωταθλήματος; 

Θα σας πω κάτι. Τα πράγματα στην Αγγλία δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Εσείς δεν έχετε υπομονή. Μόλις ένας προπονητής δεν πάρει το πρωτάθλημα ή δεν φέρει νίκες τον διώχνετε. Ξέρετε ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε η διοίκηση πέρυσι μόλις χάθηκε το πρωτάθλημα και μαθηματικά; Κάλεσε τον Πεπ και του έδωσε λευκή επιταγή.

Του είπε να βάλει το ποσό που θέλει εκείνος, το ποσό που θέλει για το ρόστερ, φυσικά στα πλαίσια του FFP καθώς η Σίτι είναι υπό αυστηρή εποπτεία και τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου που θέλει. Του έδωσε και συνεχίζει να του δίνει τα πάντα. Είναι σπουδαίο μία διοίκηση να εμπιστεύεται τους ανθρώπους της γιατί μόνο έτσι θα πάρει το 100% από αυτούς. 

-Πράγματι είναι σπουδαίο και σπάνιο στο χώρο του ποδοσφαίρου… 

Η διοίκηση της Σίτι έχει κάνει κάτι πολύ καλό. Δεν εμπλέκεται στις επιλογές παικτών. Ξέρει ότι είναι εκεί μόνο για το οικονομικό κομμάτι και τίποτα παραπάνω. Ο καθένας έχει ξεκάθαρο ρόλο και αυτό είναι κάτι υγιές. 

  • Σε αυτό το σημείο να δούμε λιγάκι τι κατάφερε ο Γκουαρντιόλα σε 4 χρόνια στην ομάδα της Σίτι. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Αγγλίας, ένα Κύπελλο, τρία Λιγκ Καπ και ένα Κομιούνιτι Σιλντ.
  • Σπουδαία συγκομοιδή το δίχως άλλο μέσα σε μόλις 4 χρόνια εάν αναλογιστεί κανείς και ότι το σημείο εκκίνησης της ομάδας ήταν το μηδέν όταν την ανέλαβε. 

Εμείς όμως μιλήσαμε και με τον Τζον ΜακΝάιτ, σκάουτερ και επίσημο βοηθό του Γκουαρντιόλα στη Σίτι για την εν λόγω συμφωνία… 

-Πείτε μας δυο λόγια για το πως είναι ο Πεπ στη συνεργασία του… 

Είναι απόλυτα δίκαιος και εξαιρετικός επαγγελματίας. Διαθέτει πολλά ταλέντα αλλά νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι η προσέγγιση. Ξέρει πως να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατάσταση μέσα στην ομάδα, καλή και κακή και γνωρίζει το πώς θα μιλήσει από τους θυρωρούς μέχρι τον ιδιοκτήτη.

Αυτό είναι κάτι που δεν το συναντάς πολύ συχνά. Είναι επίσης ιδιαίτερα ταπεινός και είναι από τους ανθρώπους που θέλουν να σε κάνουν φίλο τους και όχι μόνο συνεργάτη. Θα κάνει την πρώτη κίνηση να σε πλησιάσει, να μάθει για σένα και να σου μιλήσει και εκτός ποδοσφαίρου. 

Εσείς οι συνεργάτες του γνωρίζατε για την επέκταση της συμφωνίας; 

Στα τέλη καλοκαιριού μας έκανε ένα τραπέζι και δεν μας ανέφερε τίποτα πιο πριν. Όλοι ανησυχήσαμε η αλήθεια είναι διότι όταν ο τεχνικός σου κάνει τραπέζι χωρίς αιτία μάλλον τα πράγματα δεν πάνε καλά και θέλει να σε αποχαιρετήσει.

Αγχωθήκαμε λίγο αλλά στον Πεπ αρέσει να κάνει και πλάκες και μόλις πήγαμε στο σπίτι του, με τον τρόπο που μας υποδέχτηκε καταλάβαμε αμέσως ότι το τραπέζι δεν θα ήταν στενάχωρο αλλά γιορτινό.

Μας εξήγησε τι είπε με τη διοίκηση, ποιο είναι το πλάνο για την επόμενη διετία και τι θα ήθελε από εμάς. Είναι εύκολος άνθρωπος. Δεν προκαλεί εντάσεις και αυτό εμάς μας προσδίδει ασφάλεια και σιγουριά στη δουλειά μας.

Ο δικός σου ρόλος ποιος είναι; 

Εγώ είμαι υπεύθυνος για συγκεκριμένα κομμάτια της Ευρώπης στα οποία ταξιδεύω, παρακολουθώ αγώνες και παίκτες, δημιουργώ reports και μετά μαζί με τον υπεύθυνο σκάουτινγκ θα κάτσουμε να εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες που έχουμε στα χέρια μας για τη στελέχωση παικτών στις ακαδημίες και για τα ταλέντα που εντοπίζουμε και θεωρούμε ότι αξίζουν να έχουν μία θέση στις ακαδημίες.

Οπότε καταλαβαίνετε ότι προ κοροναϊού ήμουν διαρκώς με μία βαλίτσα στο χέρι. Αγαπώ όμως αυτό που κάνω, είναι η ζωή μου οπότε αγαπώ και την ομάδα και τον Πεπ. Έχω μάθει πολλά δίπλα του και ελπίζω να συνεχίσω να μαθαίνω. 

Σχετικά Άρθρα