Ένα στα τρία τεστ θετικά στον Covid- 60.000 ενεργά κρούσματα!- Η Θεσσαλονίκη σε συναγερμό- Πως ξέφυγε ο έλεγχος

 Ένα στα τρία τεστ θετικά στον Covid- 60.000 ενεργά κρούσματα!- Η Θεσσαλονίκη σε συναγερμό- Πως ξέφυγε ο έλεγχος

Ένας στους τρεις πολίτες στη Θεσσαλονίκη που έχουν κάνει το τεστ του κορονοϊού είναι θετικοί στον ιό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη, με βάση τα στοιχεία, υπήρξε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό, καθώς στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν δραματικά και μπήκε lockdown σχεδόν μία εβδομάδα πριν το καθολικό lockdown. Την ίδια ώρα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε στον Realfm πως, σύμφωνα με το μοντέλο που επεξεργάζεται, στην πόλη υπάρχουν τουλάχιστον 60.000 ενεργά κρούσματα!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΘ η θετικότητα αγγίζει το 32%, υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». «Η κατάσταση αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος», είπε ο υπουργός

Το ερώτημα είναι τι εφταιξε. Οι απαντήσεις ποικίλλουν και είναι αλήθεια πως οι τοπικές αρχές προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τον τελευταίο καιρό “δείχνοντας” είτε την επιστροφή των φοιτητών στις αρχές Οκτωβρίου, είτε τα πάρτι στο ΑΠΘ, κανείς, ωστόσο, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και την συρροή μητροπολιτών και πιστών χωρίς μέτρα προστασίας.

Όμως φαίνεται πως το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε από τον Αύγουστο και τους ελλιπείς ελέγχους στους τουρίστες από βαλκανικές χώρες που έφτασαν στην πόλη και την Χαλκιδική. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους συνοριακούς σταθμούς δεν ήταν αρκετοί και το κλείσιμο των συνόρων ήρθε πολύ αργά όταν πιθανότατα η διασπορά στην κοινότητα είχε ήδη συμβεί.

Ευθύνες, άλλωστε, για την κατάσταση έχουν επιρρίψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Χάρης Καστανίδης κ.ά.

Όπως αναφέρει το voria.gr, η ταχύτατη κάλυψη ακόμη και των επιπλέον κλινών ΜΕΘ που διασφαλίστηκαν για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, η αυξημένη θετικότητα στην κοινότητα και ο κίνδυνος που ελλοχεύει για κορεσμό των μονάδων υγείας, αλλά και για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, έφεραν σήμερα το πρωί στην πόλη τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Με την παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός που ασχολείται με το ζήτημα είναι στην πόλη και θα εξετάσει ενδελεχώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ώστε να λάβει νέα μέτρα.

Γεγονός είναι ότι η διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει ξεφύγει. Πλέον απειλείται η δημόσια υγεία κι όχι μόνο οι αντοχές των νοσοκομείων. Τα τραγικά δεδομένα στην εξέταση των λυμάτων στην πόλη, στον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, στον αριθμό των διασωληνωμένων και στην εκτόξευση της θετικότητας έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Μόνο στο ΑΧΕΠΑ που εφημέρευε χτες οι εισαγωγές ήταν 70, ενώ μέσα σε ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 30 διασωληνώσεις, με τις κλίνες ΜΕΘ να εξαντλούνται.

Πηγές από το υπουργείο Υγείας τόνισαν στη Voria.gr ότι «όπως αποδείχτηκε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όσο ισχυρό κι αν είναι το σύστημα υγείας, εάν υπάρξει εκθετική αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Εν τω μεταξύ, ακόμη 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19 και των επιπλοκών της τις τελευταίες ώρες, τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει όλη τη χώρα. Όλοι τους ήταν ηλικιωμένοι άνω των 70 χρόνων ή έπασχαν από σοβαρά νοσήματα.

Οι έξι κατέληξαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, την τελευταία τους πνοή άφησαν ένας 74χρονος, ένας 76χρονος και ένας 78χρονος στο ΑΧΕΠΑ, δύο 83χρονες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και μία 81χρονη στο Παπανικολάου.

Άλλοι δύο ασθενείς κατέληξαν στο νοσοκομείο Γουμένισσας και Κιλκίς, ένας 86χρονος και ένας 88χρονος. Από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δηλώθηκε ο θάνατος ενός 49χρονου καρκινοπαθούς, όπως και ενός 43χρονου με νεοπλασία από το νοσοκομείο Βόλου, όπως αναφέρει το protothema.gr.

ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ορίων η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως το νοσοκομείο είναι εκτός ορίων, καλώντας τη διοίκηση να «σταματήσει να τρομοκρατεί τους εκπροσώπους των εργαζομένων», λέγοντας παράλληλα πως «ψεύτικες ειδήσεις διακινούν οι διοικήσεις και όχι οι εκπρόσωποι».

«Χθες το πρωί το πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ έδινε 25 διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό στη ΜΕΘ που διαθέτει 25 κλίνες και 4 ασθενείς στη γενική ΜΕΘ γεμάτη. Κενό κρεβάτι κανένα» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει: «Αργά το μεσημέρι η διοίκηση έδωσε 7 κλίνες κενές. Φυσικά όταν πεθαίνουν ή εξέρχονται ασθενείς από τις ΜΕΘ αδειάζουν κρεβάτια. Ο διοικητής το μεσημέρι μετέτρεψε την καρδιοχειρουργική μονάδα σε ΜΕΘ κορωνοϊού 6 κλινών και πρόσθεσε ακόμη μια κλίνη στη ΜΕΘ 25 κλινών. Γι αυτό υπήρξαν το μεσημέρι οι 7 διαθέσιμες κλίνες».

Όπως αναφέρει το voria.gr, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η καρδιοχειρουργική μονάδα μεταφέρθηκε με προσωπικό  στην υπομονάδα. Δύο νοσηλευτες από την εν λόγω μονάδα μετακινήθηκαν στη ΜΕΘ Α. 150 συνάδελφοι νοσούν απο κορωνοϊό. Με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν οι 6 νέες κλίνες ΜΕΘ».

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ γνωστοποιεί πως στη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου έγιναν 70 εισαγωγές περιστατικών κορωνοϊού. «Βαφτίζουν λειτουργία ΜΕΘ σε νοσοκομεία απλές κλίνες με έναν αναπνευστήρα χωρίς το κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό» καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Καταγγελίες δημοσιεύει και για τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας πως «εξυπηρετούνται για μοριακό ελεγχο ασθενών για κορωνοϊό από έναν μοριακο αναλυτή που έχει εγκαταστήσει ο ΕΟΔΥ στο νοσοκομείο Κοζάνης».

Στο Νοσοκομείο Γρεβενών, επισημαίνει, λόγω πολλών κρουσμάτων στη Δεσκάτη η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. «Και όμως ειδοποιηθηκαν όλα τα νοσοκομεία και τα Γρεβενά να μην στέλνουν δείγματα για ανάλυση λόγω βλαβών,  φόρτου εργασίας και έλλειψη αντιδραστηρίων. Πως θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ, καταλήγοντας πως «τα γρήγορα τεστ δεν θεωρούνται αξιόπιστα για να επιβεβαιώνονται οι ασθενείς εάν νοσούν ή όχι από κορωνοϊό».

Σχετικά Άρθρα