Ανάλυση: Η έννοια ιστορική βρίσκεται σε όλες τις κυβερνητικές εκθέσεις των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία

 Ανάλυση: Η έννοια ιστορική βρίσκεται σε όλες τις κυβερνητικές εκθέσεις των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία

«Εθνική μειοδοσία», «προσβάλλει την εθνική μου συνείδηση», «ανείπωτες υποχωρήσεις», «θέλουν να ξεπουλήσουν όνομα, ταυτότητα, έθνος», είναι μερικά μόνον, από όσα είχαν πει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και νυν υπουργοί για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά, αλλά ούτε και η τελευταία που ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης θα λέει περισσότερα από όσα μπορεί πραγματικά να υπηρετήσει όταν βρεθεί στη θέση της κυβέρνησης.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Στην περίπτωση αυτή πάντως η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να επικαλεστεί «αυταπάτες» γιατί εξ αρχής δήλωνε ότι από τη στιγμή που η Συμφωνία ψηφιστεί, αποτελεί Διεθνές Δίκαιο και άρα, δεν μπορεί να καταργηθεί. Γνώριζε συνεπώς και ως εκ τούτου, οι αντιπολιτευτικές κορώνες ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση, υποστηρίζουν οι πολιτικοί αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πομπέο στη Θεσσαλονίκη μέσω…Πρεσπών

Το χθεσινό περιστατικό με την «ιστορική» Συμφωνία ήταν, ωστόσο, το… αχρείαστο λάθος για την κυβερνώσα παράταξη, λες και ο συντάκτης είτε ήθελε να ειρωνευθεί είτε ήθελε να αποδώσει κάτι με τη βασική έννοια της λέξης «ιστορικός», αυτό δηλαδή που σχετίζεται με την ιστορία, αυτό που έχει περάσει στην ιστορία. Κι από την άποψη αυτή, ναι, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ιστορική».

Μια λεξούλα, ωστόσο, ήταν αρκετή να ξύσει πληγές στην κυβέρνηση και τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, κι έτσι ο Στέλιος Πέτσας ανέλαβε να κάνει τη δύσκολη δουλειά για άλλη μια φορά: «αβλεψία», είπε προσθέτοντας ότι «δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, δεν θα ήθελα να του δώσω μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι του αξίζει» (από συνέντευξή του, χθες, στο Mega).

Κι όμως. Το αχρείαστο λάθος ήταν απλώς το πρελούδιο αυτού που θα ακολουθήσει και δεν είναι άλλο από την κύρωση των Συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, που όσο κι αν τις σπρώξει προς τα πίσω η κυβέρνηση, αργά ή γρήγορα θα τις φέρει στη Βουλή.

Παρενθετικώς, ο Μάκης Βορίδης εμφανίζεται από την «Καθημερινή (στήλη «Θεωρείο», 25/9) να έχει πει σε κοινοβουλευτικό πηγαδάκι ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κύρωση των συμφωνιών, και είναι ο μόνος ως τώρα, στη λογική προφανώς, ένα -πικρό- ποτήρι καλύτερα να το πιεις μια ώρα αρχύτερα αφού δεν γίνεται να το αποφύγεις.

Ανατρέχοντας στις Αιτιολογικές Εκθέσεις που συνοδεύουν τα επίσημα κείμενα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η λέξη «ιστορική» ήταν συναφής με την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης.

Έτσι, σε μία από τις τρεις Αιτιολογικές Εκθέσεις (μία για καθεμία συμφωνία), με ημερομηνία 14 Σεπετεμβρίου 2020 και με τις υπογραφές των υπουργών κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Δένδια, διαβάζουμε:

«Το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία (εφεξής «Μνημόνιο Κατανόησης») θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς και στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, εντασσόμενο στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την εντατικοποίηση και τον εμπλουτισμό της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο υπεγράφη στις 2 Απριλίου 2019 (…), καθώς και της Συμφωνίας των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου 2018».

Και παρακάτω, «λαμβανομένου υπόψη ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης για τα Βαλκάνια, ότι διατηρεί ισχυρή οικονομική παρουσία στην περιοχή και ειδικότερα, στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και ότι πάγιο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί η σταδιακή μετατροπή των Δυτικών Βαλκανίων σε μία περιοχή της Ευρώπης όπου επικρατούν σχέσεις καλής γειτονίας και αποτελεσματικής περιφερειακής συνεργασίας, η κύρωση του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Το εν λόγω Μνημόνιο Κατανόησης αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση και εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας λειτουργώντας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας».

Σημαντικά οφέλη λοιπόν.

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και η δεύτερη Αιτιολογική Έκθεση, που έχει ως αντικείμενο την «Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» -θέμα για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2019, «η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η συγκεκριμένη Έκθεση που έχει ημερομηνία, επίσης 14 Σεπτεμβρίου, εισέρχεται σε πιο «βαθιά» διπλωματικώς, νερά:

«Λαμβανομένου υπόψη ότι πάγιο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί η σταδιακή μετατροπή των Δυτικών Βαλκανίων σε μία ευρωπαϊκή περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, δημοκρατίας και ευημερίας, όπου θα επικρατούν σχέσεις καλής γειτονίας και αποτελεσματικής περιφερειακής συνεργασίας, η κύρωση του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας θα αναβαθμίσει τον περιφερειακό ρόλο της χώρας μας και θα της αποφέρει σημαντικά οφέλη, τόσο στον πολιτικό, εμπορικό και οικονομικό τομέα, όσο και, μέσω της σταδιακής εναρμόνισης της εσωτερικής νομοθεσίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με το ενωσιακό κεκτημένο, ως προς την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας βορείως των ελληνικών συνόρων. Το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας αναμένεται να ενισχύσει τον διμερή διάλογο και δη σε θέματα του ενωσιακού κεκτημένου (acquis) και να καταστήσει πιο επιχειρησιακή τη συνεργασία των δύο πλευρών, μέσω της εκπόνησης συγκεκριμένων προγραμμάτων, σε σειρά επιμέρους τομέων», είναι το «δια ταύτα» της Αιτιολογικής Έκθεσης που φέρει τις υπογραφές των κ. Σταϊκούρα, Δένδια, Θεοδωρικάκου και Βαρβιτσιώτη.

Ενώ η τρίτη Αιτιολογική Έκθεση για την αντίστοιχη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία αφορά στην αμυντική συνεργασία των δύο κρατών, συνεργασία από την οποία -όπως έχει αναλυθεί επαρκώς- προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, ιδίως όταν έχει ανοιχτό το μέτωπο προς ανατολάς.

Είναι προφανές ότι στις Αιτιολογικές Εκθέσεις με τις υπογραφές των υπουργών της σημερινής κυβέρνησης δεν χωράει «αβλεψία»…

Σχετικά Άρθρα