Κλιμάκωση έντασης βλέπει η Αθήνα και ανοίγει νέος γύρος εξοπλισμών

 Κλιμάκωση έντασης βλέπει η Αθήνα και ανοίγει νέος γύρος εξοπλισμών

Στο Μαξίμου υπάρχει η αίσθηση ότι η ένταση θα διατηρηθεί ή ακόμη και θα κλιμακωθεί τουλάχιστον έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και θ’ αποφασιστεί οριστικά εάν θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί πάντως να ποντάρει στη συμμαχία με τη Γαλλία – εξ ου και τα τελευταία 24ωρα οι επιθέσεις Ερντογάν βάζουν στο κάδρο και τους Γάλλους και τον Εμανουέλ Μακρόν. Συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Παρισιού το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνουν και εξοπλιστικά προγράμματα, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε αύξηση των αμυντικών δαπανών για την υλοποίησή τους.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί στη Γαλλία η Σύνοδος των χωρών του Μεσογειακού Νότου, στο πλαίσιο της οποίας Μητσοτάκης-Μακρόν θα στείλουν νέο μήνυμα στην Τουρκία.

Νέοι εξοπλισμοί ενόψει

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική πλευρά εξετάζει την προμήθεια φρεγατών με αυξημένες δυνατότητες αλλά και μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και ελικοπτέρων επόμενης γενιάς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων πολεμικών εναέριων μέσων.

Την ίδια ώρα προχωρούν άμεσα οι προμήθειες τορπιλών βαρέος τύπου UAV και drones που θα απονηώνονται από φρεγάτες, ύψους περίπου τεσσάρων εκατ. ευρώ.

Οι ειδικοί λένε ότι οι γαλλικές φρεγάτες «Belharra» ή Fremm θα δημιουργήσουν δίχτυ προστασίας όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος. Τα σκάφη αυτά – τα οποία δεν διαθέτει ούτε η Τουρκία – έχουν τεράστιες δυνατότητες τόσο σε ό,τι αφορά την αντιαεροπορική άμυνα όσο και τον υποβρυχιακό πόλεμο.

Τελικά διερωτάται κάποιος: Ποιος είναι ο κερδισμένος από την κλιμάκωση και διατήρηση της ελληνοτουρκικής έντασης;

Σχετικά Άρθρα