Αποκάλυψη libre: Η κυβέρνηση στη δίκη για τα αναδρομικά συζητούσε και για επικουρικές – Έγγραφα “φωτιά”

 Αποκάλυψη libre: Η κυβέρνηση στη δίκη για τα αναδρομικά συζητούσε και για επικουρικές – Έγγραφα “φωτιά”

Για τις αρχές Σεπτεμβρίου παρέπεμψε ο Χρήστος Σταϊκούρας τις τελικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ενταγμένες μέσα στο γενικό καμβά των κυβερνητικών ανακοινώσεων για την οικονομία προφανώς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τους Α. Ραβανό – Ν. Κορωνάκη ο υπουργός Οικονομικών, μπορεί να κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για πολλά, σε ένα όμως θέμα ήταν πεντακάθαρος:

Προσδιόρισε το ύψος της οφειλής του Δημοσίου προς τους συνταξιούχους, στο 1,4 δισ. Όπως ειδικότερα είπε, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η προετοιμασία, ώστε μέσα στο φθινόπωρο να καταβληθούν τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, παρ’ ότι για το Δημόσιο εκκρεμεί ακόμη η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (900 εκατ. για τους πρώτους και 500 εκατ. για τους δεύτερους).

Μια δήλωση που έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στα τέλη Ιουλίου, στη Βουλή, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικά… τσιγκούνικη, αφού εξαιρεί και δεν καταβάλει αναδρομικά από επικουρικές συντάξεις, επιδόματα υγείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα. Αυτή ήταν και η θεώρηση της κυβέρνησης συνολικώς, ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ετέθη καν η παράμετρος αυτή, ότι η απόφαση αφορά κύριες συντάξεις και μόνον, όπως είχε τη δυνατότητα να επαναλάβει, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Κι όμως. Το libre.gr. «επέστρεψε» εκεί από όπου ξεκίνησε η υπόθεση και υποχρέωσε το κράτος να καταβάλει αναδρομικά στους συνταξιούχους: την πιλοτική δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το libre.gr. επικοινώνησε με τους δικηγόρους που κέρδισαν την κρίσιμη δίκη για λογαριασμό 46 συνταξιούχων του ΤΑΠ-ΟΤΕ οι οποίοι είχαν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Από την επικοινωνία με το δικηγόρο και πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, Λουκά Αποστολίδη, και το συνεργάτη του, Βασίλη Βασιλόπουλο απαντώνται τα σημεία για τα οποία ερίζουν σήμερα κυβέρνηση και εργατολόγοι, για το ποιοι και σε ποια έκταση δικαιούνται καταβολή αναδρομικών.

Ο δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουκάς Αποστολίδης

Απαντήσεις που προκύπτουν από τα κατατεθειμένα σημειωτέον, έγγραφα στη δίκη.

·         Πρώτη απόδειξη ότι ΚΑΙ οι επικουρικές –επιδόματα ήταν στο τραπέζι του ΣτΕ, το γεγονός ότι εκτός από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στη δίκη προσέφυγε και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), που, όμως, αντικείμενό του είναι οι επικουρικές συντάξεις και λοιπές παροχές, όπως άλλωστε προκύπτει κι από τον τίτλο του. Συνεπώς, το ΣτΕ συζητούσε αναδρομικά και για άλλες συντάξεις και παροχές, πλην των κύριων συντάξεων.

·         Επίσης στην πρόσθετη παρέμβαση του ελληνικού Δημοσίου, που εκπροσωπήθηκε στη δίκη από τον υπουργό Οικονομικών, διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αλλ’ ακόμη και εάν γίνει δεκτό ότι δεν έχω εγώ, ως Ελληνικό Δημόσιο, αποζημιωτική ευθύνη στη συγκεκριμένη δίκη, αλλά μόνον οι εναγόμενοι Φορείς και πάλι, η αρνητική γι’ αυτούς έκβαση της παρούσας πιλοτικής δίκης (με το δεδομένο ότι οι Φορείς αυτοί παρουσιάζουν συσσωρευμένα ελλείμματα και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα) θα με εξαναγκάσει, στα πλαίσια της εγγυητικής μου ευθύνης για την καταβολή κύριων και ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ (σ.σ. τα κεφαλαία είναι του libre) συντάξεων (…) και προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, να τους καταβάλω τεράστια χρηματικά ποσά ως κρατική χρηματοδότηση».

·         Έγγραφο του ΕΦΚΑ που κατατέθηκε στην πιλοτική δίκη, είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικό, καθώς κάνει ρητή πρόβλεψη για το τι θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο στην περίπτωση που χάσει το δικαστήριο. Έτσι, «σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. (…) έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το συνολικό ύψος της δαπάνης που θα επιβαρυνθεί ο ΕΦΚΑ, αν κληθεί να επιστρέψει στους συνταξιούχους τις περικοπές, που επέφεραν στις κύριες συντάξεις οι ν. 4051/2012 και 4093/2012, εκτιμάται ως εξής:

  • Για την περίοδο από 1/1/2013 έως 9/6/2015 σε 8.742 εκατ. ευρώ
  • Για την περίοδο από 10/6/2015 έως 11/5/2016 σε 3.262 εκατ. ευρώ
  • Για την περίοδο από 12/5/2016 έως 31/12/2018 σε 9.471 εκατ. ευρώ».

Ακολουθεί όμως η πρόβλεψη για τα οφειλόμενα σε επικουρικές συντάξεις κ.ο.κ.: «Το δε συνολικό ύψος της δαπάνης που θα επιβαρυνθεί το ΕΤΕΑΕΠ, αν κληθεί να επιστρέψει στους συνταξιούχους τις περικοπές, που επέφεραν στις επικουρικές συντάξεις οι ν. 4051/2012 και 4093/2012, εκτιμάται ως εξής:

  • Για την περίοδο από 1/1/2013 έως 9/6/2015 σε 1.948 εκατ. ευρώ
  • Για την περίοδο από 10/6/2015 έως 11/5/2016 σε 723 εκατ. ευρώ
  • Για την περίοδο από 12/5/2016 έως 31/12/2018 σε 2.109 εκατ. ευρώ».

Συμπέρασμα; Οι φορείς του Δημοσίου (υπουργείο Οικονομικών και ταμεία) συζητούσαν για οφειλές σε επικουρικές και επιδόματα. Και, τα συνολικά ποσά υπερβαίνουν κατά πολύ το 1,4 δισ. που με πολιτική απόφαση η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει.

«Κλειδί», εξάλλου, της απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Λ. Αποστολίδη, είναι η πρόνοια του δικαστή ότι ισχύουν οι αποφάσεις του 2015 για κύρια και επικουρική ασφάλιση και δώρα, και δεν υπάρχει αναδρομική ισχύς από 1/1/2014, όπως ζητούσε ο ΕΦΚΑ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η σχετική απόφαση ελήφθη με ισχυρή μειοψηφία, που δέχθηκε τα επιχειρήματα του ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ δε, των μειοψηφούντων ήταν και ο σημερινός πρόεδρος του ΣτΕ, Αθ. Ράντος.

Συνεπώς, αντί 3,9 δισ. η κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει το 1/3, σε μια απόφαση που …μπάζει νομικά -γι’ αυτό και μάλλον θα δούμε βροχή προσφυγών- ενώ έχει και σαφές ταξικό πρόσημο: εκτός αναδρομικών μένει το 70% των συνταξιούχων και δη εκείνοι που παίρνουν τις  συντάξεις του «500άρικου», αφού ειδικά αυτοί είχαν λάμβάνειν ΜΟΝΟ από τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα