Προσπάθειες της Αθήνας για παρέμβαση Τραμπ στον Ερντογάν- Όλα θα κριθούν στη συνάντηση Πομπέο- Δένδια στη Βιέννη

 Προσπάθειες της Αθήνας για παρέμβαση Τραμπ στον Ερντογάν- Όλα θα κριθούν στη συνάντηση Πομπέο- Δένδια στη Βιέννη

Με το Oruc Reis να επιστρέφει όπως όλα δείχνουν σε θαλάσσιες περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με τον κίνδυνο “ατυχήματος”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός, να είναι πολύ υψηλός (πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως υπήρξε “επακούμβιση” ελληνικής με τουρκική φρεγάτα, ευτυχώς χωρίς περαιτέρω εξέλιξη), στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να αθροίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες διεθνείς αντιδράσεις κατά της παραβατικότητας του Ταγίπ Ερντογάν.

Βεβαίως, ο κρίσιμος ευρωπαίος “παίκτης”, η Άγκελα Μέρκελ συνεχίζει να αντιμετωπίζει αμφίσημα της ελληνοτουρκική κρίση χωρίς έως σήμερα να έχει προβεί σε κάποια καταδικαστική δήλωση για την τουρκική προκλητικότητα, η παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν αξιολογήθηκε, ωστόσο, θετικά, όπως και εκείνη του Ισραήλ, όπου σπεύδει σήμερα ο Νίκος Δένδιας.

Η Αθήνα προσπάθησε να βάλει ξανά στο παιχνίδι της διαμεσολάβησης τον αμερικανικό παράγοντα, που απείχε τις τελευταίες εβδομάδες από πρωτοβουλίες σχετικά με την ελληνοτουρκική κρίση (αφήνοντας χώρο στην γερμανική διαμεσολάβηση), κάτι που κατέστη εφικτό με την συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή Μάϊκ Πομπέο και Νίκος Δένδιας στην Βιέννη μετά από πυρετώδεις συνεννοήσεις που είχε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάϊατ με τις δύο πλευρές.

Η συνάντηση αναμένεται να κινητοποιήσει τους Αμερικανούς ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει μέσω της παρέμβασης Πομπέο να μιλήσει τηλεφωνικά και ο ίδιος, τις επόμενες ημέρες, με τον Ντόναλντ Τραμπ ώστε να ζητηθεί επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνεται αυτή η πρόθεση και συνεννόηση για ευνόητους λόγους, ωστόσο η προσπάθεια για αμερικανική παρέμβαση μετά την αδυναμία, ως φαίνεται, της Άγκελα Μέρκελ να πείσει τους Τούρκους είναι σαφής.

Εφόσον, το τετ α τετ Πομπέο-Δένδια στη ΒΙέννη εξελιχθεί ικανοποιητικά, ίσως (με την προτροπή του δραστήριου Πάϊατ) τις επόμενες ημέρες να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μητσοτάκη και στη συνέχεια Τραμπ-Ερντογάν. Το εάν θα πεισθεί ο Τούρκος πρόεδρος να αναστείλει τα παραβατικά σχέδια του, ουδείς μπορεί να το προβλέψει. Δεδομένου, μάλιστα, πως ο Ντόναλντ Τραμπ διάκειται θετικά προς τον Ερντογάν και το ενδιαφέρον του εστιάζεται περισσότερο πια στην πανδημία και στις εκλογές του Νοεμβρίου που είναι πιθανό να τις χάσει.

Σχετικά Άρθρα