Προειδοποίηση σοκ από ΠΟΥ: Ίσως δεν βρεθεί πότε εμβόλιο πανάκεια κατά του ιού

 Προειδοποίηση σοκ από ΠΟΥ: Ίσως δεν βρεθεί πότε εμβόλιο πανάκεια κατά του ιού

Παρά τις ελπίδες -και μάλιστα σημαντικές- για εμβόλιο, είναι πιθανό να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για τον κορονοϊό και πως ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς, σύμφωνα με τη δραματική προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περισσότερα από 18,14 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχει καταγραφεί ότι έχουν προβληθεί από τον ιό και 688.080 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, και ο επικεφαλής Εκτάκτων Καταστάσεων, Μάικ Ράιαν, καλούν όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

«Το μήνυμα προς τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις είναι σαφές: “κάντε τα πάντα”», δήλωσε ο Τέντρος κατά τη διάρκεια on line συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού, στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει σύμβολο αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Κάποια εμβόλια βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών και όλοι ελπίζουμε ότι θα έχουμε ορισμένα αποτελεσματικά εμβόλια που θα βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από την προσβολή.

Ωστόσο, δεν υπάρχει πανάκεια αυτήν τη στιγμή και ίσως να μην υπάρξει ποτέ», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά του, ο Ράιαν δήλωσε ότι χώρες με μεγάλο ρυθμό μετάδοσης, περιλαμβανομένης της Ινδίας και της Βραζιλίας, χρειάζεται να ετοιμαστούν για μεγάλη μάχη. «Ο δρόμος είναι μακρύς και απαιτεί επίμονη δέσμευση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η ερευνητική επιτροπή που βρίσκεται στην Κίνα δεν έχει επιστρέψει ακόμη.

Μια ευρύτερη υπό τον ΠΟΥ επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από την Κίνα και άλλες χώρες, σχεδιάζεται να μελετήσει στη συνέχεια την προέλευση του ιού που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν, αν και ο χρόνος και η σύνθεση για την έρευνα αυτήν δεν είναι ακόμη σαφείς.

Ο Τέντρος κάλεσε τις μητέρες να συνεχίζουν να θηλάζουν ακόμη και αν έχουν προσβληθεί από την COVID-19, καθώς οι ωφέλειες υπερισχύουν των κινδύνων μόλυνσης.

Σχετικά Άρθρα