“Ασπίδα” Βούτση-Δραγασάκη στις επιθέσεις- Τσίπρας: “Μετατρέπουν την πολιτική σε βούρκο”…

 “Ασπίδα” Βούτση-Δραγασάκη στις επιθέσεις- Τσίπρας: “Μετατρέπουν την πολιτική σε βούρκο”…

Στόχος είναι το κόμμα – παράταξη, στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τα λόγια αυτά ο Αλέξης Τσίπρας όρθωσε ασπίδα προστασίας στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βάλλονται την τελευταία περίοδο (ή και όσους βληθούν προσεχώς) και κάλεσε και τους βουλευτές να το κάνουν επίσης. Παρόντες στο προσκλητήριο έδωσαν ήδη δύο στελέχη με το δικό τους ειδικό βάρος: ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Βούτσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια εκτίμηση, ότι στόχος είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και όχι μεμονωμένα στελέχη, έχει και η… Νέα Δημοκρατία από τη δική της σκοπιά, που απεφάνθη χθες ότι «το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται». Συνεπώς, ο Νίκος Παππάς είναι απλώς η αρχή.

Με την ομιλία του χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε καθαρή θέση, αφήνοντας πίσω μερικές μέρες αμηχανίας, και αφού δήλωσε περήφανος «για το ήθος με το οποίο διαχειριστήκαμε το δημόσιο χρήμα», ζήτησε από τους βουλευτές να στείλουν συλλογικό μήνυμα, «Είμαστε εδώ. Ενωμένοι απέναντι στις επιθέσεις». Μήνυμα που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έγινε αποδεκτό από την Κ.Ο. στη συζήτηση που ακολούθησε κεκλεισμένων των θυρών.

Όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε και στους ψηφοφόρους του ζητώντας τους να μην… τσιμπάνε (δεδομένης και της επικοινωνιακής υπεροπλίας της κυβέρνησης). «Όσο περνάνε οι μέρες και όσο πιο ένοχοι και υπόλογοι θα καθίστανται, τόσο για τις εξελίξεις στην οικονομία, και κυρίως για αυτές, για την κοινωνία, αλλά και για διάφορα ανομήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τόσο πιο επικίνδυνοι θα γίνονται», προειδοποίησε ο Α. Τσίπρας, που ανέβασε κι άλλο τους τόνους στην ομιλία του λέγοντας πως «επειδή το έχουν καταλάβει, επιστρατεύουν μαζί με την τρομοκρατία, τη συκοφαντία. Μαζί με το κράτος το παρακράτος. Μαζί με την αστυνομία, τη μαφία».

Προλαβαίνοντας δε, τυχόν κριτική (και από το κόμμα του ενδεχομένως) για σκληρή επίθεση, υποστήριξε ότι «καμιά σκληρή έκφραση δεν μπορεί να αποδώσει την ανηθικότητα της δολοφονίας χαρακτήρων που επιχειρούν προκειμένου να στρέψουν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας, και όχι στα κοινωνικά ερείπια της πολιτικής τους. Καμιά σκληρή έκφραση δεν μπορεί να περιγράψει τη συνειδητή τους επιλογή να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που διαβρώνουν την ίδια τη δημοκρατία. Τα ανοίκεια μέσα με τα οποία υπηρετούν ανοίκειους σκοπούς».

Εξάλλου «δεν τους ενδιαφέρει αν η λάσπη μετατρέψει τη πολιτική αντιπαράθεση σε βούρκο, αυτοί, άλλωστε, εκεί είναι συνηθισμένοι πολιτικά να ζουν. Αλλά αυτό που θέλουν είναι να κυλιστούμε στο βούρκο μαζί τους. Αυτό που θέλουν είναι να επιβάλουν το στερεότυπο ότι όλοι είναι ίδιοι», υπογράμμισε αναδεικνύοντας και το μέγιστο κίνδυνο που διατρέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δύο μηνύματα

Και, παρότι το βάρος δεν έπεσε εκεί, έστειλε και μηνύματα σε όσους τα ονόματα ενεπλάκησαν (ή θα εμπλακούν στο άμεσο μέλλον): «οφείλουμε να μετράμε μια και δύο φορές κάθε μας βήμα και να είμαστε όλοι προσεκτικοί».

Σε κάθε περίπτωση, έκλεισε, «οφείλουμε να μην αφήνουμε τίποτα να πέφτει κάτω. Να υψώσουμε συλλογικά ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που στόχο δεν έχουν τα στελέχη μας, αλλά μέσω των στελεχών, το ίδιο το κόμμα, την ίδια τη παράταξη», διεμήνυσε ο Α. Τσίπρας.

Βούτσης Vs «πρώην»

Μήνυμα που, ως φαίνεται, είχαν πάρει από πριν, στις συσκέψεις που είχαν προηγηθεί, οι Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Βούτσης και οι οποίοι αποφάσισαν να βάλουν «πλάτη» αντιλαμβανόμενοι, με βάση και τη μακρά πολιτική τους εμπειρία, τον κίνδυνο που διατρέχει το κόμμα τους, αλλά και το πολιτικό «πείραμα» που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή του τόπου.

Και πρώτα, ο Νίκος Βούτσης που ανέλαβε, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής τη Δευτέρα, να απαντήσει στους δύο «πρώην», τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και τον Αλέκο Αλαβάνο, η επανεμφάνιση των οποίων στο δημόσιο βίο τα τελευταία 24ωρα προκάλεσε έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου. «Ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Κωνσταντόπουλος, ηγέτες οι οποίοι είχαν δώσει το δικό τους αποτύπωμα και σε δύσκολα χρόνια για την Αριστερά είναι πολιτικοί αντίπαλοι εδώ και 5 χρόνια. Είχαν μια διαφορετική πολιτική άποψη», ξεκαθάρισε ο Ν. Βούτσης. Ο μεν Α. Αλαβάνος σε σχέση με τη δραχμή, ο δε Ν. Κωνσταντόπουλος είχε υπογράψει ως δικηγόρος «και για εμένα και για τον Αλέξη Τσίπρα και για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας εγκλήσεις της πρώην προέδρου της Βουλής για εσχάτη προδοσία σε σχέση με εθνικά ζητήματα αυτά τα χρόνια».

Άρα, συμπέρανε, «μιλάνε ως πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως άνθρωποι που νοιάζονται αυτή τη στιγμή για την πορεία και τη διαμόρφωση της Αριστεράς. Τέτοια Αριστερά που να έχει πάρει 4 φορές από 27% μέχρι 37% και να είναι το αντίπαλο δέος της νεοφιλελεύθερης, δεξιάς παράταξης δεν υπήρχε επί των ημερών μας γιατί κι εγώ είμαι επί των ημερών αυτών των κυρίων», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, που διατηρεί πάντως τις απόψεις του για επιμέρους χειρισμούς της υπόθεσης Παππά, απόψεις που διατύπωσε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. σύμφωνα με πληροφορίες.

Το «σωσίβιο» για τον Χρ. Καλογρίτσα

«Παρών» στο προσκλητήριο Τσίπρα έδωσε και ο Γ. Δραγασάκης -μερικές ώρες πριν το ζητήσει επισήμως ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης- όταν από τη συχνότητα του Real FM έθετε χθες το πρωί το, ρητορικό, ερώτημα γιατί «δεν προξενεί εντύπωση ότι σήμερα, ένα χρόνο μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, αντί να συζητάμε, με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης, για το ‘θετικό έργο’ της, συζητάμε για τα δήθεν σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ;». Πράγμα που συμβαίνει, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της προηγούμενης κυβέρνησης, για τρεις λόγους:

o Για αποπροσανατολισμό απ’ όσα συμβαίνουν στην οικονομία.

o Για κουκούλωμα των πραγματικών σκανδάλων που αναγνωρίζει η Δικαιοσύνη σε άλλες χώρες και εδώ μιλάμε για ‘σκευωρίες’.

o Για τον «περιορισμό» του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το τελευταίο ειδικότερα, ο Γιάννης Δραγασάκης άνοιξε το «κάδρο» θυμίζοντας ότι το 2015 είχε στηθεί η «αριστερή παρένθεση» και απέτυχε. «Σήμερα», συνέχισε, «εφαρμόζουν ένα σχέδιο ‘περιορισμού’ του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή έχουν αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και φοβούνται ότι οι κοινωνικές συνθήκες σύντομα θα τον καταστήσουν αναγκαίο να κυβερνήσει ξανά τη χώρα. Προσπαθούν λοιπόν, εκ νέου, με κάθε μέσο, να αποτρέψουν την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία επεισόδια του σχεδίου αυτού αποκαλύπτουν υιοθέτηση της λογικής του κ. Βορίδη ακόμη και για ‘θεσμική’ αποτροπή ανάληψης της κυβέρνησης από την Αριστερά», εκτίμησε επίσης.

Όμως, επειδή ο Γ. Δραγασάκης και το 1989 έζησε και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα γνωρίζει, έκανε μερικές ακόμη παρατηρήσεις που έχουν τη δική τους αξία: «Όσοι ζήσαμε το ’89, σε όποια πλευρά και αν βρεθήκαμε, θεωρώ ότι έχουμε γίνει πιο σοφοί. Όπου ακούμε για παρακολουθήσεις, κασέτες κ.λ.π. οφείλουμε να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το τι είναι αλήθεια και τι όχι. Προφανώς δεν μπορώ να μιλήσω για πράγματα που δεν γνωρίζω. Ποιο, όμως, είναι το δεδομένο στην περίπτωση του κ. Καλογρίτσα; Ότι είναι ένας επιχειρηματίας υπό πτώχευση. Και σε αυτή τη θέση κάποιος ενίοτε ψάχνει οποιοδήποτε τρόπο για να διασωθεί», συμπέρανε με νόημα ο πρ. αντιπρόεδρος.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα