Ο Πρετεντέρης διερωτάται: “Να πεθάνουμε για το Καστελλόριζο;”- Ποιοι προωθούν έμμεσα και άμεσα την συζήτηση…

 Ο Πρετεντέρης διερωτάται: “Να πεθάνουμε για το Καστελλόριζο;”- Ποιοι προωθούν έμμεσα και άμεσα την συζήτηση…

Υπό τον εύγλωττο και αναμφίβολα υπαινικτικό τίτλο “Να πεθάνουμε για το Καστελλόριζο;” ο Γιάννης Πρετεντέρης αναφέρεται στα “Νέα” στη συζήτηση που προκάλεσε στη δημόσια σφαίρα η νέα αναφορά του καθηγητή Χρήστους Ροζάκη ότι “το Καστελλόριζο είναι απομακρυσμένο”. Μια αναφορά που εκμαιεύει το συμπέρασμα πως η επήρεια του μικρού νησιού πρέπει να μείνει εκτός οιασδήποτε συζήτησης για την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση της ΑΟΖ σε μια πιθανή έναρξη διαλόγου με την Τουρκία.

Η αναφορά Ροζάκη προκάλεσε αντιδράσεις στην κυβέρνηση και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη βρέθηκε εκτός του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ, σε μια περίοδο, όμως, που είχε λήξει η θητεία του.

Ωστόσο, η αναφορά δεν είναι η μοναδική. “Τροφή” για ανάλογες συζητήσεις έχουν δώσει και ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης αλλά και ο αναπληρωτής συμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος.

Άπαντες ανήκουν στην ευρύτερη σφαίρα επιρροής του λεγόμενου “σημιτικού μπλοκ”, το οποίο εκφράζει συστηματικά εδώ και χρόνια ο αρθρογράφος των “Νέων”. Ο Γιάννης Πρετεντέρης θέτει, λοιπόν, το “μεταφυσικό” ερώτημα ενισχύοντας την συζήτηση, χωρίς να λαμβάνει καθαρή θέση, αν και ο τίτλος κάνει την…δουλειά του.

Το άρθρο Πρετεντέρη:

Εικόνα

Βεβαίως, έχει ενδιαφέρον να υπενθυμίσει κανείς πως ενώ θεωρείται -εκ του ερωτήματος- πως “δεν αξίζει να πεθάνουμε για το Καστελόριζο”, ο αρθρογράφος και άλλοι ομονοούντες έσπευδαν να δηλώσουν περίπου το αντίθετο κατά την επίλυση του ονοματολογικού με την Βόρεια Μακεδονία. Η τότε “προδοσία” δεν ακολουθεί ως αντίληψη -και ευτυχώς- εκείνους που τώρα αντιλαμβάνονται την επίλυση της μιας και μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία κατά τρόπο που μπορεί και να οδηγεί σε υποχώρηση σχετικά με το Καστελλόριζο…

Σχετικά Άρθρα