SOS: “Έκρηξη” ναρκωτικών ουσιών στην καραντίνα – Ρεκόρ κατανάλωσης η κοκαϊνη

 SOS: “Έκρηξη” ναρκωτικών ουσιών στην καραντίνα – Ρεκόρ κατανάλωσης η κοκαϊνη

Variety of addictive substances, including alcohol, cigarettes and drugs

“Έκρηξη” των ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην Αθήνα έδειξε η ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας. Σύμφωνα με την ανάλυση, η κατανάλωση “κόκας” έφτασε τα 800 γραμμάρια την ημέρα, και πρόκειται για την μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 οπότε και άρχισε να λειτουργεί το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο! 

Τεράστια ήταν η αύξηση και της χρήσης της αμφεταμίνης (έκσταση, MDMA), η κατανάλωση της οποίας έχει αυξηθεί κατά 650% σε σύγκριση με το 2019. Πολύ μικρότερη αύξηση, η οποία έφτασε στο 37%, παρουσίασε η κατανάλωση της μεθαμφεταμίνης (crystal). 

“Επάνω” 31% τα αντικαταθλιπτικά

Η αύξηση κατά 36% του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης του φόβου και της προφυλακτικής χρήσης λάθος φαρμάκων. Οι οδηγίες που δόθηκαν από τις Υγειονομικές Αρχές αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον τριπλασιασμό κατανάλωσης της παρακεταμόλης, αλλά και ταυτόχρονης μείωσης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. 

Αναφορικά με τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (βενζοδιαζεπίνες) που χρησιμοποιούνται ως ηρεμιστικά ή υπναγωγά, αν και δεν παρατηρείται έντονη διακύμανση σε σχέση με το 2019, ωστόσο εμφανίζεται αύξηση κατά 77% στην κατανάλωση της λοραζεπάμης (tavor), φαρμακευτικής ουσίας με αγχολυτική δράση. Σε ό,τι αφορά τα αντικαταθλιπτικά, παρουσιάστηκε αύξηση κατά 31%.  

Σχετικά Άρθρα