Σε ύφεση επισήμως η ελληνική οικονομία

 Σε ύφεση επισήμως η ελληνική οικονομία

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020 παρουσίασε μείωση κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αποτελούν απλά μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, οπότε η ύφεση θα είναι ακόμη πιο βαθιά, με αρκετούς αναλυτές να βλέπουν ύφεση πέριξ του 10% το 2020.

Πλέον το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης τοποθετεί την μείωση του ΑΕΠ το 2020 μεταξύ 8% – 12% σε ετήσια βάση, όταν αρχικά έβλεπε συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 5%-10%.

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν την αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία, όπου, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι δραματική. Η ανεργία παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση ήδη από τον Μάρτιο, η οποία κλιμακώθηκε τον Απρίλιο, με δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους, ενώ πλέον από την 1η Ιουνίου έχουμε κύμα απολύσεων, καθώς τελείωσαν τα όποια μέτρα προστασίας.

Σημειώνεται ότι η πανδημία του κορονοϊού «ακούμπησε» την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου, ενώ το γενικό λουκέτο και η καραντίνα ξεκίνησαν από τα μέσα Μαρτίου. Και αν στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση ήταν 0,9%, τα δύσκολα είναι μπροστά. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους που περιλαμβάνει τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο η εικόνα είναι δραματική, καθώς η οικονομία είχε μπει σε χειμερία νάρκη.

Ο τουρισμός, ο μεγάλος αιμοδότης του ΑΕΠ, θα είναι το κλειδί των εξελίξεων, αλλά τα μηνύματα είναι αρνητικά. Από τον Μάρτιο είναι μηδενικές οι εισπράξεις τουλάχιστον μέχρι και τον Μάιο, ενώ από τον Ιούνιο και για τη θερινή περίοδο το στοίχημα είναι πόσοι ξένοι τουρίστες θα έρθουν, λόγω των απαγορεύσεων που τίθενται από διάφορα κράτη.

Με πληροφορίες από sofokleousin.gr