Καρδιοχειρουργικό Παίδων: Αγωνία γονέων, γιατρών, συλλόγων – Τι απαντούν στα περί fake news του Υπ. Υγείας (vid)

 Καρδιοχειρουργικό Παίδων: Αγωνία γονέων, γιατρών, συλλόγων – Τι απαντούν στα περί fake news του Υπ. Υγείας (vid)

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας μιλά για fake news η ανησυχία εντείνεται όσον αφορά την καρδιοχειρουργική μονάδα στο Παίδων Αγία Σοφία, και ειδικά από τους γονείς ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις από Συλλόγους πασχόντων και ενώσεις γιατρών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου – Κοκολάκη μιλώντας στο Open τόνισε: «Δεν είναι ο δικός μας μόνο σύλλογος που αντιδρά. Είναι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων με καρδιοπάθειες, ο ΕΣΑΜΕΑ, οι παιδοκαρδιολογικές εταιρείες, Ενώσεις Γιατρών όλοι εμείς λέμε ψέματα;»

«Δεν ισχύει όσα ακούγονται για το Ωνάσειο. Δεν είναι παιδοκαρδιοχειρουγικό» φωνάζουν οι γονείς. Ενώ γίνονταν 180 επεμβάσεις στο Αγία Σοφία, τώρα με το ζόρι γίνονται 60 το χρόνο. Η κ. Κοκολάκη εξήγησε ότι το θέμα ξεκίνησε καθαρά από γονείς στα σόσιαλ μίντια και δεν είναι καθόλου πολιτικό.

«Το Κέντρο είναι κλειστό ενώ δεν υπάρχει θέμα ανακαίνισης διότι έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε οικογένειες που δεν βρέθηκε το όνομα τους στη λίστα, άλλες που έκαναν εξώδικα γιατί εκεί που τους στέλνουν δεν υπήρχε πιστοποίηση. Υπάρχει λίστα με πάνω από 30 παιδιά ενώ κάποια «έχουν φύγει» από τη λίστα. O φυσικός χώρος ενός παιδοκαρδιοχειρουργικού είναι στο παιδιατρικό Νοσοκομείο και είναι η άριστη επιλογή για τον κάθε γονιό διότι υπάρχουν όλες οι ειδικότητες. Δεν έχουμε αντιπαράθεση με το Ωνάσειο. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται κανένα χειρουργείο καρδιάς. Όσα δεν έχουν φύγει με κάποιο μαγικό τρόπο από τη λίστα όλα παραπέμπονται στο Ωνάσειο.

Εμείς ζητάμε την άριστη λύση για τον κάθε γονέα. Γιατί πλήττουν συνέχεια με κάθε αφορμή αυτό το παιδοκαρδιοχειρουγικό κέντρο; Φυσικά και δεν πρόκειται για fake news” είπε η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων, Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου – Κοκολάκη.

«Δεν μας έχει απαντήσει το Υπουργείο κατήγγειλε προσθέτοντας ότι το Ωνάσειο δεν είναι παιδοκαρδιοχειρουγικό κέντρο είπε η κ. Μιχαλοπούλου προσθέτοντας ότι «δεν ισχύει όσα λέει το Υπουργείο ότι δεν μένει εκτός χειρουργείου», «δεν ξέρουμε πως έχουν μαγειρευτεί οι λίστες για να παρουσιάζονται όλα ότι είναι άριστα τακτοποιημένα».

Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας

Το κλείσιμο της Παιδοκαρδιοχειρουγικής του Αγία Σοφία κατήγγειλε με ανακοίνωσή τους την Παρασκευή 29 Μαϊου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες εκφράζοντας «την ανησυχία και την αγανάκτηση του με την αναστολή της λειτουργίας» του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και ζητούσε την επαναλειτουργία του. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος πασχόντων ασκούσε κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης για καθορισμό της συγκεκριμένης Μονάδας σε κέντρο αναφοράς για τον Covid 19.

“Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται από το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο», κάτι που γινόταν και πριν την περίοδο του κορονοϊού, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, από μία μεγάλη δωρεά που υπήρχε σε εξέλιξη” σημείωνε στην απάντησή του το Υπουργείο Υγείας επιμένοντας στην διατήρηση της ΜΕΘ του Αγ. Σοφία, ως κέντρο αναφοράς για Covid 19.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για fake news αναφορικά με το κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού στο Αγία Σοφία. «Κάποιοι δεν ντρέπονται να διακινούν fake news για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό στο Παίδων Αγία Σοφία και να παίζουν με την αγωνία παιδιών και γονιών» σημείωσε.

Την ίδια ώρα το “Παρατηρητήριο Fake News” της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην κριτική που ασκείται είτε σε ΜΜΕ είτε σε social media, για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, στο Open, ο Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε πως πρέπει να λυθεί το θέμα και δεν μπορεί το Ωνάσειο να είναι μόνιμη λύση αλλά μόνο λύση ανάγκης.

“Πρέπει να τελειώνει η κατάσταση της προσωρινότητας. Πρέπει να στελεχωθεί το νοσοκομείο η μονάδα αυτή του Νοσοκομείου Παίδων. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει χαρακτηρισμούς για fake news, διότι πρόκειται για πραγματικό πρόβλημα” υπογράμμισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡιΖΑ, Νίκος Φίλης.

Σε μήνυμά του γονιός στον τηλεοπτικό σταθμό αναδεικνύει μια άλλη πτυχή: «Ο εκσυγχρονισμός έχει γίνει μόνο στα λόγια και όχι στην ουσία στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό στο Αγία Σοφία. Πρακτικά ο εκσυγχρονισμένος όροφος στο Αγία Σοφία είναι μονίμως σφραγισμένος και τα παιδιά μας φιλοξενούνται στις άλλες κλινικές. Ο καινούργιος μαγνητικός τομογράφος ακόμα ψάχνει εξιδεικευμένο γιατρό να το χειριστεί.»