Πλεύρης Vs Ραγκούσης στο libre: Σκληρή κόντρα για τη Novartis

 Πλεύρης Vs Ραγκούσης στο libre: Σκληρή κόντρα για τη Novartis

Ήταν, χωρίς αμφιβολία εκ των πρωταγωνιστών της χθεσινής, μαραθώνιας συνεδρίασης της Βουλής για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Θάνος Πλεύρης και Γιάννης Ραγκούσης διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους σε έναν πρωτότυπο για τα κοινοβουλευτικά ήθη στιγμιότυπο (ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα ζήτησε από το βουλευτή της ΝΔ να πάρει το λόγο και να τον… διακόψει αναφορικά με όσα αποδίδονται στην τ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου).

Μία μέρα μετά, οι δύο πολιτικοί άνδρες διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους, τη φορά αυτή μέσα από το libre.gr.

Συνεντεύξεις στον Νίκο Παπαδημητρίου

«Eάν επιδιώκαμε πολιτική εκμετάλλευση θα ζητούσαμε και τον έλεγχο του κυρίου Νίκου Παππά, δεξί ή μάλλον αριστερό χέρι του Τσίπρα που μνημονεύεται στις συναντήσεις όπου ο κύριος Μιωνής καταγγέλλει εκβίαση και δωροληψία. Θα μπορούσαμε να εμπλέκαμε και τον πρώην πρωθυπουργό, χωρίς όμως σοβαρά στοιχεία εμείς δεν επιθυμούμε τέτοιου είδους διώξεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει ο Θ. Πλεύρης την ώρα που ο αντίπαλός του κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι η θεωρία του περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, είναι «το αντίδωρό του προς την πολυεθνική εταιρεία, ώστε αυτή να καταφέρει να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο».

Ταυτοχρόνως ο Γιάννης Ραγκούσης προχωρά και σε μια αποκάλυψη: ότι για την επίσκεψη του υφυπουργού Δικαιοσύνης Δ. Κράνη στον Άρειο Πάγο δεν εκδόθηκε δελτίο Τύπου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, άρα έγινε «στα κρυφά», όπως επί λέξει αναφέρει.

Οφείλουμε να διερευνούμε, να μην κουκουλώνουμε τις καταγγελίες, ειδικά, εισαγγελέων προκειμένου να διερευνηθεί αν είχε συσταθεί ομάδα με τη συμμετοχή του Δ. Παπαγγελόπουλου, και ενδεχομένως δημοσιογράφων και δικαστικών, επισημαίνει από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, με τον Γιάννη Ραγκούση να απαντά, «μιλούν αυτοί που έχουν μετατρέψει σε σκουπίδι το κράτος δικαίου και απροσχημάτιστα παρεμβαίνουν μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμη και για να συμπαρασταθούν σε βιαστές και δολοφόνους, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της δίκης για την αδικοχαμένη Ελένη Τοπαλούδη».

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ και ο βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν επίσης για την οικονομία και τα μέτρα, μιλούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με τον Θ. Πλεύρη να παίρνει θέση και για τον αφορισμό του πρωθυπουργού από τον μητροπολίτη Αμβρόσιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των συνεντεύξεων του Θάνου Πλεύρη και του Γιάννη Ραγκούση στο libre.gr.:

Θ. Πλεύρης: Θα εμπλέκαμε και τον Τσίπρα αλλά δεν υπήρχαν σοβαρά στοιχεία

-Εσείς, κύριε Πλεύρη, έχετε πεισθεί ότι είχε συσταθεί παραδικαστικό κύκλωμα, άλλως εγκληματική οργάνωση; Με ποιον/ποιους στην κορυφή, με ποιους «συνεργούς»;

Με βάση τις καταγγελίες που έχουμε, πρέπει να ελεγχθεί εάν υπήρχε ένα σύστημα στο οποίο συμμετείχε ο κύριος Παπαγγελόπουλος και αφορούσε ενδεχομένως δημοσιογράφους και λειτουργούς της δικαιοσύνης με σκοπό να στοχοποιήσουν πολιτικούς αντιπάλους και φυσικά πρόσωπα.

Αυτά καταγγέλλονται πρωτίστως από εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς όπως είναι η κυρία Ράϊκου, ο κύριος Αγγελής, ο κύριος Αθανασίου και ενδυναμώνονται και από άλλες καταθέσεις όπως της εν ενεργεία αντιεισαγγελέως κυρίας Κυβέλου και της πρώην εισαγγελέως κυρίας Τσατάνη.

Στο παρόν στάδιο στόχο έχουμε τη διερεύνηση, το αν θα πειστούμε ή όχι θα φανεί στο τελικό πόρισμα. Όσο διαρκεί η εξέταση πρέπει απλώς να διερευνούμε και αυτός είναι ο στόχος, να μην κουκουλώνουμε τις καταγγελίες, ειδικά, εισαγγελέων.

-Πολλάκις έχετε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κρέμασε, χωρίς να το πολυσκεφθεί, δέκα πρόσωπα στα μανταλάκια. Μήπως και εσείς κάνετε σήμερα το ίδιο;

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε άκριτα τρεις καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων -εκ των οποίων ο ένας πια έχει αποχαρακτηρισθεί και οι άλλοι δύο υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να είναι εμπλεκόμενοι- και συλλήβδην ζήτησε προκαταρκτική για δέκα πολιτικά πρόσωπα. Εμείς με μεγάλη προσοχή αξιολογούμε τα ευρήματα.

Εάν επιδιώκαμε πολιτική εκμετάλλευση θα ζητούσαμε και τον έλεγχο του κυρίου Νίκου Παππά, δεξί ή μάλλον αριστερό χέρι του Τσίπρα που μνημονεύεται στις συναντήσεις όπου ο κύριος Μιωνής καταγγέλλει εκβίαση και δωροληψία.

Θα μπορούσαμε να εμπλέκαμε και τον πρώην πρωθυπουργό, χωρίς όμως σοβαρά στοιχεία εμείς δεν επιθυμούμε τέτοιου είδους διώξεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία σε βάρος του κυρίου Παπαγγελόπουλου και οι καταγγελίες προέρχονται από πέντε εισαγγελικούς λειτουργούς χωρίς κάλυψη, χωρίς κουκούλα.

-Με μια οικονομική κρίση που οι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν να είναι χειρότερη, σε διεθνές επίπεδο, από το κραχ του ’29, η κυβέρνηση επιμένει να παίρνει μέτρα με το… σταγονόμετρο. Μήπως πρέπει εσείς, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, να πιέσετε για πιο γενναία μέτρα στήριξης εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων;

Η κυβέρνηση έχει πάρει μία σειρά από μέτρα που βραχυπρόθεσμα κάλυψαν τις ανάγκες άνω του 75% των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και ανέργων που επλήγησαν από την πανδημία. Αντίστοιχα, υπάρχουν συνεχή πακέτα στήριξης για όλες αυτές τις επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και μόνο η πρώτη φάση ξεπέρασε τα 14 δισ. ενώ καθημερινά προσπαθούμε να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία.

Θα ήταν τρομακτικό λάθος όταν το φαινόμενο είναι εν εξελίξει και δεν ξέρουμε τι άλλες συνέπειες θα προκαλέσει, να στραγγίζαμε όλες τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, διότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα. Ωστόσο, και τα επιδόματα στήριξης της εργασίας ώστε να μην απολυθεί κόσμος και η στήριξη των επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή και την αναστολή κάθε είδους φορολογικής και ασφαλιστικής εισφοράς, με την επιδότηση 800 ευρώ σε όσους μπήκαν σε αναστολή εργασίας, με την επιδότηση ενοικίου 40% και με τα πλούσια πακέτα οικονομικής στήριξης από το Υπουργείο Ανάπτυξης με επιδότηση του επιτοκίου καθώς και η συνολική στήριξη των ανέργων κ.λ.π. μόνο μικρές παρεμβάσεις δεν μπορούν να θεωρούνται.

-Μετά από βροχή δημοσιευμάτων, και από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση έκλεισε τα σενάρια ανασχηματισμού. Για τις πρόωρες εκλογές τι πιστεύετε; Αφ’ ης στιγμής, η Ν.Δ. δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη, δεν είναι έντιμο να ζητήσει νέα λαϊκή εντολή;

Κατά την άποψη μου η κυβέρνηση χαίρει της πλήρης εκτίμησης του εκλογικού σώματος και πιστώνεται ότι έβαλε σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και κατάφερε με πετυχημένο τρόπο να διαχειριστεί την πανδημία.

Όλα τα διεθνή ΜΜΕ αποτυπώνουν αυτήν την επιτυχία, τη στιγμή που οι γειτονικές μας χώρες είχαν σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Αυτό που θέλει ο κόσμος από εμάς είναι να διαχειριστούμε και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας επιτυχώς προς όφελος όλης της Πατρίδας. Κάθε άλλη κουβέντα είναι κουβέντα αποπροσανατολισμού.

-Πώς σχολιάζετε την κίνηση ενός ιεράρχη να αφορίσει τον πρωθυπουργό και δύο υπουργούς;

Οι ιερείς και οι πιστοί βίωσαν μία τεράστια πνευματική δοκιμασία προς όφελος της δημόσιας υγείας. Όσοι πιστεύουμε, δεχθήκαμε και τις Άγιες ημέρες του Πάσχα να είμαστε μακριά από τα Μυστήρια, διότι αυτό θεωρήσαμε ως πράξη αγάπης που είναι και η ύψιστη αξία του Χριστιανισμού.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε ότι αφορισμό δεν μπορεί να κάνει κανένας ιερέας ή μητροπολίτης, παρά μόνο το αρμόδιο όργανο.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι και ο πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση όσα μέτρα πήραν, τα πήραν ακριβώς επειδή πιστεύουν στις αξίες του Χριστιανισμού και γι’ αυτόν τον λόγο μπορούμε να πούμε ότι ο χειρισμός της πανδημίας ήταν επιτυχής με απόλυτο σεβασμό στις οικογένειες των νεκρών που υπήρξαν και δεν μπορέσαμε να το αποφύγουμε.

Ι. Ραγκούσης: Η Novartis θα γλιτώσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων χάρη στον κ. Μητσοτάκη

-Υψηλοί τόνοι και ισχυρισμοί, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, για ακυρότητα της διαδικασίας στην προανακριτική. Έχει λόγους να φοβάται η αξιωματική αντιπολίτευση τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου;

Αντιθέτως, εμείς τους είπαμε να ερευνήσουν όσο θέλουν και όσα θέλουν. Αυτοί επιδιώκουν άρον άρον να σταματήσουν τη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά.

Η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη είναι αυτή που καταπατά τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα πολιτικά της σχέδια. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτονόητο πως δεν θα μπορούσε να έχει λάβει ήδη απόφαση για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Όμως, είναι φανερό -και όλες οι χυδαίες βιασύνες τους στην προανακριτική το πιστοποιούν- πως έχει πάρει απόφαση να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Γι’ αυτό εν μέσω πανδημίας συγκάλεσαν προανακριτική και Ολομέλεια για να προχωρήσουν στη δήθεν διεύρυνση του κατηγορητηρίου, δηλαδή στην προσπάθεια αναστήλωσης του αρχικού κατηγορητηρίου κατά Παπαγγελόπουλου, το οποίο κατέρρευσε παταγωδώς μαζί με τη θεωρία τους περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση Νοβάρτις.

-Είπατε ότι η ΝΔ καταπατά τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου. Με ποια στοιχεία το λέτε αυτό;

Έχουν εξαπολύσει μία πρωτοφανή επιχείρηση εκφοβισμού των εισαγγελέων διαφθοράς. Κατ’ εξακολούθηση παραβίασαν και τη σχετική νομοθεσία αλλά και υπονόμευσαν έναν από τους βασικότερους θεσμούς-εργαλεία διεθνώς για την αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς που είναι ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Επιχείρησαν να αποκαλύψουν τα πραγματικά ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων.

Μάλιστα τις ημέρες που αναμενόταν η απάντηση του Άρειου Πάγου για τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων από την προανακριτική, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κράνης εθεάθη στους διαδρόμους του ανώτατου δικαστηρίου.

Στα κρυφά.

Χωρίς να εκδοθεί δελτίο τύπου του Υπουργείου. Γιατί άραγε;

Ακόμη, όχι στη Σικελία της μαφίας αλλά στην Αθήνα, κρίσιμοι μάρτυρες για την τεκμηρίωση του σκανδάλου -άλλοι από τους προστατευόμενους- βρέθηκαν αντιμέτωποι με απειλές κατά της ζωής τους, με ξυλοδαρμούς από μπράβους της νύχτας.

Για όλους αυτούς λόγους ισχυρίζομαι πως θα έπρεπε να ντρέπονται πρωτίστως όλοι εκείνοι που στο όνομα της υπεράσπισης των αρχών του φιλελεύθερου κράτους δικαίου έχουν κάνει δημόσια καριέρα ως καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι και δήθεν διανοούμενοι, αλλά μπροστά σε όλες αυτές τις θεσμικές και νομικές αθλιότητες έχουν καταπιεί το αμίλητο νερό.

-Μιλάτε για όλους εκείνους που θα έπρεπε να ντρέπονται, όμως η ΝΔ τι ρόλο έπαιξε σε όλα αυτά;

Η ΝΔ, ναι αν ήταν μια άλλη πολιτική δύναμη, θα έπρεπε κι αυτή να ντρέπεται. Αλλά η ΝΔ δεν είναι κόμμα αρχών. Γι’ αυτό και μετακινείται ιδεολογικά με τόση ευελιξία, τόσο σπάνια διεθνώς. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η επανατοποθέτησή τους σε σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει νεοφιλελεύθερη ΝΔ.

Υπάρχει η ΝΔ, η βασική εκπρόσωπος της παρασιτικής Ελλάδας. Και να σας πω και κάτι χωρίς ειρωνία. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή κι αυτή είναι η δουλειά τους. Κι αν δεν ήταν αυτοί, κάποιος άλλος θα ήταν για να εκπροσωπεί τον βαθιά ριζωμένο κρατικοδίαιτο και παρασιτικό ελληνικό καπιταλισμό. Ένα παρασιτικό ελληνικό καπιταλισμό που αυτός είναι που παράγει κάθε λογής επίορκους και διεφθαρμένους.

-Είπατε χθες ότι ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis θα λειτουργήσει προς όφελος της εταιρείας στις δίκες που έχει μπροστά της…

Ναι το λέω ευθέως. Η θεωρία του κ. Μητσοτάκη περί σκευωρίας στην υπόθεση Νοβάρτις, είναι το αντίδωρό του προς την πολυεθνική εταιρεία, ώστε αυτή να καταφέρει να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο -δηλαδή προς τον ελληνικό λαό- για τη μεγάλη οικονομική ζημιά που προκάλεσε με τις παράνομες αυξήσεις τιμών που πέτυχε για τα δικά της φάρμακα.

Η Νοβάρτις θα υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημιώσεων μόνον εάν αποδειχθεί πως πρωταγωνίστησε σε οικονομικό σκάνδαλο κατά των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.

-Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστηρίζει πάντως, κύριε Ραγκούση, ότι στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν φτιάξει ένα μηχανισμό, με τη συμμετοχή φιλικών ΜΜΕ και δικαστών, με σκοπό τον έλεγχο δικαιοσύνης και επιχειρηματιών αφενός, τα πλήγματα προς πολιτικούς αντιπάλους αφετέρου. Τι απαντάτε;

Εδώ ταιριάζει το «κοίτα ποιοι μιλάνε». Μιλούν αυτοί που επιδιώκουν να εξαγοράσουν το σύνολο ΜΜΕ ώστε να μην μπορεί να υπάρχει καν η άλλη άποψη, η άποψη της αντιπολίτευσης.

  • Μιλούν αυτοί που έχουν μετατρέψει την 3η ελληνική δημοκρατία σε μία ακρωτηριασμένη δημοκρατία στην οποία πρέπει να παίρνεις άδεια από τον κ. Μητσοτάκη για να διατυπώσεις ελεύθερα τη γνώμη σου.
  • Μιλούν αυτοί που ξυλοκοπούν ανελέητα την ελληνική δικαιοσύνη μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να ερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών τους.
  • Μιλούν αυτοί που έχουν μετατρέψει σε σκουπίδι το κράτος δικαίου και απροσχημάτιστα παρεμβαίνουν μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμη και για να συμπαρασταθούν σε βιαστές και δολοφόνους, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της δίκης για την αδικοχαμένη Ελένη Τοπαλούδη.

-Και, μια τελευταία ερώτηση για την οικονομία. Η πολιτική του «δώστα όλα» είναι ο ταχύτερος δρόμος προς τα μνημόνια, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Δεν πιστεύετε πως χρειάζεται κάποιο φρένο στα μέτρα στήριξης δεδομένου ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα είναι το τέλος του κοροναϊού και ποιες οι συνέπειές του ως τότε;

Ο ταχύτερος δρόμος προς νέα μνημόνια, αγαπητέ κύριε Παπαδημητρίου, είναι ο δρόμος που περνά μέσα από το λεγόμενο κλείσιμο των αγορών για την Ελλάδα. Δηλαδή μέσα από αγορές δανεισμού χρήματος -στις οποίες καταφεύγουμε για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους- οι οποίες θα αρχίσουν σταδιακά να ανεβάζουν σε απαγορευτικά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας.

Επομένως εάν θέλουμε να αποφύγουμε το δρόμο που οδηγεί σε νέα μνημόνια θα πρέπει να φροντίσουμε να μην κλείσουν οι αγορές πάλι για εμάς, όπως συνέβη μετά το δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα 15,4% του 2009.

Άρα, πρέπει επειγόντως να παρέμβουμε ώστε να συγκρατηθεί κατά το δυνατόν η επέκταση της ύφεσης που θα προκαλέσει μια υπερμεγέθη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που αυτό με τη σειρά του θα επιφέρει πάλι κλείσιμο των αγορών και θα μας οδηγήσει ξανά σε μνημόνια.

Η κυβερνητική πολιτική που αφήνει την εξάπλωση της ύφεσης, είναι αυτή που θα προκαλέσει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, άρα κλείσιμο των αγορών, άρα νέα μνημόνια. Η δική μας πρόταση που δεν αυξάνει ούτε το έλλειμμα ούτε το χρέος, διότι χρηματοδοτείται από το μαξιλάρι ρευστότητας, οδηγεί στη μείωση της ύφεσης, άρα στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, άρα μας απομακρύνει από τον κίνδυνο να κλείσουν οι αγορές καθώς και να ξαναμπλέξουμε με επώδυνα για το λαό μνημόνια.

Συμπέρασμα: αν δεν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική δεν θα μείνουμε όρθιοι.