Μαραθώνια ομιλία Παπαγγελόπουλου – Απάντηση σε μία προς μία τις κατηγορίες – Η αναφορά στον Κων. Μητσοτάκη

 Μαραθώνια ομιλία Παπαγγελόπουλου – Απάντηση σε μία προς μία τις κατηγορίες –  Η αναφορά στον Κων. Μητσοτάκη

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα η πρόταση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την «διεύρυνση του κατηγορητηρίου» για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Την πρόταση στηρίζει και το Κίνημα Αλλαγής.

Στην τοποθέτησή του σήμερα στην Ολομέλεια, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις κατηγορίες εναντίον του. Αποδόμησε δε, μία προς μία, τις αιτιάσεις των εισαγγελικών λειτουργιών εναντίον του, αναφερόμενος σε κάθε έναν ξεχωριστά.

Αναφορά σε Κων. Μητσοτάκη

Ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε μεταξύ άλλων για την συνταξιοδοτημένη εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, και το σκιώδη ρόλο της στην υπόθεση Βγενόπουλου, όπως γράφει το documentonews.gr, που προσθέτει: «Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε για πρώτη φορά λεγόμενα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τα οποία προκάλεσαν αίσθηση. Ακολούθησε η ολιστική απάντηση του στον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας, Παναγιώτη Αθανασίου.

Μεταξύ άλλων είπε: “Ο Αθανασίου μου είπε ότι έχει πληροφορίες για κρυφό λογαριασμό του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου και με ρώτησε κουτοπόνηρα αν με ενδιαφέρει και αν αυτό θα βοηθούσε στην ανανέωση της θητείας του. Του απάντησα ότι η εμμονή του για ανανέωση της θητείας είναι παρεξηγήσιμη. Δεν παρέλειψα να του πω ότι με τον Παπαχρήστο έχω καλή σχέση και να κάνει την δουλειά του χωρίς να τον αδικήσει” και πρόσθεσε “θα μιλήσω και για τις διαρροές που έκανε για την υπόθεση Siemens για να πλήξουν την οικογένεια Μητσοτάκη. Βέβαια στόχος ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη που διεκδικούσε τοτε την ηγεσία. Τα βόλια όμως πήραν και τον σημερινό πρωθυπουργό. Υπήρξε τότε οργισμένη αντίδραση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και θα αποκαλύψω πως σταμάτησαν οι διαρροές. Εϊχε πει τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: “Πρέπει να να σταματήσει τις διαρροές αυτός ο αλητήριος”. Θα έχω χρόνο να τα αποκαλύψω . Και στο ειδικό δικαστήριο αν πάω θα έχω περισσότερο χρόνο και εκεί οι διαδικασίες θα είναι αδιάβλητες”.

Συνδέοντας όσα σχετικά έχει καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός, έκανε λόγο για στενές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, ενώ δεν έκρυψε ότι οι καταγγελίες εναντίον του από τον Π. Αθανασίου συνδέονται με την επιθυμία του εισαγγελέα να αναλάβει για τρίτη φορά τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα. Τότε, επικαλέστηκε και πάλι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με φόντο το σκάνδαλο Siemens και τους χειρισμούς του κ. Αθανασίου.

Σειρά είχε η Ελένη Ράικου, με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να συνδέει τη ραγδαία αλλαγή της συμπεριφοράς της με τα τρία και ανεξήγητα -όπως περιέγραψε- εμβάσματα της Novartis σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσε η τέως προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με τον σύζυγό της. Όσον αφορά τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, ο πρώην αν. υπουργός αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο της τοποθέτησής του, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μήνυσης που είχε καταθέσει στις ισραηλινές Αρχές ο εκ των πρωταγωνιστών της λίστας Λαγκάρντ εναντίον του Μάκη Βορίδη και αρκετών εξ όσων (ξανά) μήνυσε ανήμερα της πρώτης του κατάθεσης στην Προανακριτική Επιτροπή. Τότε, κατά τα λεγόμενα του Δ. Παπαγγελόπουλου, ο αρχηγός της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος έλειπε από την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή γιατί ο επιχειρηματίας τον θεωρεί -σύμφωνα με τον Δ. Παπαγγελόπουλο- Ναζί».

Λάππας: Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα

«Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο Σπύρος Λάππας και κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής για επιθέσεις σε βάρος των λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ανηλεή πόλεμο για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων.

Για την πρόταση διεύρυνσης, ο κ. Λάππας επεσήμανε ότι απαγορεύεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία, να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των εργασιών της ειδικής επιτροπής. «Πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία. Κουρελιάζετε το νόμο. Φέρνετε την πρόταση με βάση μια μήνυση ενός επιχειρηματία στην οποία έχει συμπεριλάβει απόρρητα πρακτικά της επιτροπής. Πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα αυτά, διότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασαν στα χέρια ενός ιδιώτη τα πρακτικά της επιτροπής;», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για αντιθεσμικές πιέσεις, σχολίασε ότι θυμήθηκαν παρεμβάσεις 1, 2, 3, 4, 5, 6 χρόνια μετά, από τότε που ισχυρίζονται ότι τις υπέστησαν.

Η ομολογία Πλεύρη

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Ν.Δ. στην επιτροπή, Θανάσης Πλεύρης, ανέπτυξε στην Ολομέλεια την πρόταση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, ομολογώντας ότι στην εκστρατεία τους αυτή, κινητοποίησαν, μεταξύ άλλων, υπόδικους, όπως και «μάρτυρες» άλλων υποθέσεων, μια και η συγκεκριμένη δεν παρείχε τεκμηριωμένα στοιχεία της πάση θυσία ενοχής.

Ο κ. Πλεύρης λοιπόν ανέφερε ότι η πρόταση στηρίζεται στις καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών και ενός ιδιώτη:

  • της Ελένης Ράικου, για τις συνθήκες παραίτησής της.
  • του Ιωάννη Αγγελή για την παραίτησή του από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την προσωποποίηση του «Ρασπούτιν».
  • της Γεωργίας Τσατάνη για την πειθαρχική της δίωξη για την υπόθεση Βγενόπουλου, επειδή δεν ενέδωσε, κατά δήλωσή της, στην απαίτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού, να επιστρέψει τη δικογραφία στην Ελένη Ράικου.
  • του Παναγιώτη Αθανασίου για τις «πιέσεις» Παπαγγελόπουλου, να στοχοποιηθούν πρόσωπα από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.
  • του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για συνάντηση στο Μαξίμου, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία και τον συμβιβασμό του στην μακροχρόνια αντιδικία του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

Κεγκέρογλου: Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου

Ως μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής «έχω πειστεί απόλυτα» από όσα καταγγέλθηκαν σε αυτή από ιδιώτες, εισαγγελικούς λειτουργούς και άλλους… Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν τους ακούσαμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, με ισχυρό βεβαίως, όπως είπε, το κριτήριο αθωότητας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., η βαρύτερη ζημιά που προκάλεσαν οι εμπνευστές της σκευωρίας είναι τα «σύννεφα αμφισβήτησης» της Δικαιοσύνης. Είναι ιστορικό καθήκον της Βουλής να εγγυηθεί ότι θα επανορθώσει το κράτος δικαίου, «χωρίς αίσθημα εκδίκησης» είπε ο κ. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση, «ούτε των στελεχών μας που χτυπήθηκαν».

Καραθανασόπουλος: Η πρόταση για τη διεύρυνση οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης

Η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, «οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια, γιατί βάζει και άλλες υποθέσεις άσχετες» ενώ εξυπηρετεί και μια άσφαιρη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ «στις νέες συνθήκες που αναδείχθηκαν κοινές ευθύνες για την εικόνα της δημόσιας Υγείας και έχουν κοινή στρατηγική το πώς θα σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, θυσιάζοντας εργατικά δικαιώματα», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Είπε ότι το κατηγορητήριο θα μπορούσε να διευρυνθεί, εφόσον είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Επιτροπής και αν υπήρχαν ενδείξεις για άλλα ζητήματα και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ «δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και θα αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας».

ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 αρνείται να μετάσχει σε μια διαδικασία «διασάλευσης των εξουσιών», που το μόνο που καταφέρνει είναι η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, τόνισε η βουλευτής Β’ Πειραιώς Φωτεινή Μπακαδήμα και τόνισε ότι είναι αδιανόητο να λειτουργεί η Βουλή ως δικαστικό σώμα. «Οι βουλευτές δεν ψηφίστηκαν να προχωρούν σε ποινικές αξιολογήσεις και να εξετάζουν μάρτυρες».

Ελληνική Λύση

Η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να συνηγορήσει στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως επιχειρεί να συγκαλύψει το πραγματικό σκάνδαλο «που είναι η ζημιά του Δημοσίου και των Ελλήνων πολιτών από τις πρακτικές της γερμανικής Novartis», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Όσο ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, εγώ δεν συναινώ. Το μόνο που κάνετε είναι να αποπροσανατολίζετε τους Έλληνες από τα πραγματικά προβλήματα με τη συνδρομή των τηλεοπτικών καναλιών που τα μπουχτίσατε με χρήματα και σας λιβανίζουν όλη την ημέρα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Μας καλείτε να αποφασίσουμε εμείς για ποινικές διαδικασίες. ενώ δεν είμαστε δικαστές; Για ποιο λόγο; Γιατί να μην πάει στο φυσικό δικαστήριο ο υπεύθυνος παρά συνεχίζουμε εδώ μέσα το θέατρο του παραλόγου;… Εμείς δεν συμφωνούμε ούτε να τον κάνουμε εξιλαστήριο θύμα, ούτε να τον κάνουμε αποδιοπομπαίο τράγο. Κανέναν δεν κάνουμε εξιλαστήριο θύμα ή αποδιοπομπαίο τράγο. Και επειδή δεν κάνετε τίποτα για να έρθουν πίσω τα κλεμμένα χρήματα αποχωρούμε από την διαδικασία», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Σχετικά Άρθρα