Μηνύματα πολιτειακής ηγεσίας, πολιτικής και κομμάτων για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

 Μηνύματα πολιτειακής ηγεσίας, πολιτικής και κομμάτων για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών της είναι μια διαρκής πρόκληση για όλους, τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη δήλωσή της για τη συμπλήρωση 53 χρόνων από το πραξικόπημα της 21 Απριλίου.

Μάλιστα, σημειώνει, ότι αυτό γίνεται πιο αναγκαίο, ιδιαίτερα σε εποχές παγκόσμιας κρίσης και ανησυχίας, όπως η σημερινή, όπου ακόμη και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διάφοροι επίδοξοι εθνοκάπηλοι, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών, βάζουν στο στόχαστρο δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να θυμόμαστε και τις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας για να διδασκόμαστε από τα λάθη, που μας οδήγησαν σε αυτές και να μην τις επαναλάβουμε και επισημαίνει την ανάγκη σύμπνοιας και ενότητας λαού και ηγεσίας, για να διασφαλίσουμε οριστικά και αμετάκλητα ότι οι επίδοξοι υπονομευτές των δημοκρατικών μας θεσμών θα βρίσκονται μονίμως στο περιθώριο της ιστορίας.

Αναλυτικά στη δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Κάθε χώρα, κάθε λαός, εκτός από λαμπρές έχει και μαύρες σελίδες στην ιστορία του. Σελίδες που έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε, για να διδασκόμαστε από τα λάθη που μας οδήγησαν σε αυτές και να μην τις επαναλάβουμε. Μια από τις μαύρες περιόδους της δικής μας ιστορίας είναι η απριλιανή δικτατορία, που με τη χρήση ωμής βίας καταπάτησε το Σύνταγμα της χώρας και τα δικαιώματα των πολιτών, και αφού για επτά χρόνια καπηλεύτηκε την πατρίδα, το πολίτευμα, τη θρησκεία και καλλιέργησε τον εθνικό διχασμό, οδήγησε, καταρρέοντας, στην τραγωδία της Κύπρου.

Πέντε και πλέον δεκαετίες μετά μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανοι. Η χώρα μας, το πολιτικό σύστημα, η κοινωνία των πολιτών, όλοι μας, έχουμε αφήσει πίσω τη μελανή αυτή περίοδο και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις. Τα επιμέρους προβλήματα και οι κριτικές αμφισβητήσεις που είναι φυσικό να υπάρχουν δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα. Η Ελλάδα αποτελεί ένα σύγχρονο και παραδειγματικό κράτος δικαίου, στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα και η αναγκαία πολιτική αντιπαράθεση κινείται μέσα στα συνταγματικά όρια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών της είναι μια διαρκής πρόκληση για όλους. Ιδιαίτερα σε εποχές παγκόσμιας κρίσης και ανησυχίας, όπως η σημερινή, όπου ακόμη και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διάφοροι επίδοξοι εθνοκάπηλοι, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών, βάζουν στο στόχαστρο δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Ας κρατάμε λοιπόν ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, ας επιδιώκουμε τη σύμπνοια και την ενότητα λαού και ηγεσίας, για να διασφαλίσουμε οριστικά και αμετάκλητα ότι οι επίδοξοι υπονομευτές των δημοκρατικών μας θεσμών θα βρίσκονται μονίμως στο περιθώριο της ιστορίας».

Κυρ.Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία θυμάται και διδάσκεται

Πενήντα τρία χρόνια από τότε που η Ελλάδα φυλακίστηκε, η Δημοκρατία θυμάται και διδάσκεται. Θωρακίζεται και δυναμώνει, οικοδομώντας στον πυρήνα της μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η σημερινή ημέρα δεν προσφέρεται για πολλά και μεγάλα λόγια. Ζητά ενότητα και αλήθεια.

Αλ. Τσίπρας: Δεν ξεχνάμε

Αναλυτικά το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα:

53 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, δεν ξεχνάμε:

Τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σε συνθήκες βάρβαρης καταστολής και αδιανόητης τρομοκρατίας.

Εκείνους που κράτησαν αναμμένο το κερί της δημοκρατίας, μέσα στο σκοτάδι της χούντας. Με τίμημα βασανιστήρια, φυλακές, εξορίες, και κάθε είδους διώξεις.

Εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη υπόθεση της απαλλαγής από τα φασιστικά δεσμά. Της ελευθερίας για όλους.

Αλλά κι εκείνους που σήκωσαν τα όπλα ενάντια στο λαό και τη νεολαία του. Τα συμφέροντα, ξένα και εγχώρια, που τους κινούσαν και τους στήριζαν. Για να οδηγήσουν τελικά την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, σε αιματηρή τραγωδία.

Δεν ξεχνάμε, όχι μόνο γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς αύριο. Αλλά και γιατί σήμερα, τώρα, μπροστά σε νέες πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις, είναι ανάγκη τη δημοκρατία να την προστατεύουμε από φανερούς και κρυφούς εχθρούς, όλοι μαζί, και ο καθένας χωριστά.

Και να παλεύουμε για να γίνεται κάθε μέρα βαθύτερη, πιο ουσιαστική, αγκαλιάζοντας μαζί με τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες την ουσιαστική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Σαν σήμερα πριν από 53 χρόνια το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου οδήγησε σε μια από τις πιο μαύρες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και κατέληξε στην εθνική τραγωδία της Κύπρου. Έχουμε όλοι το μεγάλο χρέος να περάσουμε τη μνήμη αυτής της μαύρης επετείου στις νεότερες γενιές ώστε ποτέ η πατρίδα μας να μην ξαναζήσει τέτοιες περιπέτειες.

Έχουμε επίσης χρέος να τιμήσουμε τους ήρωες που αντιστάθηκαν καθόλη τη διάρκεια της επταετίας υπερασπιζόμενοι την δημοκρατία και την ελευθερία.

Σήμερα αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της Δημοκρατίας και των θεσμών της ενώ παλεύουμε για την απομόνωση του διχαστικού λόγου, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που την υπονομεύουν. Με αυτά τα συστατικά αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του παρόντος κι έτσι θα οδηγηθούμε σε ένα ασφαλές μέλλον ευημερίας και προόδου για όλους τους Ελληνες.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

53 χρόνια από το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 που επέβαλε μια σκληρή επταετή δικτατορία και οδήγησε στην προδοσία της Κύπρου, δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα του στρατιωτικού καθεστώτος.

Δεν ξεχνάμε τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, τις δολοφονίες. Τα οικονομικά εγκλήματα και σκάνδαλα της χούντας. Ούτε ξεχνάμε ότι στη σκοτεινή εκείνη περίοδο, πλήθος αριστερών και δημοκρατικών συμπατριωτών μας δεν «κοίταξαν τη δουλειά τους», δεν υποτάχθηκαν στην τυραννική εξουσία. Αλλά διακινδυνεύοντας την ασφάλεια και τη ζωή τους,  επέλεξαν να αγωνιστούν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Σήμερα, εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές  της κοινωνίας μας σε όλα τα επίπεδα, το δικό τους παράδειγμα μας δείχνει το δρόμο. Αγωνιζόμαστε για να έχουν όλοι πρόσβαση στη δημόσια υγεία, για να μην κατεδαφιστούν οι κοινωνικές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα με πρόσχημα την πανδημία. Προτάσσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, το συλλογικό μας αγώνα για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Αυτός είναι ο δικός μας φόρος τιμής στους αντιδικτατορικούς αγωνιστές.

Φ. Γεννηματά: Η δημοκρατία αποκτάται με αγώνα κάθε μέρα

«Σήμερα θυμόμαστε ότι η δημοκρατία, η ελευθερία, η εθνική υπερηφάνεια δεν είναι ποτέ δώρο. Είναι απόκτημα και αποκτάται με αγώνα κάθε μέρα», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της για την 53η επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Όπως σημειώνει η κα. Γεννηματά, «η 21η Απριλίου είναι μια μέρα που κανένας δεν πρέπει να ξεχνά, καθώς η ξενοκίνητη Χούντα των Συνταγματαρχών έβαλε τη χώρα σε γύψο, σε διεθνή απομόνωση και οδήγησε στην τραγωδία της  Κύπρου. Καθώς τα χρόνια περνούν, η μνήμη πρέπει να μένει ζωντανή στα σχολεία, στις οικογένειες, στη Βουλή, στον δημόσιο διάλογο».

«Η καλύτερη αντίσταση απέναντι στον φασισμό είναι η καθημερινή μας πρακτική. Αντίσταση στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Αντίσταση, με περισσότερη δημοκρατία», τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και επισημαίνει: «Αλληλεγγύη σε όποιον έχει ανάγκη, στον πρόσφυγα, στον φτωχό, στον άρρωστο. Ιδίως στις μέρες που ζούμε, με την κρίση του κορονοϊού, “Μένουμε σπίτι” συνειδητά για να προστατεύσουμε την κοινωνία, τις ζωές μας. “Μένουμε σπίτι” συνειδητά και λέμε όχι σε όσους αναζητούν ακόμη και σε αυτήν την κρίση την ευκαιρία να πλήξουν τη Δημοκρατία. Όλοι ενωμένοι μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Η ιστορία έδειξε ότι οι εσωτερικοί διχασμοί τελειώνουν με εθνικές καταστροφές. Η κρίση της Δημοκρατίας και των θεσμών, η περιφρόνηση της λαϊκής εντολής, οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί, δημιουργούν τερατογεννέσεις».

Σχετικά Άρθρα