Για πρώτη φορά η Κίνα δεν ανακοινώνει θάνατο από τον Covid-19

 Για πρώτη φορά η Κίνα δεν ανακοινώνει θάνατο από τον Covid-19

Σήμερα η Κίνα δεν ανακοίνωσε κανένα θάνατο λόγω του Covid-19, για πρώτη φορά αφότου η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας άρχισε να δημοσιεύει στοιχεία σε ημερήσια βάση, τον Ιανουάριο.

Σήμερα η Κίνα δεν ανακοίνωσε κανένα θάνατο λόγω του Covid-19, για πρώτη φοΗ κινεζική επιτροπή ανακοίνωσε ωστόσο 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με χθες, που ανακοίνωσε 39 νέα περιστατικά. Όλα είναι εισαγόμενα κρούσματα, όπως υποστήριξαν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ η κυβέρνηση του Πεκίνου βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για το κατά πόσο ανακοίνωσε τα ακριβή στοιχεία της πανδημίας. Μέχρι τώρα οι κινεζικές αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3.331 νεκρούς και 81.740 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η Κίνα ωστόσο ανησυχεία για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας από αφίξεις του εξωτερικού. Ήδη έχει κλείσει τα σύνορα σε ξένους, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν βίζα ή άδεια κατοικίας. Εξάλλου έχουν μειωθεί οι διεθνείς πτήσεις σε βαθμό που επιτρέπεται μόνο μία την εβδομάδα, ενώ και αυτές δεν επιτρέπεται να έχουν την πληρότητα άνω του 75%.

Στο μεταξύ, από αύριο, Τετάρτη, οι αρχές της Γουχάν, του κινεζικού επίκεντρου της πανδημίας, αναμένεται να επιτρέψουν για πρώτη φορά στους κατοίκους να βγουν εκτός πόλης μετά το lockdown που ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Αυτό θα γίνει με τη χρήση μιας εφαρμογής σε έξυπνα κινητά και μόνο για όσους έχουν «πράσινο» κωδικό. Ήδη σε κάποιες περιοχές ωστόσο είχε επιτραπεί η έξοδος από το σπίτι για δύο ώρες, εφόσον εκεί δεν παρατηρούνταν πια νέα κρούσματα.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το BBC η σημερινή πρώτη ημέρα χωρίς ανακοίνωση νέου θανάτου, ακόμα κι αν δεν είναι αληθινή, γεννά ελπίδα όχι μόνο για την Κίνα αλλά και για όλο τον κόσμο. Εξάλλου, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι σημερινές ανακοινώσεις δεν συνοδεύτηκαν από τυμπανοκρουσίες από τα ελεγχόμενα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης αφότου η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας άρχισε να δημοσιεύει στοιχεία σε ημερήσια βάση, τον Ιανουάριο.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα