Politico: Το ΕΛΚ αποφεύγει να καταδικάσει τον Ορμπάν

 Politico: Το ΕΛΚ αποφεύγει να καταδικάσει τον Ορμπάν

Στη στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετά την ανάληψη υπέρμετρων εξουσιών από τον Βίκτορ Ορμπάν εστιάζει το Politico κάνοντας λόγο για «πληγές που ξανανοίγουν στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, την ώρα η καταδίκη από τους Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους μέχρι τους Ευρωπαίους Πράσινους ήταν ξεκάθαρη, δεν έγινε το ίδιο από την πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει το κόμμα του Ορμπάν.

«Ενώ η αντίδραση συσσωρεύεται από όλο τον κόσμο μετά την απόφαση του ουγγρικού κοινοβουλίου να παραχωρήσει ευρείες εξουσίες στην κυβέρνηση Ορμπάν για να χειριστεί την κρίση του κοροναϊού, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) ήταν εμφανώς σιωπηλοί».

Η κίνηση του Ορμπάν επανέφερε στην επιφάνεια τον βαθύ διχασμό της ισχυρότερης πολιτικής συμμαχίας της Ευρώπης – ανάμεσα εκείνους που θέλουν να τον απομακρύνουν ως εκπρόσωπο της «ανελεύθερης δημοκρατίας», εκείνων που θέλουν να τον κρατήσουν και εκείνων που πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να παριστάνουν πως δεν υπάρχει.

Το ΕΛΚ ανέστειλε τη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος Fidesz του Ορμπάν τον περασμένο Μάρτιο με αφορμή το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία και τις συγκρούσεις με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με τη μετανάστευση και άλλα θέματα. Ωστόσο, το Fidesz παρέμεινε μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΕΛΚ δεν μπόρεσε να συμφωνήσει να προχωρήσει σε περαιτέρω κυρώσεις. Αυτό φαίνεται απίθανο να αλλάξει παρά τη νέα κριτική, αναφέρει το Politico.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ψηφοφορία της ουγγρικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ, έσπασε τη σιωπή του με ένα tweet που απέφευγε όμως να καταδικάσει το Fidesz, προτείνοντας μάλιστα σε όσους ανησυχούν για τη δημοκρατία κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού, να κοιτάξουν πέρα ​​από τη Βουδαπέστη.

“Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη δημοκρατία μας, όχι μόνο για κάθε χώρα αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς και πολύ διαφανείς όταν αξιολογούμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλες λεπτομέρειες όχι μόνο στην Ουγγαρία », δήλωσε ο Τουσκ με ένα tweet μεταξύ άλλων σχετικά με την κρίση της πανδημίας.

Η σύντομη δήλωση του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντικατοπτρίζει μια μακροχρόνια στρατηγική της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), η οποία παραπέμπει σε άλλες κυβερνήσεις με προβλήματα δημοσίου δικαίου όταν τους ρωτάνε για το Fidesz.

Ο Manfred Weber, ο ηγέτης της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεινός χρήστης τουTwitter, δεν έκανε καμία νύξη σχετικά με τα ουγγρικά μέτρα.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο λογαριασμός Twitter του ΕΛΚ εξέδωσε μια δήλωση που εμφανίστηκε επικριτική για την κίνηση του Ορμπάν αλλά χωρίς να κατονομάζει, το κόμμα του ή τη χώρα του. “Ο ιός δεν θα αλλάξει τις αξίες μας. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μπορούν να απαιτήσουν την ασυνήθιστη μείωση των πολιτικών ελευθεριών, αλλά αυτό πρέπει πάντα να είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα, περιοριζόμενο σε αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο, διαφανές και αναλογικό”. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν άλλωστε και η δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλους του CDU, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

“Η προτεραιότητα είναι ο κοροναϊός και όχι ο Βίκτορ Ορμπάν”, δήλωσε πηγή του ΕΛΚ, μιλώντας στο Politico υπό το καθεστώς ανωνυμίας. “Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για τον Ορμπάν, νοιάζονται για τον κοροναϊό”.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι ο νόμος έκτακτης ανάγκης του Ορμπάν είναι “ανησυχητικός”. Αλλά “ο Ορμπάν έχει μια δικαιολογία και μας περιμένει να πούμε κάτι”, είπε. “Είναι το μόνο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται … Αν αντιδράσουμε, φτιάχνουμε την ημέρα του. Αν αντιδράσουμε, παίζουμε το παιχνίδι του”.

E.Κ.

Σχετικά Άρθρα