Κοτζιάς: Η κυβέρνηση συμφώνησε να μεταφέρονται Λίβυοι πρόσφυγες σε ελληνικά λιμάνια – Τι είναι η επιχείρηση “Ειρήνη”

 Κοτζιάς: Η κυβέρνηση συμφώνησε να μεταφέρονται Λίβυοι πρόσφυγες σε ελληνικά λιμάνια – Τι είναι η επιχείρηση “Ειρήνη”

epaselect epa06076452 Migrants ride a boat after they were rescued by Libyan coastguard in the Mediterranean off the Libyan coast, in Guarabouli, east Tripoli, Libya, 08 July 2017. According to local reports, Libyan coastguards with the help of fishermen have rescued 85 immigrants, including 20 women, who were attempting to reach Europe. A rescued migrant have reported some 20 others went missing in the sea during their failed attempt. EPA/STRINGER EPA/STRINGER

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Κοτζιάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συμφώνησε να μεταφέρονται πρόσφυγες από τη Λιβύη σε ελληνικά λιμάνια.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποκαλύπτει ότι σε ανάλογη πρόταση στο παρελθόν εκείνος είχε θέσει βέτο, αποτρέποντας την Κρήτη να γίνει δεύτερη Μόρια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε τι έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς:
Η «Ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε ΕΕ να μεταφέρονται πρόσφυγες από Λιβύη σε Ελληνικά λιμάνια.

»Ως ΥΠΕΞ έβαλα σε ανάλογη πρόταση βέτο.

»Απέτρεψα να γίνει η Κρήτη, δεύτερη Μοριά.

»Τούτοι εδώ φαίνεται να μην καταλαβαίνουν σε τι συμφωνούν.

»Επιπόλαια υποτιμούν προβλήματα, όντας επικίνδυνοι».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε συμφωνία κατέληξαν τελικά, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η άρση του αδιεξόδου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», επιτεύχθηκε χάρη στην Αθήνα, η οποία δέχθηκε να οριστεί ελληνικός λιμένας ως «λιμάνι πρώτης αποβίβασης» τυχόν προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο των περιπολιών.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα (μέχρι στιγμής) που διέθεσε λιμάνι της για αυτόν το σκοπό.

Συμφωνήθηκε ότι οι διασωθέντες θα διανέμονται στη συνέχεια σε όλες τις χώρες που θα παρέχουν εναέρια ή πλωτά μέσα στην επιχείρηση.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα μπορεί ανά τέσσερις μήνες να αποσύρει το λιμάνι της από το ρόλο αυτό αν κρίνει ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα.

Το κόστος της μεταφοράς και της διαμονής των διασωθέντων θα καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ δήλωνε τη Δευτέρα ότι «δυστυχώς» δεν είχε προκύψει στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών συμφωνία για την «Ειρήνη».

«Εκκρεμούν κάποια ζητήματα» σχετικά με την κατανομή στα κράτη-μέλη προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης, ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στην επιχείρηση με πλωτά αλλά και με εναέρια μέσα – δέσμευση την οποία επανέλαβε τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, καταλήγει η «Καθημερινή».

Σχετικά Άρθρα