Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως 50 δισεκατομμύρια δολάρια καθίστανται διαθέσιμα σε Πολιτείες για την καταπολέμηση του ιού.

Επίσης, ζήτησε από κάθε νοσοκομείο να ενεργοποιήσει το σχέδιο επείγουσας προετοιμασίας και διέταξε κάθε Πολιτεία να στήσει έκτακτα επιχειρησιακά κέντρα.

Σύμπραξη ιδιωτικού – δημοσίου τομέα για την επιδημία

Σε συνεργασία με κορυφαίους λοιμωξιολόγους της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες ώρες θα είναι διαθέσιμος ιστότοπος που με την χρήση προηγμένων τεχνολογιών – τηλεϊατρικής ολόκληρος ο πληθυσμός θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχεται από απόσταση για πιθανό κρούσμα. Αναλυτικά, οι πολίτες θα εισέρχονται στον ιστότοπο, θα ελέγχονται από απόσταση για τα συμπτώματα και σε περίπτωση που είναι θετικοί στον ιό θα μεταβαίνουν σε σημείο ελέγχου δείγματος (ενεργοποιούνται ή δημιουργούνται περισσότερο από 1 εκατομμύριο τέτοια σημεία σε όλη την αμερικανική επικράτεια) όπου από το όχημά τους θα δίνουν δείγμα. Τα συγκεκριμένα δείγματα θα μεταφέρονται ανά δύο ώρες στα πλησιέστερα εργαστήρια και τα αποτελέσματα θα δίνονται στον ασθενή και στο γιατρό του σε 24 – 36 ώρες. Η Roche ανέλαβε να παραδώσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου 5 εκατομμύρια τεστ κιτς, για τα οποία ο Τραμπ σημείωσε ότι «δεν θα μας χρειαστούν». 
Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο υπουργός Υγείας της χώρας έχει εφεξής και μέχρι τη λήξη της εκτάκτου ανάγκης την απόλυτη εξουσία να αλλάζει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για το σύστημα υγείας. 

Σχετικά Άρθρα