Μπόρις Τζόνσον: Tέλος στη λιτότητα

 Μπόρις Τζόνσον: Tέλος στη λιτότητα

Τον μεγαλύτερο δανεισμό των τελευταίων 30 ετών προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος κατατίθεται στη Βουλή. Ο νέος προϋπολογισμός συμπεριλαμβάνει και μέτρα στήριξης της οικονομίας από την επιδημία του κοροναϊού.

Από το 1992 και τον τότε προϋπολογισμό του Νόρμαν Λαμόντ, της πρώτης μεταθατσερικής περιόδου, έχει να γίνει τέτοιο άνοιγμα στα δημόσια οικονομικά.

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ τερματίζει την δεκάχρονη περίοδο λιτότητας και εξαγγέλλει έργα υποδομής, κυρίως στην βόρεια Αγγλία, άπλετη χρηματοδότηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιπλέον κονδύλια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και μείωση των συνταξιοδοτικών εισφορών.

Παράλληλα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνει την μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% και οι εμπορικές τράπεζες δίνουν ανάσα στους δανειστές με τρίμηνη καθυστέρηση της μηνιαίας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, λόγω της κρίσης του κοροναϊού.

«Επενδύοντας στην πρωτοπόρα βρετανική έρευνα και τεχνολογία και σε έργα σύγχρονης υποδομής, βάζουμε τα θεμέλια για μια δεκαετία ανάπτυξης για τον κάθε έναν κάτοικο αυτής της χώρας», δήλωσε ο τριανταενιάχρονος Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Βεβαίως, οι άπλετες επιδοτήσεις και ο επιπλέον δανεισμός, αυξάνουν το δημόσιο έλλειμμα. Ο νέος προϋπολογισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη ενέργεια απόκλισης από τον αυστηρό κανόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί του 3% ορίου ελλείμματος του προϋπολογισμού που ισχύει για όλες τις χώρες της κοινότητας.

Πηγή: DW

Σχετικά Άρθρα