• 27 Ιουλίου, 2021

Ζάεφ: Η Εθνική Ομάδα είναι δημόσια οντότητα – Θα επιλυθεί το θέμα με την ονομασία της εθνικής στο Euro 2020

 Ζάεφ: Η Εθνική Ομάδα είναι δημόσια οντότητα – Θα επιλυθεί το θέμα με την ονομασία της εθνικής στο Euro 2020

Θέση στο επίμαχο ζήτημα της ονομασίας και των εμφανίσεων της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας, που αγωνίζεται στο EURO, πήρε με δήλωσή του ο Ζόραν Ζάεφ, επιχειρώντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και εκθέτοντας παράλληλα την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, σε ερώτηση του ΑΜΠΕ και της ΕΡΤ σημείωσε ότι:

«Όλη η Ευρώπη γνωρίζει ότι η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου εκπροσωπεί τη Βόρεια Μακεδονία στο Πρωτάθλημα.

Ακόμα και αν η Ομοσπονδία δεν αποτελεί δημόσια οντότητα, η εθνική ομάδα είναι. Όπως αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Έτσι είναι και πρέπει να είναι σαφές σε όλα τα επίπεδα και στον καθένα ότι είναι η εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, ανεξάρτητα από τα αρχικά της Ομοσπονδίας στη φανέλα.

Έχουμε ήδη θέσει αυτό το θέμα στην Ομοσπονδία και θα επιλυθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών και των κανόνων και παραδόσεων της UEFA.

Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ένα έργο σε εξέλιξη και ο στόχος μας είναι να βρίσκουμε σταδιακά με τους γείτονές μας λύσεις που εφαρμόζουν την συμφωνία και μας ωθούν μπροστά, στη βάση της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού».

Υπενθυμίζεται ότι η άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020 (2021) κινητοποίησε τα αντανακλαστικά της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας και προκάλεσε την αντίδραση του σοσιαλιστή ηγέτη της, Ζόραν Ζάεφ.

Συγκεκριμένα, κατά την παρουσία της στα γήπεδα του EURO 2020, η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου εμφανίστηκε με τοην επίσημη ενδυμασία της όπου και αναγραφόταν ο όρος: “Μακεδονία” παρά τα όσα προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Άμεσα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ως όφειλε τη γειτονική κυβέρνηση με την πρώτη απάντηση να προκαλεί αμηχναία αφού έκανε λόγο για το “αυτοδιοίκητο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας”.