Υψώθηκε σημαία 150τμ στην Χίο, προς τιμή των σφαγιασθέντων του 1822 (vid)

 Υψώθηκε σημαία 150τμ στην Χίο, προς τιμή των σφαγιασθέντων του 1822 (vid)

Η Χίος τίμησε τους σφαγιασθέντες του 1822 παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, στις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν στο Μεσαιωνικό καστροχώρι του Αναβάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών της Σφαγής της Χίου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ύψωσε τη γιγαντιαία Ελληνική σημαία 150 τμ στο ύψωμα των Καρυών, λίγο πριν τη Νέα Μονή και τον Ανάβατο όπου διαδραματίστηκαν οι τρομερές σφαγές της Χίου το 1822.

Η σφαγή του 1822

Στις 30 Μαρτίου 1822 και μετά από έντονο κανονιοβολισμό, ο Καρα-Αλής αποβίβασε στην ακτή 7.000 άνδρες και με τη συνδρομή της τουρκικής φρουράς κατέστειλε εύκολα και σύντομα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενος τον κακό σχεδιασμό της και τις έριδες για την αρχηγία μεταξύ Μπουρνιά και Λογοθέτη. Στη συνέχεια πυρπόλησε όλα τα περίχωρα και την πρωτεύουσα του νησιού και επιδόθηκε σε ανήκουστες σφαγές. Υπολογίζεται ότι από τους 117.000 χριστιανούς κατοίκους του νησιού, 42.000 σφαγιάστηκαν, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και 23.000 διέφυγαν προς τις επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας και τη Δυτική Ευρώπη. Οι Τούρκοι έχασαν περίπου 600 άνδρες, ενώ αναφέρθηκαν και θύματα μεταξύ των Εβραίων, που διεκπεραιώθηκαν από τη Μικρασιατική ακτή στο νησί για να πλιατσικολογήσουν και επόπτευαν το δουλεμπόριο.

Η Σφαγή της Χίου, Ντελακρουά

Τα αιματηρά γεγονότα της Χίου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη. Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε και οι τάξεις των φιλελλήνων πύκνωσαν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τις φρικιαστικές σκηνές στις εφημερίδες, ζωγράφοι (Ντελακρουά) τις απεικόνισαν και ποιητές (Ουγκώ, Χέμανς, Πιέρποντ, Χιλ, Σιγκούρνεϊ) έψαλλαν τη θλιβερά καταστροφή.

Πολλοί έκαναν λόγο για το ασυμβίβαστο της τουρκικής φυλής με τον ανθρωπισμό, ενώ άλλοι τόνισαν την αδυναμία συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η ελληνική απάντηση θα δοθεί, με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρα-Αλή από τον Κωνσταντίνο Κανάρη (6 – 7 Ιουνίου 1822).

Σχετικά Άρθρα