• 27 Ιουλίου, 2021

Υπόθεση Novartis: Πρόταση Εισαγγελέα να καταθέσουν χωρίς “κουκούλες” οι δύο μάρτυρες

 Υπόθεση Novartis: Πρόταση Εισαγγελέα να καταθέσουν χωρίς “κουκούλες” οι δύο μάρτυρες

Να καταθέσουν με τα πραγματικά τους στοιχεία ενώπιον της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου στη δικογραφία με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Νοβάρτις ζητά η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός υπέβαλε σήμερα προς το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου την πολυσέλιδη και εμπεριστατωμένη πρότασή της , η οποία αν γίνει δεκτή από τους συναδέλφους της τότε αυτό σημαίνει πως οι δύο μάρτυρες που εξετάστηκαν με τις κωδικές ονομασίες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση στο πλαίσιο της έρευνας για την κύρια υπόθεση της Νοβαρτις, θα πρέπει να προέλθουν και να εξεταστούν χωρίς «κουκούλες», αλλά με τα πραγματικά της ταυτότητάς τους στο πλαίσιο της αναζτήσης της ουσιαστικής αλήθειας.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, η οποία σήμερα αποχωρεί από τη δικαιοσύνη , λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, στην πολυσέλιδη πρότασή της αναπτύσσει λεπτομερώς μία σειρά από επιχειρήματα για να θεμελιώσει την κρίση της και να εξηγήσει γιατί δεν πρέπει, με βάση το νόμο και τη δικονομία, οι εν λόγω μάρτυρες να εξεταστούν υπό καθεστώς προστασίας από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, όπως έγινε στην κυρία υπόθεση της Νοβάρτις.

Κατά την κρίση της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου, αυτό πρέπει να γίνει διότι μεταξύ των δύο υποθέσεων ( κύρια υπόθεση Νοβαρτις και ερευνώμενη υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Δημ.Παπαγγελοπουλο δεν υπάρχει καμία συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο. Αναφέρει μάλιστα ότι τα περί ουσιαστικής συνάφειας των δύο αυτών υποθέσεων αποτελούν “εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή”.

“Καθίσταται πρόδηλο, τονίζεται στην εισαγγελική πρόταση, ότι οι δύο αυτές δικογραφίες είναι άσχετες μεταξύ τους ως εκ τούτου η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Νοβαρτις δεν μπορεί να ισχύσει και για την υπόθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής”.

Και συνεχίζει η εισαγγελέας, “δεν μπορεί η υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβίαστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος”.