Κοροναϊός: Υποχρεωτική μάσκα σε εκκλησίες και εμπορικά – Πότε ανακοινώνεται η απόφαση

 Κοροναϊός: Υποχρεωτική μάσκα σε εκκλησίες και εμπορικά – Πότε ανακοινώνεται η απόφαση

Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τη διασπορά του κοροναϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία καταγράφονται κυρίως «ορφανά» κρούσματα. Συγκεκριμένα, σήμερα, δηλώθηκαν 35 επιπλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων εντοπίστηκαν:

  • 4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 5 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 17 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας

Τα 17 κρούσματα στην Αττική που καταγράφηκαν σήμερα αυξάνουν περαιτέρω την ανησυχία από πλευράς Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει ουσιαστικά την «επιστράτευση» της μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού.

Αναμένεται λοιπόν, η μάσκα να γίνει υποχρεωτική για τα εμπορικά καταστήματα αλλά και τις εκκλησίες.

Σημειώνεται επίσης πως καθημερινά καταγράφεται υψηλός αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων (είτε όσα εντοπίζονται κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας είτε όσα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο), αποδεικνύοντας πως το άνοιγμα του τουρισμού που επιχείρησε η κυβέρνηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξο είναι το μήνυμα πως ο ιός είναι εξασθενημένος, όπως φαίνεται από τον μικρό αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονται σε μόλις εννέα.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, έχει θορυβήσει τους επιστήμονες και έχει σημάνει συναγερμό.

«Ο εφησυχασμός είναι ο κύριος εχθρός» σημειώνουν αρμόδια στελέχη και εκδηλώνεται «στα απαράδεκτα -και εξαιρετικά επικίνδυνα για τη διασπορά του ιού- φαινόμενα συγχρωτισμού», τονίζουν.

“Ο κόσμος πιστεύει ότι αντιμετωπίζεται εύκολα ο κορονοϊός, γιατί τον περάσαμε με ευκολία. Ομως, με προβληματίζει η χαλάρωση. Ανησυχούμε για τον χειμώνα που έρχεται. Μας ανησυχεί η χαλάρωση που υπάρχει στον κόσμο. Τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών” είπε ο λοιμωξιολόγος Δρόσος Καραγεωργόπουλος μιλώντας στο Open TV.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που εξετάζεται για καθολική χρήση της μάσκας, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι, ακόμα και το «λουκέτο» σε παραλίες και beach bar.

Μέχρι στιγμής έχουν απαγορευτεί τα πανηγύρια, έχει γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και έχουν ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 24 μέχρι τις 26 Ιουλίου, έγιναν 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας καταστημάτων 90 ημερών συνολικά.

Ήδη πολλοί επιστήμονες εκφράζουν την άποψη ότι η Κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις όταν έχει την εισήγηση της αρμόδιας ειδικής επιτροπής των λοιμοξιωλόγων.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί είναι η ανάρτηση του Πρωθυπουργού:

«Όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα του Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι. Όπως ακούσαμε τους ειδικούς όλο αυτό το διάστημα, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα που ανοίγουμε σταδιακά την Ελλάδα σε επισκέπτες».

«Παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηρίζουν την χώρα «όαση ασφάλειας στην επιδημιολογικά φορτισμένη περιοχή μας», αποδίδοντας το αποτέλεσμα αυτό στην κυβερνητική στρατηγική και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η πορεία του τουρισμού, σε ένα δύσκολο καλοκαίρι για την τουριστική βιομηχανία αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. «Είμαστε – και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε μια ασφαλής χώρα για τους για κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες μας». σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Σχετικά Άρθρα