Υφασμάτινες – χειρουργικές μάσκες: Ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει και παίρνει θέση για την αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις του ιού

 Υφασμάτινες – χειρουργικές μάσκες: Ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει και παίρνει θέση για την αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις του ιού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μετά τις τελευταίες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των μασκών, παίρνει θέση για τις υφασμάτινες μάσκες και στέλνει σαφές μήνυμα ότι οι εν λόγω εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές στη μετάλλαξη του κοροναϊού, καθώς δεν έχει αλλάξει ο τρόπος μετάδοσης.

«Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας», υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταλλάξεις: Σύσταση για τις υφασμάτινες μάσκες – Ποιες είναι οι πιο κατάλληλες

«Στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Γερμανία και η Αυστρία μόλις αξίωσαν τη χρήση ιατρικών μασκών (χειρουργικές ή FFP2) στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφορών.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την πλευρά της να μην χρησιμοποιούνται πλέον κάποιες υφασμάτινες μάσκες, όπως αυτές που φτιάχνονται στο σπίτι, οι οποίες κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα, μετά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που είναι πιο μεταδοτικά.

«Οι χώρες είναι ελεύθερες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα», συνέχισε η Μαρία Φαν Κερκχόβε.

Ωστόσο ακόμη και με παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά «δεν έχουμε καμία ένδειξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι ο τρόπος μετάδοσης άλλαξε», σημείωσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας.

Γι’ αυτό, συνέχισε, όσον αφορά τις ισχύουσες συστάσεις, «δεν έχουμε την πρόθεση να τις αλλάξουμε σε αυτό το στάδιο».

Παναγιώτης Δρίβας