• 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

 Ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Tο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημοποίησε απόψε την έναρξή των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, το βράδυ της Δευτέρας, ο 61ος πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου καλούσε την Ελλάδα να συνεχίσουν αυτό το μήνα τις διερευνητικές επαφές, κάνοντας λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

Διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Μπάμπης Παπαδάκης

«Απευθύνουμε ως Τουρκία ανοιχτή πρόσκληση» είπε κατά τη διάρκεια από κοινού συνέντευξης τύπου με τον τουρκοκύπριο ομόλογό του, Tahsin Ertugruloglu, στην Άγκυρα.

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά απο τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην εκτός πρωτοκόλλου πρόσκληση Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα η αρχική αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το απόγευμα ήταν πως δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση για τον ορισμό ημερομηνίας ενώ διευκρινιζόταν ότι μοναδικό αντικείμενο συζήτησης Άγκυρας και Αθήνας είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφακοκρηπίδας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λισαβόνα κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον προεδρεύοντα της ΕΕ και πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ανέφερε πως, «προσδοκούμε σε μια πλήρη και γόνιμη παραγωγική σχέση».

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν πραγματοποιηθεί 60 γύροι συνομιλιών έως το 2016, όταν και διακόπηκαν οι μεταξύ τους συνομιλίες.