Ξέφυγε η… αλήθεια για το Ιράκ του Τζορτζ Μπους

 Ξέφυγε η… αλήθεια για το Ιράκ του Τζορτζ Μπους

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, προσπάθησε να τοποθετηθεί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά μάλλον είπε την… αλήθεια για το Ιράκ.

Στη διάρκεια ομιλίας του καταδίκασε την «βάναυση» και «αδικαιολόγητη» εισβολή στο Ιράκ εννοώντας την εισβολή στην Ουκρανία και διορθώνοντας στη συνέχεια το λάθος του.

«Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη Ρωσία και η απόφαση ενός άνδρα να ξεκινάει μια απολύτως αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή στο Ιράκ», είπε ο Μπους, αλλά στη συνέχεια το διόρθωσε κουνώντας το κεφάλι του και λέγοντας: «Εννοώ στην Ουκρανία».

Επειτα αστειεύτηκε και απέδωσε το λάθος στην ηλικία του προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο.

Η ιστορία, βέβαια, έχει καταγράψει τα ψέμματα και τις μεθοδεύσεις του Τζορτζ Μπους και των «γερακιών» της Ουάσινγκτον που οδήγησαν στην αιματηρή εισβολή του 2003 με πρόσχημα τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσέιν. Ο παρατεταμένος πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε τον εκτοπισμό πολλών περισσότερων, ενώ σχεδόν είκοσι χρόνια μετά η χώρα και η ευρύτερη περιοχή δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στην σταθερότητα.

Το βίντεο με το λεκτικό σφάλμα του Μπους έγινε γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνοντας πάνω από τρία εκατομμύρια θεάσεις μόνο στο Twitter από τη στιγμή που ανέβασε το στιγμιότυπο ένας δημοσιογράφος της Dallas News.

Χρήστος Σταθόπουλος