• 26 Ιανουαρίου, 2021

“Βούλιαξαν” Έβρος και Ροδόπη – Λυκουρέντζος: Πλημμυρισμένα 110.000 στρέμματα

 “Βούλιαξαν” Έβρος και Ροδόπη – Λυκουρέντζος: Πλημμυρισμένα 110.000 στρέμματα

Õðåñ÷åßëéóç ôïõ Ðçíåéïý ðïôáìïý óôçí ÐçíåéÜäá ôïõ íïìïý ÔñéêÜëùí óôá óýíïñá ìå ôï íïìü ËÜñéóáò ìåôÜ ôéò éó÷õñÝò âñï÷ïðôþóåéò ôùí ôåëåõôáßùí çìåñþí ìå áðïôÝëåóìá æçìéÝò óôéò áãñïôéêÝò åêôÜóåéò, ÔåôÜñôç 13 Éáíïõáñßïõ 2021. (EUROKINISSI/ËÅÙÍÉÄÁÓ ÔÆÅÊÁÓ)

Εβρος και Ροδόπη έχουν “βουλιάξει”. Οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν το τελευταίο 24ωρο έχουν ως αποτέλεσμα συνολικά 110.000 στρέμματα να έχουν πλημμυρίσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο. 

«Έχουμε γύρω στα 65.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στον Έβρο και γύρω στα 45.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στη Ροδόπη» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λυκουρέντζος. 

“Χαλασμός” στα Τρίκαλα από την κακοκαιρία – Έπεσαν βράχοι από τις ισχυρές βροχοπτώσεις (εικόνες)

Ωστόσο οι εκτάσεις που έχουν πάθει ζημιές φέρονται να είναι αρκετά μικρότερες, καθώς, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζονται σε 23.000 στρέμματα (που θα χρειαστεί να αποζημιωθούν). «Στην περιοχή του Έβρου έχουν πληγεί γύρω στα 15.000 στρέμματα καλλιέργειας σιτηρών, μηδικής καλλιέργειας και κηπευτικών, ενώ δεν αναφέρονται ιδιαίτερες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο του νομού που προφανώς θα υπάρχουν βέβαια αλλά θα είναι περιορισμένες» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ. 

Σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως από τα 45.000 στρέμματα που έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή «οι ζημιές στη χειμερινή καλλιέργεια σιτηρών είναι 8.000 στρέμματα και ανάλογα ακολουθούν η μηδική καλλιέργεια και κάποια λίγα κηπευτικά ενώ έχουμε και γύρω στις 1.500 απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο». 

Στις περιοχές βρίσκονται από χθες τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, τα οποία σε συνεργασία με αυτά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να γίνει οριοθέτηση των πληγέντων περιοχών, με τον κ. Λυκουρέντζο να σημειώνει πως «αύριο και μεθαύριο θα έχουμε μια συνολική εικόνα από τις καταστροφές».