• 24 Ιανουαρίου, 2022

“Βόμβα” στην εστίαση: Γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση και αρνούνται να ανοίξουν Χριστούγεννα – “Θέλουμε ουσιαστική βοήθεια”

 “Βόμβα” στην εστίαση: Γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση και αρνούνται να ανοίξουν  Χριστούγεννα – “Θέλουμε ουσιαστική βοήθεια”

Παρά τα σενάρια, λοιπόν, που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών.

Προτιμούν με λίγα λόγια να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στην διαδικασία του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη και με το σενάριο αυτό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια…

Στο πρώτο lockdown η πτώση του τζίρου στον κλάδο τουρισμού και εστίασης τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία υπερέβη το 90% και το 85% σε ετήσια βάση ενώ μεγάλη ήταν η μείωση και τον Μάιο.

Οι άνθρωποι της εστίασης απευθύνουν κραυγή απόγνωσης καθώς πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο, αφού ο κλάδος ήταν από τους πρώτους που έκλεισε τον Μάρτιο και από τους τελευταίους που άνοιξε, τέλος Μαΐου, ενώ και πάλι τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος ανέστειλαν τη λειτουργία τους σχετικά νωρίς και σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα είναι και πάλι τα τελευταία που θα επανέλθουν στην κανονική λειτουργία τους, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εστίαση, είναι τεράστια και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση για βοήθεια και ουσιαστικά αντίμετρα, καθώς διαμαρτύρονται ότι αντιμετωπίζονται σαν το “μαύρο πρόβατο” όταν είναι μαζί με τον τουρισμό η βαριά βιομηχανία της χώρας και ότι δεν υπάρχει ουσιαστική κρατική ενίσχυση παρά τις εξαγγελίες.