• 24 Ιανουαρίου, 2021

“Βόμβα” στα δάνεια: Βέτο SSM σε νέες ρυθμίσεις – Κίνδυνος για την πρώτη κατοικία και μαζικών πτωχεύσεων

 “Βόμβα” στα δάνεια: Βέτο SSM σε νέες ρυθμίσεις – Κίνδυνος για την πρώτη κατοικία και μαζικών πτωχεύσεων

Η ΕΚΤ φαίνεται πως θέτει βέτο σε νέες ρυθμίσεις δανείων, κυρίως όσων είχαν «κόκκινο» δάνειο στο παρελθόν, εντάχθηκαν σε κάποια ρύθμιση με τις τράπεζες, αλλά λόγω της πανδημίας δεν κατάφεραν να καταβάλουν τις δόσεις τους. Ο SSM (εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ) επισημαίνει προς τις ελληνικές τράπεζες ότι θα πρέπει να σταματήσουν τις συνεχείς, μεταβατικές ρυθμίσεις δανείων, αφού με αυτόν τον τρόπο παρατείνουν τον χρόνο αποπληρωμής ενός δανείου, το οποίο αλλάζει συχνά… χρωματισμό και από «κόκκινο» γίνεται «πράσινο» και αντίστροφα.

Επί της ουσίας, ο εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν απαγορεύει τις ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων, αλλά θέτει εμμέσως θέμα κατάργησης των μεταβατικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν την αύξηση του αριθμού των δόσεων και κατ’ επέκταση τη μείωση της μηνιαίας δόσης. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε ένα «moratorium» εννέα μηνών για την αναστολή πληρωμής της δόσης δανείων για όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Για τη μεγαλύτερη μερίδα των δανειοληπτών το 9μηνο «moratorium» ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2020 και πλέον υποχρεούνται να επιστρέψουν στις καταβολές των δόσεων ολόκληρου του ποσού.

Ο SSM έχει διαμηνύσει στις τράπεζες πως όσα δάνεια είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση στην προ-Covid εποχή και εντάχθηκαν στο μέτρο αναστολής πληρωμής των δόσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης θα αναγράφονται στο εξής στους ισολογισμούς των τραπεζών ως μη εξυπηρετούμενα, στην περίπτωση που ενταχθούν ξανά σε κάποια ρύθμιση.

Με αυτόν τον τρόπο πολλοί δανειολήπτες θα μείνουν εκτός ρύθμισης, με ορατό τον κίνδυνο κατασχέσεων και πλειστηριασμών μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια της χώρας. Επίσης, φέρεται ότι οι θεσμοί -σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- πιέζουν ασφυκτικά τις τράπεζες για τις τις υποθέσεις δανειοληπτών που μπαινοβγαίνουν σε ρυθμίσεις δανείων.

Η παρέμβαση του SSM είναι ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο βάζει άρον άρον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές την επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» και στα επιχειρηματικά δάνεια

Παράλληλα ο νέος πτωχευτικός που τίθεται σε ισχύ από το Μάρτιο για επιχειρήσεις και Ιούνιο για νοικοκυριά, αναμένεται να οδηγήσει σε ένα μπαράζ πτωχεύσεων εταιριών και φυσικών προσώπων.

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν μια ενδεχόμενη αύξησή τους στα 15 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα οι τράπεζες έχουν αποκτήσει μεγάλο πονοκέφαλο λίγο πριν από τα τεστ αντοχής που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της γηραιάς ηπείρου, τον προσεχή Μάρτιο, προκειμένου να διαπιστώσει τις αντοχές των τραπεζών λόγω Covid.

Ο πονοκέφαλος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος για τις τράπεζες, αν προστεθεί και το «βέτο» του SSM για τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις δανείων, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέο γύρο «κόκκινων» δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν πως το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται στα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος απώλειας της πρώτης κατοικίας

Στον κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας για χιλιάδες οφειλέτες αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ταυτίζεται με τα συμφέροντα των τραπεζών και των αρπακτικών funds».

Στην δήλωσή του, ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρει ότι «χωρίς προστασία εν μέσω της πανδημίας, κινδυνεύει να μείνει, με ευθύνη της κυβέρνησης, η πρώτη κατοικία χιλιάδων οφειλετών. Οι ασφυκτικές προθεσμίες που τέθηκαν με τον ν. 4745/20, για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη, έχουν προκαλέσει έμφραγμα στη σχετική διαδικασία και οδηγούν τους πλέον ευάλωτους των συμπολιτών μας, εκτός του πλαισίου παροχής δικαστικής προστασίας».

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κωφεύει επιδεικτικά και αρνείται προκλητικά να αναστείλει ή να παρατείνει τις προθεσμίες, αποδεικνύοντας ότι αυτό που πρωτίστως την ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των τραπεζών και των αρπακτικών funds.»

» Χιλιάδες είναι πλέον τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που ενώ είχαν καταφέρει να τεθούν υπό δικαστική προστασία, μετά την πρωτοφανή αυτή κυβερνητική αναλγησία κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους».

Τέλος καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, «έστω και την ύστατη ώρα να εισακούσει την φωνή της λογικής και της κοινωνίας».