Βίντεο, οπτικοακουστικό υλικό, δικαιολογίες – Τι λέει ο βουλευτής που οργάνωσε το κορονο-γλέντι με Μητσοτάκη λίγο μετά το νέο lockdown – Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις (εικόνες, vid)

 Βίντεο, οπτικοακουστικό υλικό, δικαιολογίες – Τι λέει ο βουλευτής που οργάνωσε το κορονο-γλέντι με Μητσοτάκη λίγο μετά το νέο lockdown – Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις (εικόνες, vid)

Αλγεινές εντυπώσεις, ανεπαρκείς απαντήσεις και πολιτική θύελλα έχει ξεσηκώσει το γλέντι με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ικαρία και ειδικότερα στο σπίτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Το θέμα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς αποκαλύπτεται λίγες ώρες μετά την αυστηροποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ακριτικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού.

Εικόνα

Η αρχική καταγγελία έγινε από χρήστρια του Facebook, η οποία ανέφερε πως το γεύμα πραγματοποιήθηκε ακριβώς απέναντι από το σπίτι της και ανέβασε και τη σχετική φωτογραφία. Λίγο αργότερα στη δημοσιότητα ήρθε και βίντεο, το οποιό δημοσιεύτηκε από το news247 και στο οποίο καταγράφεται η προσέλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πρωθυπουργικής κουστωδίας, που όπως φαίνεται αποτελείτο από δεκάδες άτομα.

Η φωτογραφία δείχνει, σύμφωνα με την επώνυμη καταγγελία, «τον πρωθυπουργό και τη συνοδεία του να τρώνε στη βεράντα του σπιτιού του βουλευτή Σάμου, Χρ. Στεφανάδη». Στην εικόνα δεν διακρίνονται καθαρά τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος στη μάζωξη αλλά είναι εμφανές πως δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

«Ο εξοχώτατος πρωθυπουργός μας, συν τρώγει με άλλα 30 άτομα στη βεράντα του σπιτιού του βουλευτή Σάμου Στεφαναδη (απέναντι ακριβώς απ το σπίτι μας)!!!» γράφει στο FB η καταγγέλλουσα.

Λίγο αργότερα, το φως της δημοσιότητας είδε και βίντεο από τη μάζωξη στο σπίτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Στο βίντεο που δημοσιεύει αποκλειστικά το NEWS 24/7, οι αποστάσεις και ο σεβασμός στο όριο των ατόμων που μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια κατοικία είναι εμφανές πως έχει πάει περίπατο.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης, επιεβαίωσε το τραπέζωμα του Μητσοτάκη, επιχεριώντας βέβαια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Σε δηλώσεις του στο ethnos.gr ισχυρίστηκε πως «είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στο ένα τραπέζι κάθισαν 7 άτομα και στο άλλο 4».

Κάτω από το σπίτι είναι μάλιστα πλήθος αστυνομικοί και φρουροί, ενώ στο τραπέζι που ουδείς κρατά αποστάσεις φαίνεται να συμμετέχουν και ένστολοι.

Η σχετική δήλωση έχει ως εξής:

  • «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα τα ακριτικά νησιά, Φούρνοι, Θύμαινα και Ικαρία και συζήτησε για την πορεία των εμβολιασμών, τα τοπικά προβλήματα και την προώθηση αναπτυξιακών έργων. Μετα το τέλος της περιοδείας και προ της αναχώρησης του, πέρασε από το λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας, τόπο καταγωγής μου. Τον κάλεσα στο σπίτι μου για ένα πρόχειρο και σύντομο γεύμα. Κατά τη διάρκεια του πρόχειρου γεύματος, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα ελέγχου της πανδημίας, δηλαδή υπαίθριος χώρος της οικίας, χρήση μασκών στο μεσοδιάστημα του γεύματος, αριθμός ατόμων στο τραπέζι. Στο χώρο βρίσκονταν και τα πρόσωπα της αποστολής από την Αθήνα και η ασφάλεια του προέδρου που τον συνοδευε στο ταξίδι. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί οι εικονες και οι συνθήκες, εκτός του χώρου που ήταν ο πρωθυπουργός, με συγκέντρωση κόσμου που προσήλθε αυθόρμητα για να τον δει από κοντά, δεν ήταν οι πρέπουσες, αποτέλεσαν αφορμή παρεξήγησης και ερμηνεύθηκε αρνητικά η έκφραση της παραδοσιακής φιλοξενίας που δείχνουμε όλοι στο νησί μας.»

Η αποκάλυψη του κορονο – γεύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προκαλέσει σάλο αλλά και πολιτικές αντιδράσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «επικίνδυνο και ανεύθυνο αλαζόνα».

  • «Ο άνθρωπος που ένα χρόνο τώρα κουνάει το δάκτυλο στους πολίτες για την ατομική ευθύνη, χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη ο ίδιος, σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο», αναφέρει και πρόσθετει:  «Η προκλητική παραβίαση κάθε υγειονομικού μέτρου, στο κορονο-πάρτι της Ικαρίας, προκαλεί οργή. Την ημέρα που η κοινωνία στενάζει από τον κυβερνητικό ανορθολογισμό του άνοιξε-κλείσε και και της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6μμ ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ποιος πραγματικά είναι: Ένας επικίνδυνος και ανεύθυνος αλαζόνας». 

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Ικαρίας: 

«Την Ικαρία μας, ένα νησί ελεύθερο από κορονοϊό επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2021, για να επιθεωρήσει τα εμβολιαστικά κέντρα στο νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου και στο κέντρο Υγείας Ευδήλου. Χαιρετίζουμε τις συλλογικότητες που αποδοκίμασαν αυτήν την κακόγουστη παράσταση που σκοπό είχε να εξασφαλιστούν μερικά λεπτά θετικής δημοσιότητας για τον κύριο Μητσοτάκη. Η κακογουστιά όμως αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας όταν έρχεται μια πολυμελής κουστωδία από την Αθήνα, μια κόκκινη από κορονοϊό περιοχή, σε ένα παρθένο από κορονοϊό νησί. Τραγικός επίλογος της επίσκεψης, ο συνωστισμός δεκάδων ανθρώπων σε μια βεράντα του Ευδήλου, για το αποχαιρετιστήριο πάρτι, κατά παράβαση όλων των μέτρων με πρωθυπουργική υπογραφή.

Ευχόμαστε αυτές οι εγκληματικές προχειρότητες να μην έχουν επιπτώσεις στην υγεία των Ικαριωτών. Θεωρούμε ότι τέτοιες συμπεριφορές εκτός του ότι είναι επικίνδυνες, συνιστούν προσβολή προς τους Ικαριώτες που πληρώνουν βαρύτατο τίμημα από τα αδίκως οριζόντια απαγορευτικά μέτρα. Αν κάτι χρειάζεται το νησί μας, αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι ο στοχευμένος επιδημιολογικός έλεγχος στις εισόδους του νησιού, τα δύο λιμάνια και το αεροδρόμιο και ενδεχομένως, χαλάρωση των ανώφελων και καταστροφικών οριζόντιων μέτρων. Πολύ περισσότερο δεν χρειάζονται “καταδρομικές αποβάσεις” και επιδείξεις καταστρατήγησης των μέτρων προστασίας, που προκαλούν τους πολίτες οι οποίοι υπομένουν την βάσανο της καραντίνας με εξαιρετικά βαρύ τίμημα». 

Ο Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, ρωτά αν αληθεύει η καταγγελία και ζητά να μάθει ποιές ποινές θα επιβληθούν.

Για «αλαζονεία, που ακυρώνει την προσπάθεια όλων μας» κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ με αφορμή το γεύμα στην Ικαρία με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Παύλος Χρηστίδης τονίζει πως «είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ίδιος ο πρωθυπουργός να καταπατά συνεχώς τα μέτρα που η κυβέρνησή του θεσπίζει» και υπενθυμίζει τις περιπτώσεις της Πάρνηθας και της Καρδίτσας.

Στην ανάρτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την ώρα που έχουν απαγορευτεί σχεδόν τα πάντα στους πολίτες για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ίδιος ο πρωθυπουργός να καταπατά συνεχώς τα μέτρα που η κυβέρνησή του θεσπίζει. Πάρνηθα, Καρδίτσα, Ικαρία. Ποσες ανεμελιές ακόμη; Πόσες νουθεσίες για την ατομική ευθύνη; Δεν πρόκειται για λαϊκισμό της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για αδυναμία της «ελίτ» να συμπεριφερθεί όπως όλοι οι υπόλοιποι. Πρόκειται για αλαζονεία, που ακυρώνει την προσπάθεια όλων μας, κυρίως των ηρωικών γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν καθημερνή μάχη».

ΜέΡΑ 25: «Καμία απολύτως ντροπή» 

Στο θέμα σχετικά με το γεύμα αναφέρεται σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης. Τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός που τόσο καιρό κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες τη στιγμή που η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να περιορίσει την πανδημία και τις συνέπειες της, συνωστίστηκε σε “ικαριώτικο γλέντι” στο μπαλκόνι του σπιτιου τοπικού βουλευτή του».

Κι όλα αυτά, προσθέτει, «την ίδια μέρα που ξεκίνησαν να ισχύουν και τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες, οι οποίοι ”μένουνε σπίτι” από τις 6. Καμία απολύτως ντροπή από τον κ. Μητσοτάκη».

Παναγιώτης Δρίβας