• 25 Ιανουαρίου, 2022

Forensic Architecture: Βίντεο με τον θάνατο του Μοχάμεντ Γκιουλζάρ στον Έβρο από πραγματικά πυρά (vid)

 Forensic Architecture: Βίντεο με τον θάνατο του Μοχάμεντ Γκιουλζάρ στον Έβρο από πραγματικά πυρά  (vid)

Χρήση πραγματικών πυρών από Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο στις 4 Μαρτίου, κοντά στο σημείο και στην ώρα που τραυματίστηκαν επτά πρόσφυγες και μετανάστες από πραγματικά πυρά, ο ένας από τους οποίους θανάσιμα, αποκαλύπτει το συγκλονιστικό βίντεο των ερευνητικών ομάδων Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports, που ανασυστήνει τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

Οι Έλληνες στρατιώτες φέρουν όπλα ίδιου διαμετρήματος με τη σφαίρα που αφαιρέθηκε από το σώμα του νεκρού Μοχάμεντ Γκιουλζάρ, όπως περιγράφεται στο έγγραφο της αυτοψίας, ενώ δεν εντοπίζονται πουθενά Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί που φέρουν παρόμοιο οπλισμό σε εκείνη την περιοχή εκείνο το πρωί.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Παρασκευής και είναι αποτέλεσμα πολλών εβδομάδων εξαντλητικής έρευνας των ομάδων από κοινού με το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε συνεργασία με τον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό Pointer (KRO-NCRV) και το βρετανικό SKY News.

Αναλύοντας εξονυχιστικά εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες από κινητά τηλέφωνα και τηλεοπτικές κάμερες, συνδυάζοντας μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και αναλύσεις ειδικών, όπως και μεθόδους γεωεντοπισμού και τρισδιάστατης απεικόνισης, το βίντεο τοποθετεί στον χώρο και στον χρόνο τους πυροβολισμούς, εντοπίζει τις κινήσεις των θυμάτων εκείνο το πρωί, όπως και τις κινήσεις πολλών δεκάδων προσφύγων και μεταναστών που τρέχουν μακριά από τον φράκτη με κατεύθυνση το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο Παζάρ Κιουλέ.

Το συμπέρασμα αφήνει πολύ μικρά περιθώρια αμφιβολίας: «Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι πάρα πολύ πιθανό να προέρχονται από την ελληνική πλευρά οι εν λόγω πυροβολισμοί».

Η έρευνα δικαιώνει τα ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης και ελάχιστων ελληνικών, μεταξύ των οποίων η «Εφ.Συν.», για τον θάνατο του Πακιστανού Μοχάμεντ Γκουλζάρ και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων έξι (βλ. «Κι άλλη σφαίρα στην καρδιά μετανάστη», «Εφ.Συν.», 8/3/2020).

Αφήνει επίσης έκθετα τα κυβερνητικά στελέχη και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, που έσπευσαν να αμφισβητήσουν τα ρεπορτάζ, μιλώντας τάχα για αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων της τουρκικής προπαγάνδας, ενώ επιχείρησαν να προκαταλάβουν την έρευνα και μάλιστα να την ακυρώσουν, σε μια χονδροειδή απόπειρα εκφοβισμού δημοσιογράφων και πρωτοφανούς φίμωσης του Τύπου (βλ. «Το ΥΠΕΞ, οι NY Times και η απόπειρα φίμωσης του Τύπου», efsyn.gr, 15/3/2020).

Το σημαντικότερο, η έρευνα φέρνει στο φως τη σκοτεινή, αθέατη πλευρά της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα σύνορα από τα τέλη Φεβρουαρίου, αναβαθμίζοντας σε κυβερνητικό δόγμα τις στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις αποτροπής και τις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής με κάθε μέσο, με χαρακτηριστική περιφρόνηση για το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες, καθιστά υπόλογη την Ελλάδα διεθνώς και την εκθέτει σαν χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, υπονομεύοντας το βασικό επιχείρημα με το οποίο απαντά η Ελλάδα στις τουρκικές διεκδικήσεις και στην πολιτική της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Η στρουθοκαμηλική επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης και η πεισματική της άρνηση να διατάξει σοβαρή έρευνα για όσα αποκαλύπτονται στα σύνορα ενισχύει τις υποψίες ότι συγκαλύπτει, αν δεν υποκινεί, παρόμοια περιστατικά ανεξέλεγκτης και φονικής βίας, τα οποία δεν μπορούν να κρατηθούν κρυφά για πολύ.

Ήδη η δημοσιογραφική έρευνα και η έρευνα οργανώσεων και φορέων έχει τεκμηριώσει την ύπαρξη τουλάχιστον δύο νεκρών από πραγματικά πυρά στον Έβρο και έχει φέρει στο φως καταγγελία για πιθανό τρίτο θύμα από πυροβολισμούς Ελλήνων στρατιωτών με πραγματικά πυρά στις 27 Φεβρουαρίου, μια γυναίκα από τη Συρία που αγνοείται έκτοτε, σύμφωνα με όσα καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Forensic Architecture και ο Τύπος έχουν επίσης καταγράψει περιστατικά βίαιων παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο σε βάθος χρόνου, όπως και τη λειτουργία της άτυπης, μυστικής αστυνομικής δομής κράτησης και επαναπροώθησης στον Πόρο του Έβρου, ενώ το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως αποκαλύψεις και τεκμήρια για επαναπροωθήσεις προσφύγων που φτάνουν στα νησιά και στη συνέχεια εντοπίζονται στα τουρκικά ύδατα πάνω σε πλωτές σχεδίες.

Πηγή: efsyn.gr