• 26 Φεβρουαρίου, 2021

Συνεδρίαση “αστραπή” για την Αγιά Σοφιά – Βγήκε η απόφαση – Πότε ανακοινώνεται

 Συνεδρίαση “αστραπή” για την Αγιά Σοφιά – Βγήκε η απόφαση – Πότε ανακοινώνεται

Με μια συνεδρίαση αστραπή το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε για το αν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί. Η απόφαση θα είναι γραπτή και σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ θα εκδοθεί μέσα σε 15 ημέρες. Την τελική απόφαση θα την πάρει ο Ερντογάν.

Το βράδυ της Τετάρτης η Άγκυρα απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο μίλησε για κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά ξανά σε τζαμί.

Άγκυρα: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για την Αγιά Σοφιά

Αγιά Σοφιά: Αυτός είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου που αποφασίζει αν θα γίνει τζαμί

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγιά Σοφιά ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις (…) να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο.

«Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά μια πραγματικότητα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγιά Σοφιά είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφός μας.

Οποιαδήποτε απόφαση για την Αγιά Σοφιά είναι επίσης ζήτημα που αφορά εσωτερικές μας υποθέσεις εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Φυσικά, όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν την άποψή τους. Ωστόσο, ξεπερνά τα όρια να μιλάμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χρησιμοποιώντας ύφος “προειδοποίησης και επιβολής”», απάντησε στον Πομπέο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.