• 26 Φεβρουαρίου, 2021

Αγιά Σοφιά: Αυτός είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου που αποφασίζει αν θα γίνει τζαμί

 Αγιά Σοφιά: Αυτός είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου που αποφασίζει αν θα γίνει τζαμί

Όπως αναφέρει η Μαρία Ζαχαράκη σε ανταπόκριση της από την Κωνσταντινούπολη για το ethnos.gr, o Γιλμάζ Ακτσίλ είναι ο πρόεδρος του 10ου τμήματος του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, που πρόκειται να εκδικάσει σήμερα την υπόθεση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ή μη σε τζαμί.

Ο κορυφαίος 52χρονος δικαστής του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1968 στο Αφιονκαραχισάρ και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Άγκυρας το 1989.

Εκλέχτηκε μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2011 και από το 2018 εκτελεί χρέη προέδρου στο 10ου τμήμα του ΣτΕ.

Ο Γιλμάζ Ακτσίλ είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά. Θεωρείται από τους πιστούς υπηρέτες της δικαιοσύνης, η οποία ωστόσο πρέπει να συνάδει και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας, υποστηρίζει.

«Παρακολουθώντας στενά τις ανάγκες της χώρας μας, όλες οι αποφάσεις μας είναι ανοιχτές σε αλλαγές, σε δημοκρατικές αντιλήψεις και ευρεία κατανόηση και λαμβάνονται ανεξάρτητα, αμερόληπτα και αντικειμενικά», έχει δηλώσει, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι «κάθε κοινωνία ορίζει διαφορετικά τη δικαιοσύνη, αλλά η βάση της δικαιοσύνης είναι να αποτρέπει την αδικία, να αποδίδει το δίκαιο, να εμποδίζει την καταπίεση. Ως δικαστές το πιο σημαντικό που χρειάζεται να έχετε είναι ένα ισχυρό αίσθημα δικαίου και δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣτΕ όλοι οι λειτουργοί ενός κράτους πρότασσαν τη δικαιοσύνη ως βασικό συστατικό του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Η δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της ιστορίας, κοιτάζοντας στα θρησκευτικά και φιλοσοφικά συγγράμματα, ήταν πάντα παρούσα. Όλοι οι λειτουργοί ενός κράτους λειτουργούσαν με βάση τη δικαιοσύνη. Βασίζονταν στη δικαιοσύνη».