• 21 Οκτωβρίου, 2021

Βενιζέλος: Θερμά συγχαρητήρια για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας- Tι επισημαίνει για το άρθρο 2

 Βενιζέλος: Θερμά συγχαρητήρια για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας- Tι επισημαίνει για το άρθρο 2

Θερμά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2, τονίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανάρτησή του σχολιάζοντας τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας .

«Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη “διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”», επισημαίνει ακόμη.

«Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν “επικράτεια” στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.