• 12 Απριλίου, 2021

” Venezuela gate”: Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που έγινε πολιτικό θέμα αλλά παραμένει στα συρτάρια του ΥΠ.ΕΞ από το 2019!

 ” Venezuela gate”: Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που έγινε πολιτικό θέμα αλλά παραμένει στα συρτάρια του ΥΠ.ΕΞ από το 2019!

Την απίστευτη περιπέτεια της Ξένιας Μπουζαρανίδου που εδώ και 8 χρόνια αναζητά δικαίωση αποκαλύπτει το ethnos.gr – Η συγκλονιστική υπόθεση με θύματα πέντε Ελληνίδες που «έθαψαν» οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2013 μέχρι σήμερα. H υπόθεση χρησιμοποιήθηκε συχνά κατά το παρελθόν ως “επιχείρημα” από στελέχη της Ν.Δ και ορισμένα μέσα ενημέρωσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με την καταγγέλουσα, ωστόσο, αποδεικνύεται πως ενώ η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει από τον Μάρτιο του 2019 (επί κυβέρνησης Τσίπρα), έκτοτε το υπουργείο Εξωτερικών δεν προχωρά στα δέοντα επικαλούμενο την “αρχή” ότι δεν πρέπει να αναμιγνύεται σε θέματα που αφορούν ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες και χώρες.

Προκύπτει, ως εκ τούτου, το ερώτημα: εάν κάτι τέτοιο είναι ακριβές, γιατί εγείρεται θέμα για την μη εμπλοκή της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα αυτό;

Οκτώ χρόνια πριν το #MeToo ξεκινήσει και στην Ελλάδα με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, πέντε Ελληνίδες τόλμησαν να κάνουν συγκλονιστικές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα όμως δεν έτυχαν ποτέ ούτε της ίδιας προβολής ούτε της ίδιας μεταχείρισης. Η μία από αυτές που αποφάσισε να κινηθεί νομικά όχι μόνο δεν είχε καμία κυβέρνηση στο πλευρό της, αλλά είχε απέναντί της τρεις κυβερνήσεις δύο χωρών. «Έζησα την κόλαση. Ήμουν απελπισμένη. Ήλπιζα να γίνει ένα θαύμα για να σωθώ», λέει σήμερα αποκλειστικά στο ethnos.gr η Ξένια Μπουζαρανίδου.

Το ερώτημα: Η Ελληνίδα σεφ βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να κινηθεί νομικά και να δικαιωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη με απόφαση που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2019. Ωστόσο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπογράφει για να αποζημιωθεί. Γιατί;

Η υπόθεση σε όσους παροικούν την Ιερουσαλήμ είναι γνωστή και ως «Βενεζουέλα Gate» και θα μπορούσε να γίνει best seller. Πολλές φορές αντικείμενο πολιτικής «υπόγειας» αντιπαράθεσης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖA ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Βενεζουελας Νικολά Μαδούρο.

Πρεσβεία Βενεζουέλας: Η σεφ που κακοποιήθηκε από τον πρέσβη "δείχνει" τον  ΣΥΡΙΖΑ - tomanifesto.gr

Πέντε Ελληνίδες ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα και στο χρονικό διάστημα από το φθινόπωρο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013. Οι τρεις από αυτές απολύθηκαν. Η μία βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να κινηθεί νομικά και να δικαιωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη με απόφαση που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2019. Ωστόσο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπογράφει για να αποζημιωθεί. Μία δεύτερη γυναίκα η Σ.Μ. έχει κινηθεί και αυτή νομικά αλλά ακόμα η υπόθεσή της δεν έχει εκδικαστεί και έχει πάρει αναβολές και μέσα στην πανδημία. 

Ο πρέσβης κολλητός του Μαδούρο

Τα όσα διαδραματίστηκαν έγιναν σε μία περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν… καθ΄οδόν για την πρωθυπουργία της χώρας και όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις επιστολές που έστελνε στον Νικολά Μαδούρο τα «συστημικά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα θα μπορούσαν κάλλιστα να εκμεταλλευτούν τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης για να πλήξουν τη δημοφιλία του ιδίου, την ελληνική αριστερά και τη Βενεζουέλα». Απασχόλησε επίσης τον Νικολά Μαδούρο καθώς ο πρέσβης ήταν κολλητός του με πλούσιο παρελθόν σεξουαλικών σκανδάλων στην Ουρουγουάη, και στην Ουκρανία προκαλώντας «αποκεφαλισμούς» κορυφαίων στελεχών στο Διπλωματικό Σώμα και καραμπόλες στα ηγετικά στελέχη της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

«Πρέπει να υπογράψει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Πάγια τακτική του Ελληνικού ΥΠΕΞ είναι να μην υπογράφει υποθέσεις που στρέφονται κατά ξένων διπλωματικών αποστολών. Έχω στείλει επιστολή και στον πρωθυπουργό αλλά ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση. Θα περιμένω μέχρι να πεθάνω…»

Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν υπογράφει

Σήμερα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της μείζονος αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ενθαρρύνουν δημόσια τα θύματα να «μιλήσουν» διαβεβαιώνοντας πως θα έχουν ασφάλεια και δικαιοσύνη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπογράφει για να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση που δικαιώνει την Ξένια Μπουζαρανίδου επειδή πάγια θέση είναι να μην γίνεται καμία ενέργεια απέναντι σε Διπλωματική Αντιπροσωπεία άλλης χώρας.

20210306_160341.jpg
H Ξένια Μπουζαρανίδου μετά από 8 χρόνια νιώθει ελεύθερη να μιλήσει και να διεκδικήσει την αποζημίωση της / φωτό Κ.Ασημακόπουλος

Περίμενε να ωριμάσει η ελληνική κοινωνία

Ποτέ κανείς δεν τολμούσε να αναφέρει το όνομα της γυναίκας που δέχτηκε πολλαπλές σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρέσβη, ούτε και η ίδια επιδίωξε πότε τη δημοσιότητα. Μέσα της οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί. Ποτέ δεν θα συμβιβαστεί με τις σκέψεις και τα «γιατί». Έφτασε πολλές φορές στο σημείο να αναρωτιέται εάν έκανε καλά που διατήρησε το άβατο στην ηθική της και στην αξιοπρέπειά της και δεν ενέδωσε στις απειλές και στις πιέσεις. Κλείστηκε στον εαυτό της. Μίλησε μόνο στα παιδιά της και στους ηλικιωμένους γονείς της. Περίμενε τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία αλλά και οι ελληνικές κυβερνήσεις θα ωριμάσουν και θα «μιλήσουν» ανοικτά για τη σεξουαλική κακοποίηση.

Πώς το αποφάσισε

Ολα αυτά μέχρι το μεσημέρι της 25ης Φεβρουαρίου 2021. Βλέποντας στην τηλεόραση τη σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με φόντο τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης που αποκαλύπτονται στη χώρα μας, θύμωσε καθώς διαπίστωσε πως «εκτός από τη συγκάλυψη υπάρχει και πολλή υποκρισία». Έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποκαλύψει δημόσια το μυστικό, να εκφράσει το θυμό της αλλά και την αγανάκτησή της. Μάλιστα στις 15 Φεβρουαρίου είχε στείλει και επιστολή στην υπηρεσία κοινωνικών υποθέσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφέρει τα όσα αποκαλύπτει σήμερα στο ethnos.gr και ζητά την εκτέλεση της δικαστικής απόφαση που εκδόθηκε 5 Μαρτίου 2019. 

Ο «ζωηρός» πρέσβης της Βενεζουέλας και η παρέμβαση Τσίπρα
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας που είναι φίλος του Νικολάς Μαδούρο

«Τι άλλαξε με εμένα που μίλησα;»

«Άκουσα προσεκτικά τα λόγια του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της εξουσιαστικής και σεξουαλικής βίας και αντί να με ανακουφίσουν με θύμωσαν και με πόνεσαν. Έδωσαν ρεσιτάλ υποκρισίας. Μου ξύπνησαν μνήμες. “Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε” είπε με στόμφο ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου ενθαρρύνοντας και άλλες γυναίκες να κάνουν αποκαλύψεις και καταγγελίες όσες και όσους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Και λοιπόν; Τι θα αλλάξει εάν μιλήσουν; Τι άλλαξε με εμένα που μίλησα και το πλήρωσα ακριβά εγώ και τα ανήλικα παιδιά μου; Να σας πω τι άλλαξε; Έχασα τη δουλειά μου. Πέρασα μαύρα χρόνια με πολλές δυσκολίες, ψυχολογική πίεση και στερήσεις για μένα και τις δύο μου κόρες. Ζούσαμε πέντε άτομα με τη σύνταξη του πατέρα μου 550 ευρώ. Ζήτησα δανεικά για να φέρω εις πέρας έναν δικαστικό αγώνα που με δικαίωσε τον Μάρτιο του 2019 και εδώ και δύο χρόνια δε μπορώ να αποζημιωθώ. Με κάνουν να αναρωτιέμαι εάν έκανα καλά που ακολούθησα αυτό το δρόμο… Συνεχίζω να ζω το παράλογο…», λέει με παράπονο η Ξένια Μπουζαρανίδου.

«Θα περιμένω μέχρι να πεθάνω…»

Και ποιο είναι το παράλογο; «Πρέπει να υπογράψει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Πάγια τακτική του Ελληνικού ΥΠΕΞ είναι να μην υπογράφει υποθέσεις που στρέφονται κατά ξένων διπλωματικών αποστολών. Έχω στείλει επιστολή και στον πρωθυπουργό αλλά ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση. Θα περιμένω μέχρι να πεθάνω…»

Πηγή: ethnos.gr