• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Τσίπρας: Μην προχωρήσετε σε μία σύμβαση που ζημιώνει σκανδαλωδώς με 1 δισ. το Δημόσιο

 Τσίπρας: Μην προχωρήσετε σε μία σύμβαση που ζημιώνει σκανδαλωδώς με 1 δισ. το Δημόσιο

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, για την επίκαιρη επερώτηση που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για το Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

“Ο διευθύνων σύμβουλος του Μαξίμου ΑΕ κλείνει Συμφωνίες που ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο. Τον προειδοποιώ. Σύντομα όλα θα ελεγχθούν” είπε μεταξύ άλλων. “Μην προχωρήσετε σε μία Σύμβαση που ζημιώνει σκανδαλωδώς το Δημόσιο”, σημείωσε ακόμη.

Τα βασικά σημεία παρέμβασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

-Ο Υπουργός υπερασπίζεται με αμηχανία μία απόφαση που προφανέστατα ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο, ενώ εμφανώς υπάρχει εναλλακτική με το μισό κόστος. Για να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης μιλά στο όνομα του πατριωτισμού, λέτε ότι εμείς δεν είμαστε πατριώτες.

Θα ήταν επιχείρημα άξιο λόγου, εάν δεν ήσασταν εκπρόσωπος μίας παράταξης που το 2009 χρεωκόπησε τη χώρα και την οδήγησε στα μνημόνια. Δεν σας επιτρέπουμε να σηκώνετε το δάχτυλο και να μιλάτε σε αυτήν την παράταξη με όρους πατριδοκαπηλίας. Είναι άλλο να ενισχύεις το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, και άλλο να φέρεις συμφωνίες που όχι μόνο έχουν οσμή σκανδάλου, αλλά σκανδαλωδώς ζημιώνουν το Δημόσιο.

  • Δεν ζητάμε από την κυβέρνηση να μην ενισχύσει και αναβαθμίσει την Πολεμική Αεροπορία. Ζητάμε να έχει ευθύνη και για το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου. Ζητάμε η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων να στηρίζεται στην αξιοσύνη των στελεχών της ΠΑ.
  • Τα λέω να ακούει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Μαξίμου ΑΕ, όπως είπε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ο πολιτικός σας προϊστάμενος κ. Παναγιωτόπουλε.
  • Την προηγούμενη φορά σας είχα πει ότι γνωρίζω το θέμα καλά προσωπικά, το χειρίστηκα ως πρωθυπουργός το 2019. Γνωρίζω λεπτομέρειες και σας προειδοποιώ. Μην προχωρήσετε σε μία σύμβαση που ζημιώνει σκανδαλωδώς το Δημόσιο. Αυτήν την ώρα που μιλάμε, αυτό που κάνετε είναι σαν να θέλει κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο, και αντί να το αγοράσει, να δίνει σε κάποιον διπλάσιο ποσό της αξίας του και μετά να το παίρνει σε leasing.
  • Ξέρετε ότι η αγορά 10-12 εκπαιδευτικών αεροσκαφών έχει κόστος σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Και ότι το συνολικό κόστος υποστήριξης και αναβάθμισης δεν θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. σε βάθος 20ετίας. Και δίνεταε 2 δισ. για να αγοράσει τα αεροσκάφη μία ισραηλινή εταιρία, γιατί δεν τα έχει, και να μας τα δώσει leasing. Τι λογική έχει αυτό; Στην πρώτη τριετία τα χρήματα που θα δοθούν από το Δημόσιο φθάνουν για να αγοράσουμε τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
  • Η συνολική υπέρβαση της επιλογής σας σε βάθος 20ετίας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. 50 εκατ. το χρόνο υπέρβαση. Έχουμε αυτήν την πολυτέλεια; Από μία κυβέρνηση που επί των ημερών της ξανά το χρέος εκτοξεύθηκε στο 210% του ΑΕΠ;
  • Μη διανοηθείτε να μη φέρετε τη σύμβαση στη Βουλή. Να πάρουν απόφαση οι βουλευτές. Μην κρυφτείτε πίσω από το γενικότερο πλαίσιο μίας αμυντικής συμφωνίας.
  • Μην υπογράψετε αυτή τη σύμβαση έχοντας στο μυαλό σας ότι θα κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από κάποιο ΚΥΣΕΑ. Γιατί την επόμενη φορά που θα συζητηθεί το ζήτημα αυτό στη Βουλή, δεν θα έρθει ως επίκαιρη επερώτηση, αλλά ως θέμα διερεύνησης ευθυνών όπως ορίζει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης Δημοσίου χρήματος.
  • Μην ξεχνάτε ότι δεν θα είστε ισόβια στη διακυβέρνηση του τόπου με την αλαζονεία της εξουσίας που έχετε. Όποτε και αν κάνετε εκλογές θα δείτε την πραγματική δημοσκόπηση.
  • Και μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει παραγραφή, έχουμε αλλάξει το Σύνταγμα. Αυτήν την πρωτοφανή ζημία του Δημοσίου δεν θα αφήσουμε έτσι ως αυριανή κυβέρνηση.