Τσιόδρας: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε φαρμακεία, Μέσα Μεταφοράς και νοσοκομεία – Η σύσταση για τις ευπαθείς ομάδες

 Τσιόδρας: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε φαρμακεία, Μέσα Μεταφοράς και νοσοκομεία – Η σύσταση για τις ευπαθείς ομάδες

Για τον κοροναϊό έγινε ενημέρωση σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Σωτήρη Τσιόδρα, 

Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι μετά από 825 μέρες με τον SARS-CoV-2, αυτός συνεχίζει να μας απασχολεί και το μέλλον για την πορεία του δεν μπορεί να προβλεφθεί: χρειάζεται επαγρύπνηση, ωστόσο σήμερα είμαστε σε θέση να τον αντιμετωπίσουμε καλύτερα, διότι γνωρίζουμε περισσότερα, έχουμε εμβόλια και θεραπείες.

Τριήμερη κατάπαυση του πυρός στο Azovstal ανακοίνωσε η Μόσχα – Εκατοντάδες στρατιώτες άμαχοι, παιδιά, στις υπόγειες στοές

O καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε για την σημασία των εμβολίων αλλά και την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων δίνοντας πολύ σημαντικά στοιχεία. 

Όμως ρωτήθηκε και για την χρήση μάσκας. 

Σχετικά με αυτό, ο κ. Τσιόδρας είπε πως στο μέλλον η χρήση της θα αποτελεί μια «συνειδητή ελεύθερη επιλογή».

Για τη χρήση μάσκας το καλοκαίρι, την συνέστησε. «Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όσοι το επιθυμούν είναι καλό να προστατεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε χώρους με συνωστισμό», ανέφερε.

Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί η μάσκα σε χώρους όπως νοσοκομεία, φαρμακεία, μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναφερόμενος στη δήλωση της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδη ότι δεν θα έχουμε νέο εμβόλιο ως το φθινόπωρο, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως οι εμβολιασμένοι εξακολουθούν να προστατεύονται παρά την πάροδο του χρόνου.

Όμως σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature, βρίσκονται υπό ανάπτυξη 8 νέα εμβόλια κατά του κοροναϊού, που θα χορηγούνται από τη μύτη και θα αναπτύσσουν βλεννογονική ανοσία, σταματώντας άμεσα τη μετάδοση του ιού.

Η προσπάθεια αφορά την ανάπτυξη ενός εμβολίου με ολόκληρο τον ιό και όχι μόνο μέρος της ακίδας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη.

Από την πλευρά του ο καθ. Νίκος Σύψας ανέφερε ότι θα έρθουν κι άλλες παραλλαγές, όμως γι΄ αυτές το ερώτημα είναι πόσο μεταδοτικές θα είναι και πόσοι θα χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Παρατήρησε επίσης πως χρειαζόμαστε 100 ημέρες για ένα νέο εμβόλιο κατά του ιού, ενώ πρόσθεσε πως οι νέες παραλλαγές μπορούν πολύ εύκολα να ξεφύγουν από τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα άλλα αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε μέχρι στιγμής.

Με τον υπολογισμό ότι το 5% του πληθυσμού που έχει μολυνθεί από τον ιό έχει «ξανακολλήσει», ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως στην Ευρώπη θεωρείται ότι έχει υποστεί επαναλοίμωξη το 30% του ήδη μολυσμένου πληθυσμού. Μάλιστα εκτίμησε ότι το 60-70% του πληθυσμού έχει περάσει λοίμωξη που ενδεχομένως να μην έχει καταγραφεί, σε έναν κύκλο επαφών που δεν ελέγχθηκαν. Αυτό θα βοηθήσει την «υβριδική ανοσία» για την επάνοδο στην κανονικότητα, όμως αναπόφευκτα θα επηρεάσει ανεμβολίαστους και ευπαθείς, γεγονός που επισημαίνεται και σε πρόσφατη μελέτη στο NEJM.

Μανώλης Δράκος