• 17 Οκτωβρίου, 2021

Τι δεν μας είπε ο κ. Πέτσας για την καμπάνια των 11 εκατ. -Αναζητείται…”διαύγεια”

 Τι δεν μας είπε ο κ. Πέτσας για την καμπάνια των 11 εκατ. -Αναζητείται…”διαύγεια”

Τι μάθαμε και τι δεν μάθαμε, από την διπλή παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στη Βουλή, και των εκπροσώπων των κομμάτων, σχετικά με την καμπάνια προβολής του “Μένουμε_Σπίτι” στα μέσα ενημέρωσης:

1. Η κυβέρνηση επέλεξε την εταιρεία (media shop) Initiative με απευθείας ανάθεση διότι η προκήρυξη διαγωνισμού θα οδηγούσε σε μια διαδικασία 6-8 μηνών, εκτός της προφανούς ανάγκης για μια κατεπείγουσα υλοποίηση της προβολής λόγω των ακραίων συνθηκών.

2. Η εταιρεία θα λάβει προμήθεια 3% επί του ποσού. Ήτοι θα εισπράξει περίπου 330.000 ευρώ.

3. Η εταιρεία δεν θα λάβει επιστροφές, άρα το παραπάνω ποσό είναι το τελικό ποσό που θα εισπράξει.

4. Οι πληρωμές των μέσων ενημέρωσης που θα προβάλλουν την καμπάνια θα γίνει, όχι από την εταιρεία αλλά απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών (που διαθέτει το σχετικό κονδύλι) με την υποβολή των απαραίτητων παραστατικών και αποδείξεων (screenshots, ροή προγράμματος κλπ.)

5. Το συνολικό ποσό που διαθέτει η κυβέρνηση για την προβολή στα ΜΜΕ φθάνει τα 45 εκατ. ευρώ. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ). Κάτι που, εφόσον, ισχύει, μεταβάλλει κατά πολύ τα δεδομένα.

Πάμε, τώρα, στα μείζονα. Αυτά που δεν απαντήθηκαν επαρκώς ή δεν απαντήθηκαν καθόλου, παρά την αναλυτική συζήτηση που διήρκεσε περίπου 4 ώρες.

Ο υφυπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ στο επίμονο ερώτημα (ετέθη και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τους βουλευτές του Μερα25 και της Ελληνικής Λύσης) ποιος αποφασίζει ποια μέσα ενημέρωσης θα συμμετάσχουν στην καμπάνια.

Δεδομένου ότι, όπως αφέθηκε να εννοηθεί, η Initiative ως media shop αναλαμβάνει μόνο την υλοποίηση των εντολών προβολής και καταχωρήσεων της διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης, κάποιος οφείλει να αναλάβει την ευθύνη επιλογής των ΜΜΕ. Άρα και του αποκλεισμού κάποιων άλλων.

Το μείζον, ωστόσο, είναι πως ο κ. Πέτσας δεν διευκρίνισε εάν θα αναρτηθούν ΤΩΡΑ στον ιστότοπο της “Διαύγειας” οι επωνυμίες (και ιδιοκτησίες) των ΜΜΕ που λαμβάνουν τη διαφήμιση αλλά και τα σχετικά ποσά. Τουναντίον, εκείνο που προκύπτει από όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πως αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού διαφημιστικού προγράμματος. Όταν, δηλαδή, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει καταβάλλει τα ποσά.

Τότε, όμως, θα είναι πολύ αργά. Η διακίνηση του κρατικού χρήματος θα έχει ολοκληρωθεί και το μόνο που θα έχει απομείνει είναι η κριτική που ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ θα μπορούν να κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είναι απορίας άξιο (;) γιατί ο κ Πέτσας δεν συναινεί να αναρτηθούν ΤΩΡΑ οι εντολές διαφημιστικής προβολής από την Initiative σε μέσα ενημέρωσης, η διάρκεια εκάστου προβολής και τα ποσά που θα εισπράξει κάθε ένα ξεχωριστά.

Στην μιντιακή αγορά είναι ήδη γνωστό -μένει να τεκμηριωθεί- ότι κάποια μέσα ενημέρωσης λαμβάνουν πολύ μεγάλα ποσά, και άλλα ελάχιστα ή και καθόλου.

Λέγεται, για παράδειγμα, πως ιστότοποι μικρής ή ανύπαρκτης επιρροής (όχι απαραίτητα επισκεψιμότητας διότι είναι γνωστό πως αυτή εύκολα “μαγειρεύεται”) λαμβάνουν από 5-15.000 ευρώ για το πρώτο κύμα της καμπάνιας διάρκειας μόλις 21 ημερών. Υπάρχουν ήδη σάϊτ που “ειδικεύονται” στα φλερτ των celebrities, στα κουτσομπολιά περί την τάδε ή την δείνα “τηλεπερσόνα”, ή στο πως “φουσκώνει” καλύτερα το σοκολατένιο κέϊκ, που θα εισπράξουν μεγάλα ποσά για να ενημερώσουν τους πολίτες να “μείνουν_σπίτι”.

Ο Στέλιος Πέτσας οφείλει, ΤΩΡΑ και όχι σε μερικούς μήνες, να εξηγήσει με τίνος εντολή (δική του ή κάποιου/ων άλλου/ων στο Μέγαρο Μαξίμου) αποκλείονται μέσα ενημέρωσης. Και με ποια αιτιολόγηση. Όταν, μάλιστα, τα μέσα ενημέρωσης που αποκλείονται είναι, κυρίως, εξ αυτών που δεν αποκαλούν “Μεσσία” τον πρωθυπουργό, και ασκούν κριτική στον ίδιο επειδή προτρέπει εμμεσα και πονηρά τους πιστούς να συρρεύσουν στις εκκλησίες, τότε εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς πως πέραν της προβολής της καμπάνιας επιχειρείται και η οικονομική ασφυξία των “απείθαρχων”.

Υπάρχουν, δε, μέσα ενημέρωσης που, αντιλαμβανόμενα την κρισιμότητα των καιρών και την ανάγκη να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες και να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, έχουν ήδη (εδώ και καιρό) αναρτήσει ΔΩΡΕΑΝ μπάνερ που παραπέμπουν στην επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ του του COVID19.gov και μεταδίδουν live τις ενημερώσεις των Χαρδαλιά,Τσιόδρα,Κοντοζαμάνη. Τι σημαίνει ο αποκλεισμός αυτών των μέσων από την επίσημη καμπάνια προβολής;