Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο – Η Αθήνα θεωρεί ορατό τον κίνδυνο – Σε ετοιμότητα οι ΕΔ – Γιατί η Άγκυρα αναβάθμισε την προκλητικότητα

 Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο – Η Αθήνα θεωρεί ορατό τον κίνδυνο – Σε ετοιμότητα οι ΕΔ – Γιατί η Άγκυρα αναβάθμισε την προκλητικότητα

H Τουρκία ακυρώνει το μορατόριουμ στο Αιγαίο που είχε συμφωνηθεί μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Κατά το πρωτοφανές κρεσέντο προκλητικότητας, τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 41 υπερπτήσεις πάνω από 21 ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Σάμος, η Κάλυμνος, η Κως, η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Λέρος, η Μεγίστη και τα Ίμια.

  • Αποτέλεσμα πλέον να εκφράζονται φόβοι για ένα ακόμη θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο, όπως αυτό του 2020 μετά και το “πάγωμα” από την Αθήνα των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης.

Η ελληνική πλευρά δεν θα επιτρέψει, όπως διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, να παζαρέψει η Τουρκία τον ρόλο της στη Δυτική Συμμαχία σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας. Τα δύο διαβήματα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν προειδοποίηση πως μια νέα επιθετικότητα από την Άγκυρα δεν θα γίνει ανεκτή και όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας «αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης».

Την ίδια ώρα, όμως, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Αθήνα δεν θα χάσει την ψυχραιμία της πέφτοντας σε μια πιθανή παγίδα της άλλης πλευράς. Θα αναδείξει την παραβατική συμπεριφορά σε όλα τα διεθνή φόρα, χωρίς όμως να δώσει το δικαίωμα στην Άγκυρα να πατήσει σε κάποια αντίδραση της Ελλάδας για να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη βλέπουν και μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να εξάγει ένταση για να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα, ειδικά όσο εισέρχεται σε μια εκλογική χρονιά.

Τι επιδιώκει η Άγκυρα

Μία από τις βασικές απαιτήσεις της Τουρκίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Και λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη- Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο το ρεκόρ παραβιάσεων από την τουρκική αεροπορία φαίνεται πως έχει ως στόχο ακριβώς να επαναφέρει την απαίτηση αυτή. Το επιχείρημα της Άγκυρας άλλωστε είναι ότι προχωρά σε υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά επειδή είναι στρατιωτικοποιημένα.

 Παράλληλα η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά τα 10 ναυτικά μίλια στον αέρα και επιμένει πως δεν θα καταθέτει σχέδια πτήσεως και ότι θα σέβεται μόνον τα 6 ν.μ. με το επιχείρημα ότι «τα στρατιωτικά αεροσκάφη δεν υπόκεινται στη Σύμβαση του Σικάγο, καθόσον η σύμβαση έχει εφαρμογή μόνο στα πολιτικά αεροσκάφη».

Ταυτόχρονα, η κλιμάκωση φαίνεται ότι έχει σχέση με το φυσικό αέριο από το Ισραήλ και κυρίως με την όδευσή του προς την Ευρώπη. Στην περίπτωση που το ισραηλινό φυσικό αέριο περάσει από το τουρκικό έδαφος αναγκαστικώς θα φτάσει σε Ελλάδα – Αλεξανδρούπολη, για να περάσει στην Ευρώπη. Στην περίπτωση που συμφωνηθεί το αέριο να οδεύσει προς την Ευρώπη με υποθαλάσσιο αγωγό, θα φτάσει στην Κρήτη και από εκεί θα περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στην περίπτωση που εγκριθεί η υποθαλάσσια όδευση του αγωγού ισραηλινού φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Κρήτη, τα πράγματα περιπλέκουν αρκετά διότι η χώρα μας θα πρέπει να αναγνωρίσει το κατάπτυστο τουρκολιβυκό μνημόνιο, να αποδεχθεί ότι κάποια νησιά ανήκουν όχι στο Αιγαίο αλλά στην Μεσόγειο και ακόμα χειρότερα να αποδεχθεί ότι κάποια ελληνικά νησιά έχουν μηδέν επήρεια και ΑΟΖ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η χώρα μας θα πρέπει να αποδεχθεί αυτομάτως την παράνομη τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα» στη Μεσόγειο.

Και στις δύο περιπτώσεις, είτε ο αγωγός φτάσει στην Αλεξανδρούπολη μέσω Τουρκίας, είτε φτάσει στην Κρήτη μέσω τουρκικής ΑΟΖ, η Ευρώπη θα είναι εξαρτώμενη ενεργειακά από την Τουρκία, που θα κρατά τα κλειδιά της στρόφιγγας των αγωγών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε ετοιμότητα οι ΕΔ

Την ίδια ώρα σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις στα νησιά, μετά τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις.

Ο κίνδυνος… ατυχήματος ή εσκεμμένου, συμβάντος είναι ορατός στην Αθήνα, με την Τουρκία να βάζει τορπίλες στην δήθεν διάθεση της για ένα ήρεμο καλοκαίρι και μια ήρεμη τουριστική σεζόν.

Η Ελλάδα απαντά με συντονισμένες κινήσεις στις τουρκικές προκλήσεις.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τις Τουρκικές προκλήσεις ζητώντας να σταματήσουν άμεσα.

-Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη, το δεύτερο μέσα σε λίγες ώρες

“Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη…” επισημαίνεται.

-Η Αθήνα “πάγωσε” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί προσχηματικά ως δήθεν κίνηση καλής θέλησης. “Οι ενέργειες αυτές συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη, ούτε στο πεδίο, ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Είναι απολύτως σαφές ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα, για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Παναγιώτης Δρίβας