Σύσκεψη λοιμωξιολόγων: Αποφάσεις για lockdown, συστάσεις για “διπλή μάσκα”

 Σύσκεψη λοιμωξιολόγων: Αποφάσεις για lockdown, συστάσεις για “διπλή μάσκα”

Οι ειδικοί περιμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα, με δεδομένο ότι θα έχει περάσει ένα επαρκές διάστημα εφαρμογής του αυστηρού lockdown στο λεκανοπέδιο. Προς το παρόν εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία από το γεγονός ότι στην Αττική ο αριθμός των κρουσμάτων τείνει να σταθεροποιηθεί, ενώ είναι σαφές ότι η προτιμότερη επιλογή θα ήταν η λήξη του lockdown στις 28 Φεβρουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Τα βασικά στοιχεία που αξιολογούν οι ειδικοί είναι το πώς διαμορφώνονται ο δείκτης μεταδοτικότητας και συγκεκριμένα ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής της νόσου Rt –που όταν ξεκίνησε το αυστηρό απαγορευτικό ήταν στην Αττική στο 1,2 με 1,3–, το ποσοστό θετικότητας, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η επιδημία.

  • Την ίδια ώρα η πίεση στα νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο είναι μεγάλη και μόνο η παράταση των μέτρων, δηλαδή του lockdown, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της κατάστασης. Η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας COVID βρίσκεται σταθερά τις τελευταίες επτά ημέρες μεταξύ 80% και 85% και οι υγειονομικές αρχές θέτουν σε εφαρμογή τα επόμενα στάδια του επιχειρησιακού σχεδίου για την αύξηση των δυνατοτήτων του ΕΣΥ.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) στο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης, αναφέρει ότι δεν υπάρχει προηγούμενο σε αριθμό νοσηλειών ασθενών στην Αττική.

Παράλληλα τα κρούσματα της μετάλλαξης συνεχίζουν να αυξάνονται. Χθες ανακοινώθηκε πως το διάστημα 7 Ιανουαρίου -9 Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν 281, εκ των οποίων τα 269 αφορούν την βρετανική μετάλλαξη.

  • Συνολικά έχουν ανιχνευτεί 779 κρούσματα μετάλλαξης, με τα 764 να αφορούν την βρετανική και τα 15 την νοτιοαφρικανική. Τα 15 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή με σκοπό την ανάλυση του επιδημιολογικού κινδύνου περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα στην Αττική. Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αναβάθμιση στο επίπεδο «αυξημένου» και «πολύ αυξημένου» κινδύνου, των Ιωαννίνων και της Καλύμνου αντίστοιχα, ενώ ενδέχεται να τεθεί προς ψήφιση και η σύσταση νέων οδηγιών για τη χρήση μάσκας.

Προβλέπεται, συγκεκριμένα, επικαιροποίηση των οδηγιών για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και νέες συστάσεις προς τους πολίτες για τη χρήση διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) ή και τριπλής στρώσης υφασμάτινης μάσκας, σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό (μέσα συγκοινωνίας, σούπερ μάρκετ κ.α.).

Υπέρμαχη της χρήσης διπλής μάσκας εμφανίστηκε και η Βάνα Παπαευαγγέλου πριν μερικές ημέρες τονίζοντας πως μελέτη δείχνει ότι η διπλή μάσκα προστατεύει σε ποσοστό 96%. Από την πλευρά του ο ο Αχ. Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας, μιλώντας πρόσφατα στο iefimerida ανέφερε πως «έχει ξεκινήσει μια θεωρητική συζήτηση, στην περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις των κρουσμάτων, λόγω της επίδρασης των μεταλλάξεων, τότε θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα», κάνοντας αναφορά στο ενδεχόμενο χρήσης διπλής μάσκας.

Ωστόσο με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπ. Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε πως το θέμα της διπλής μάσκας είναι μία συζήτηση που «περισσότερο θα μπερδέψει» τους πολίτες.

Το ιικό φορτίο στην κοινότητα -ιδιαίτερα της Αττικής- είναι πολύ αυξημένο με την τελευταία καταγραφή από τον ΕΟΔΥ, να μετρά 320 διασωληνωμένους ασθενείς, τα 2/3 εκ των οποίων σημειώνονται στην Αττική.

Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες,, σε τριψήφιο νούμερο είναι και η Θεσσαλονίκη (160), ενώ 97 καταμετρήθηκαν στην Αχαΐα.

Για την Θεσσαλονίκη, ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι η σταδιακή αύξηση που δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα. Χθες, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, έδωσε νέα στοιχεία, τα οποία δείχνουν αυξητική τάση, που ωστόσο όπως τονίζουν, δεν είναι υπερβολικά ανησυχητική.

Οι τιμές της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.

  • «Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως «η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του -10%, επομένως έχει αρχίσει μια μείωση αλλά θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου». Ο κ. Θωμαϊδης σημείωσε πως θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογία τα επόμενα 24ωρα.

«Θέλουμε να δούμε το κλείσιμο της εβδομάδας στις εισαγωγές των νοσοκομείων, είναι σημαντικό στοιχείο που θα δείχνει αν υποχωρεί η διασπορά. Είναι κρίσιμα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν αυτή την εβδομάδα», είπε.

Σχετικά Άρθρα