• 9 Μαΐου, 2021

Σύσκεψη λοιμωξιολόγων: Ανοίγουν εμπορικά – Mall, κέντρα αισθητικής – Αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις

 Σύσκεψη λοιμωξιολόγων: Ανοίγουν εμπορικά – Mall, κέντρα αισθητικής – Αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις

Συνεδρίασε το πρωί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτει ότι υπάρχει θετικό κλίμα ως προς το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, των mall αλλά και των κέντρων αισθητικής.

Αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για τις αποφάσεις και ως προς τις αγορές χωρίς ραντεβού ή αν θα διατηρηθεί το σύστημα με τα sms.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγορές χωρίς ραντεβού: Αποφάσεις από τους ειδικούς με τον δείκτη θετικότητας στο 5,9%

Παράλληλα υπάρχει έντονος προβληματισμός για το Πάσχα και ειδικότερα αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τους ειδικούς να διατυπώνουν δύο διαφορετικές απόψεις.

Μία μερίδα λοιμωξιολόγων αντιμετωπίζει με δισταγμό τη μετακίνηση στην εξοχή, εκτιμώντας ότι μόνο κακό μπορεί να κάνει επιδημιολογικά, ενώ θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό.

Υπάρχουν όμως και ακραιφνώς αντίθετοι του «Πάσχα στο χωριό», οι οποίοι εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια θα επιφέρει επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες της χώρας.

«Τα self – tests είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το πόσο χρήσιμο εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιηθεί» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο MEGA, τασόμενος υπέρ της απλευθέρωσης των μετακινήσεων το Πάσχα.

  • «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self – tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση», σημείωσε.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στον Σκάι, λέγοντας πως «θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα και πως πάνω απ’ όλα είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα.

Υπογράμμισε πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.