• 8 Δεκεμβρίου, 2021

Σύσκεψη για το νέο “lockdown” – Αποφασίζεται rapid και για τα σούπερ μάρκετ, έλεγχοι με τα… μάτια στις εκκλησίες

 Σύσκεψη για το νέο “lockdown” – Αποφασίζεται rapid και για τα σούπερ μάρκετ, έλεγχοι με τα… μάτια στις εκκλησίες

Πριν ξεκινήσει καν η εφαρμογή των μέτρων, που ο Πρωθυπουργός όρισε ότι θα έχουν δίμηνη διάρκεια, άρχισε η συζήτηση για νέες παρεμβάσεις. Όχι μόνο γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών τρομάζει αλλά και γιατί η απειλή του λοκ ντάουν πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Η μια μετά την άλλη χώρες της Κεντρικής Ευρώπης επιλέγουν την λύση της καθολικής καραντίνας.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η Κυβέρνηση όμως θέλησε να ξορκίσει και πάλι μια τέτοια προοπτική, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει ότι δεν εξετάζεται κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown ούτε και επέκταση επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους. Άφησε όμως ευθέως ανοικτό το πρώτο «λίφτιγκ» στα μέτρα να γίνει με την υποχρέωση διενέργειας rapid test για να έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι στα σούπερ μάρκετ.

  • Κάτι που άλλοι συνάδελφοί του υπουργοί δεν θεωρούν εύκολα υλοποιήσιμο γιατί θα έπρεπε να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, μανάβικα κλπ) .

Σήμερα όπως κάθε Τετάρτη θα γίνει το πρωί στο Μαξίμου η επιδημιολογική αποτίμηση και θα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τα τελευταία μοντέλα προβλέψεων. Στο συρτάρι παραμένει, έστω και αν την προηγουμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός την απέρριψε, η επιλογή να μην μπορούν οι ανεμβολιαστοι ούτε να κάθονται με rapid test στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. “Ας μην προτρέχουμε στα επόμενα μέτρα πριν καν εφαρμοστούν τα υφιστάμενα” προσγείωνε τέτοιες συζητήσεις κυβερνητικό στέλεχος.

Προς το παρόν, ο μόνος δείκτης που «ευημερεί» στην εξίσωση της Κυβέρνησης είναι τα ραντεβού εμβολιασμού, που δείχνουν μια σταθερή τάση. 153.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού τους για την 3η δόση την Δευτέρα και 25.000 έκλεισαν πρώτη δόση μέσα στην ίδια μέρα. «Τον τελευταίο μήνα σχεδόν μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας επέλεξαν να εμβολιαστούν με την 1η δόση και αυτό είναι καλό νέο» επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος.

  • Πνεύμα… καταλαγής και χαμηλούς τόνους υιοθετεί η κυβέρνηση απέναντι στην εκκλησία μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου ότι δεν θα υποχρεώσει κανέναν επίτροπο να υποβάλει τους πιστούς σε έλεγχο πιστοποιητικών. Η Κυβέρνηση επ’ ουδενί δεν θέλει εικόνες έντασης έξω από τις εκκλησίες, με ανεμβολίαστους ή εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές να έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικούς ή κλιμάκια της Αρχής Διαφάνειας. Έχει επιλέξει να κινηθεί διακριτικά καθώς δεν παραγνωρίζεται ότι οι μέρες από τώρα ως και τα Θεοφάνια είναι ημέρες εκκλησιασμού και… συνωστισμού πιστών.

Ενδεικτική αυτής της επιλογής ήταν η παρουσία του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος αφενός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ θέλησε να αφήσει εκτός νυμφώνος προστίμων τις εκκλησίες δηλώνοντας ότι θα πληρώνει μόνο ο πιστός δείχνοντας ότι οι όποιοι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και στα προαύλια ώστε να μην επιβαρύνεται η εκάστοτε μητρόπολη, και αφετέρου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επέλεξε να κρατήσει ήπια στάση.

«Όταν συζητάμε για αυτό το χώρο, μην ψάχνουμε να βρούμε ποιος θα βάλει κύρωση ή πως θα δημιουργηθεί ένταση. Είναι πιο ιδιαίτερος χώρος, όλοι το αντιλαμβάνονται, αλλά δεν μπορεί να μείνει εκτός των μέτρων προφύλαξης» είπε με νόημα.