• 17 Ιουνίου, 2021

‘Ενταση στη Βουλή- ΣΥΡΙΖΑ: “Ιστορικό ατόπημα οι δηλώσεις Χρυσοχοϊδη για τα 12 μίλια- Ή να ζητήσει συγγνώμη, ή να τον αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης”(vid)

 ‘Ενταση στη Βουλή- ΣΥΡΙΖΑ: “Ιστορικό ατόπημα οι δηλώσεις Χρυσοχοϊδη για τα 12 μίλια- Ή να ζητήσει συγγνώμη, ή να τον αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης”(vid)

Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ότι είναι “επικίνδυνο όπλο” και “εθνικισμός” η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, αποκαλώντας την φράση του υπουργού “ιστορικό ατόπημα” και ζητώντας από τον πρωθυπουργό ή να τον εξαναγκάσει σε συγγνώμη ή να τον αποπέμψει.

Είναι αλήθεια πως η αναφορά Χρυσοχοϊδη “πάγωσε” το κοινοβούλιο κατά την παρέμβασή του προκειμένου να απαντήσει στην αντιπολίτευση σχετικά με την σύλληψη του 14χρονου, κυρίως, όμως, για την φυγή του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά. Προσπαθώντας να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για “εθνικισμό με τα 12 μίλια”, κάτι που δεν είναι απλώς καινοφανές αλλά αντιβαίνει, όντως, την εθνική γραμμή.

Όταν, μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κανει λόγο για “αναφαίρετο δικαίωμα” που η Ελλάδα θα το ασκήσει μονομερώς όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο. Ο κ. Χρυσοχοϊδης επιχείρησε να επιτεθεί με τον τρόπο αυτό στην πρόσφατη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση στα 12 μίλια ως απάντηση στην Τουρκία αλλά ή δεν ήξερε τι έλεγε, ή προέχη σε μια άστοχη διατύπωση, ή, στην χειρότερη περίπτωση, υιοθετεί κάποιες απόψεις που φαίνεται πως υπάρχουν σε μικρή μερίδα του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού μπλοκ στο οποίο και ο ίδιος ανήκε. \

Με αυτή τη διατύπωση, όμως, κατηγορεί για διολίσθηση στον εθνικισμό και το κόμμα από το οποίο προέρχεται, εν προκειμένω το ΚΙΝΑΛ, δεδομένου ότι η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από την κυβέρνηση προ ημερών να μην αφήσει το Oruc Reis να περάσει τα 12 μίλια.

” H τοποθέτηση του υπουργού της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ότι αποτελεί εθνικισμό η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, κάτι που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο δικαίωμα της πατρίδας μας είναι μια τοποθέτηση που αντιβαίνει την καρδιά, τον πυρήνα της εθνικής στρατηγικής, των εθνικών συμφερόντων, των απαράγραπτων εθνικών δικαίων. Θέτουμε, λοιπόν, επιτακτικά , ρητώς και κατηγορηματικώς προ της ευθύνης του τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ή θα ανακαλέσει ζητώντας συγγνώμη ο κ. Χρυσοχοϊδης γι αυτή την αθλιότητα που ξεστόμισε, ή ο κ. Μητσοτάκης θα τον αποπέμψει”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης.

Το λόγο ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος. “Δεν διανοούμαι, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια, όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Με εκπλήσσει αυτό το οποίο λέτε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανακαλέσουμε. Προφανώς δεν αντιληφθήκατε τι ελέχθη”, είπε ο Παναγιώτης Πικραμένος, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έδρα βρισκόταν ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Βίτσας που σχολίασε την απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. “Τι γίνεται τώρα; ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το έκλεισε, από ό,τι κατάλαβα εγώ, κάνοντας κριτική στον υπουργό. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε εσείς. Αυτό έγινε. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκλεισε το θέμα λέγοντας τη θέση της κυβέρνησης και μη δεχόμενος αυτό που είπε ο υπουργός διότι δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο”, είπε ο Δημήτρης Βίτσας προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και νέα παρέμβαση από τον Παναγιώτη Πικραμένο. “Λοιπόν, να το επαναλάβω για να το καταλάβουμε όλοι. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία από κανέναν Έλληνα και πολλώ μάλλον από την κυβέρνηση αλλά και από όλους τους Έλληνες πολίτες ότι η χώρα μας έχει, ανά πάσα στιγμή, το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια. Θεωρώ ότι ο υπουργός ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν είπε ποτέ κάτι διαφορετικό και προφανώς έχει γίνει παρεξήγηση σε αυτά τα οποία είπε”.

“Αυτά είναι γραμμένα στα πρακτικά…”, είπε ο Δημήτρης Βίτσας ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε λέγοντας: “Κύριε Πικραμένε, όταν θα διαβάσετε τα πρακτικά θα αισθανθείτε την ανάγκη να ζητήσετε και εσείς προσωπικά συγνώμη γιατί δεχθήκατε να σας πάρει στο λαιμό του ο κ. Χρυσοχοϊδης. Γιατί η φράση του κ. Χρυσοχοϊδη είναι πολύ συγκεκριμένη. “τον εθνικισμό των 12 μιλίων’, είπε για να αναφερθεί στην πρότασή μας. Εάν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης, πρόκειται προφανώς για ρητή αποδοκιμασία του κ. Χρυσοχοϊδη. Μέχρι να δείτε τα πρακτικά κύριε Πικραμένο, σας συμβουλεύω να μην δοκιμάσετε να συνεχίσετε να υπερασπίζεστε τον κ. Χρυσοχοϊδη αλλά να του ζητήσετε να ζητήσει συγνώμη και να ανακαλέσει”, είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

“Ο κ. Πικραμένος έκανε καθαρή τη θέση της κυβέρνησης, όσον αφορά τα 12 μίλια”, είπε ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας ζήτησε τον λόγο και επέκρινε τον κ. Βίτσα για τη στάση του. “Κύριε πρόεδρε με εκπλήξατε, διότι εσείς υποκαθιστώντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσατε να ερμηνεύσετε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Από έδρας αυτό δεν είναι επιτρεπτό”, παρατήρησε ο Γιάννης Μπούγας και πρόσθεσε: “δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε αυτή τη σύγχυση που οδηγήθηκε από την πρόταση δυσπιστίας που ο αρχηγός του κατέθεσε άκριτα και άστοχα. Η σύγχυση αυτή τον αναγκάζει να διολισθήσει στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία. Το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο. Αυτό έχει διατυπωθεί σε όλους τους τόνους από τον πρωθυπουργό, από όλους τους υπουργούς και συντάσσεται το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, σε ότι αφορά το δικαίωμα επέκτασης. Το αίτημα όμως αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες που διατύπωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα για επέκταση, υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό κρίνεται. Όταν έρθει η ώρα και με τον τρόπο που εμείς κρίνουμε θα επεκτείνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα 12 μίλια. Σεις όμως κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορείτε να έρχεστε τώρα δημαγωγικά και λαϊκιστικά να ζητάτε την επέκταση στα 12 μίλια μόνο και μόνο για να διασωθείτε! Δεν διασώζεστε με τέτοια φτηνά τερτίπια”.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος. “Είναι θέμα των ημερών και των ωρών, το γεγονός ότι για τις μέρες της εθνικής μας εορτής της 28ης Οκτωβρίου, είχε ανακοινωθεί, ειδικά από το ΝΑΤΟ, ένα μορατόριουμ. Είναι πολύ σημαντικό και άξιο σχολιασμού το ότι η Τουρκία λίγες ώρες μετά, τα ανακάλεσε αυτά. Η χώρα είναι σε πρόβλημα . Η χώρα έχει πρόβλημα, είναι ντροπή να λέγονται αυτά στην αίθουσα του κοινοβουλίου”, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.