• 21 Οκτωβρίου, 2021

Είναι “εθνικισμός” τα 12 μίλια; Η αναφορά Χρυσοχοϊδη που προκαλεί ερωτήματα- “Μομφή” κατά Τσίπρα, Γεννηματά αλλά και της κυβέρνησης…

 Είναι “εθνικισμός” τα 12 μίλια; Η αναφορά Χρυσοχοϊδη που προκαλεί ερωτήματα- “Μομφή” κατά Τσίπρα, Γεννηματά αλλά και της κυβέρνησης…

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης να «απαντήσει» στον σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά τη διαφυγή του καταδικασμένου χρυσαυγίτη, Χρήστου Παππά. Προκαλεί, ωστόσο, αίσθηση πως ο υπουργός κατά την σύντομη ομιλία του χαρακτήρισε “εθνικισμό” τα 12 μίλια, αντιδρώντας στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων αλλά, προφανώς, και στην Φώφη Γεννηματά που χαρακτήρισε “κόκκινη γραμμή” το όριο των 12 μιλίων!

«Εθνικισμό» και «επικίνδυνο όπλο» χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το ενδεχόμενο αύξησης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας σε 12 ναυτικά μίλια διαχωρίζοντας τη θέση του από εκείνη της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει χαρακτηρίσει την επέκταση «αναφαίρετο δικαίωμα» της χώρας. Εάν ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν προέβη απερίσκεπτα στη συγκεκριμένη αναφορά -κοινώς εάν δεν “του ξέφυγε”- πρόκειται για σοβαρό ολίσθημα που τον φέρνει αντιμέτωπο με την ίδια την εθνική θέση. Αλλά και με το κόμμα από το οποίο προέρχεται καθώς μόλις προ ημερών ήταν η Φώφη Γεννηματά που τήρησε πιο σκληρή γραμμή από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε την “κόκκινη γραμμή” σχετικά με το Oruc Reis στα 12 μίλια ζητώντας από την κυβέρνηση να αντιδράσει με όποιον τρόπο απαιτείται.

Σε ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής για τον πτωχευτικό κώδικα ο κ. Χρυσοχοΐδης επέκρινε με δριμύτητα τη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. «Χρησιμοποιείτε επικίνδυνα όπλα για να επιβιώσετε» είπε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συμπεριέλαβε μάλιστα σε αυτά τα «επικίνδυνα όπλα» τον «εθνικισμό για τα 12 μίλια».

Ακούστε λίγο πριν το 7.00

Σημειώνεται ότι η απόλυτη αντίθεση του κ. Χρυσοχοΐδη με την επέκταση των χωρικών υδάτων έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις επίσημες θέσεις του πρωθυπουργού κυβέρνησης. «Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» ανέφερε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε στις 15 Οκτωβρίου ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια. Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον, όποτε η ίδια κρίνει σκόπιμο».

Για τον Παππά

«Δώσατε χαιρέκακα τα ρέστα σας για τον Παππά» τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε και πρόσθεσε «θεωρήσατε ότι ο Χρυσοχοΐδης και η Αστυνομία δεν τα κατάφεραν. Θέλατε να τους παρακολουθούμε. Ο Λαγός έχει ασυλία. Ειρωνευτήκατε ότι τα σπίτια ήταν σε επιτήρηση. Επιτέλους τι θέλετε; Να επιτρέψουμε το λιντσάρισμα για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα; Η Αριστερά που στέναξε σε κελιά και εξορίες!» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πρόσθεσε πως η υποχρέωση της αστυνομίας σε σχέση με Παππά ήταν να δίνει παρών κάθε 1η μηνός στο ΑΤ Παπάγου και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι τον Σεπτέμβρη του 2015 ο εισαγγελέας Εφετών άλλαξε τους περιοριστικούς όρους που είχε επιβάλει το προηγούμενο συμβούλιο.

Συνέχισε λέγοντας ότι το συμβούλιο εφετών από 3 φορές τον μήνα αποφάσισε να δίνει το παρών μια και κατήργησε τον περιοριστικό όρο να κοιμάται κάθε βράδυ σπίτι του.

«Αν υπήρχε αυτός ο όρος η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να πηγαίνει κάθε φορά», είπε και πρόσθεσε πως υπήρχε ο υπουργός Δικαιοσύνης που θα μπορούσε να ζητήσει αυστηρούς όρους.

Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε ότι η Αστυνομία θα φτάσει στη σύλληψη του Χρήστου Παππά: «Στοχοποιείτε την Αστυνομία και τον Χρυσοχοΐδη. Ο τρόμος και η πάταξη είστε εσείς. Λάμπετε για τη γκάφα, το φιάσκο, όταν τον συλλάβουμε γιατί θα τον συλλάβουμε, θα είστε τόσο χαρούμενοι;»

Με πληροφορίες από tvxs.gr, ieeidissis.gr